580
|

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 38 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2019

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 12:18

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 38 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2019

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 12:18

Με βελτίωση σε όλα τα βασικά στοιχεία αποτελεσμάτων έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2019 για την Τράπεζα Πειραιώς, με μεγάλη αύξηση καταθέσεων και νέες επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις άνω του 1,8 δισ. ευρώ.

Στα 38 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι ζημίας 370 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οπως δείχνουν τα ενοποιημένα αποτελέσματα που παρουσίασε την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς, στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε βελτίωση στις οργανικές της επιδόσεις, με τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων να ανέρχονται στα 417 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 719 εκατ. ευρώ, αυξημένα, σε ετήσια βάση, κατά 2% ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών αυξήθηκαν κατά 5% και διαμορφώθηκαν στα 146 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενα στα 476 εκατ. ευρώ.

Τα προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν, στα 417 εκατ. ευρώ, ενώ αν εξαιρεθούν τα χρηματοοικονομικά και λοιπά έσοδα, τα βασικά κέρδη προ φόρων και προβλέψεων σημείωσαν άνοδο κατά 18%, σε ετήσια βάση.

Οι προβλέψεις ανήλθαν στα 332 εκατ. ευρώ. Ετσι τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 73 εκατ. ευρώ από 33 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 38 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 370 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στο δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ και αυτό αποτελεί το τέταρτο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο της Πειραιώς.

Νέα Δάνεια

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου για φέτος 4 δισ. ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ( NPEs) μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο, από οργανικές δράσεις. Ο δείκτης κάλυψης των NPEs από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 48%.

Η τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών ανοιγμάτων ύψους 0,5 δισ. ευρώ (project Nemo) τον Ιούλιο 2019 και βρίσκεται σε διαδικασία για συμφωνία πώλησης 0,7 δισ. ευρώ καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (project Iris) εντός του τρέχοντος τριμήνου.

Τιτλοποιήσεις στεγαστικών άνω των 2 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επισπεύσει την προετοιμασία για την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος Ιουνίου του 2020, ενώ βρίσκεται σε προπαρασκευαστική φάση για πωλήσεις και άλλων χαρτοφυλακίων NPEs, ύψους 4,5 δισ. ευρώ στο διάστημα ως το τέλος του 2020.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας pro forma (συνυπολογιζομένης της θετικής επίδρασης από πώληση χαρτοφυλακίων και το deal με Intrum) ανήλθε στο 15,7% και ο CET I στο 14,8%.
Ο δείκτης CET-1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded) και ο συνολικός δείκτης ανήλθαν σε 12,2% και 13% αντιστοίχως, pro-forma για όλες τις πρόσθετες συναλλαγές.

Χρήστος Μεγάλου: «Το πρώτο εξάμηνο του 2019 χαρακτηρίστηκε από δύο συναλλαγές-ορόσημα»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, στάθηκε ιδιαίτερα στην έκδοση του ομολογιακού δανείου που προχώρησε η τράπεζα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, την πρώτη έκδοση από ελληνική τράπεζα αλλά και την συμφωνία με την  Intrum για την διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Οπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου: «Τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 αποκλειστικά μέσω οργανικών ενεργειών. Η τράπεζα προετοιμάζεται για πωλήσεις ΜΕΑ ύψους 4,5 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο 2019 και το 2020, οπότε και θα προχωρήσουμε στην πρώτη τιτλοποίηση ΜΕΑ ποσού πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των τιμών των ακινήτων, το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, καθώς και η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αναμένεται ότι θα τονώσουν τις επενδύσεις και την απασχόληση. Οι θετικές αυτές προοπτικές θα αντικατοπτρισθούν στον προϋπολογισμό μας για το 2020, για τον οποίο έχει ξεκινήσει προετοιμασία. Είμαστε αισιόδοξοι για τις μελλοντικές επιδόσεις της Τράπεζας, αξιοποιώντας ευκαιρίες ώστε να ξεπεράσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...