335
Ενα από τα πολλά καμένα σπίτια στο Μάτι | ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/Intime

Τραγωδία στο Μάτι: Στις 31 Οκτωβρίου ξεκινά η δίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 11:52
Ενα από τα πολλά καμένα σπίτια στο Μάτι
|ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/Intime

Τραγωδία στο Μάτι: Στις 31 Οκτωβρίου ξεκινά η δίκη

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 11:52

Στις 31 Οκτωβρίου θα αναβιώσουν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου όσα έγιναν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, όταν η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Νταού Πεντέλης από αμέλεια ενός ηλικιωμένου, κατέβηκε με ορμή στο Μάτι, σαρώνοντας ζωές και περιουσίες.

Η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία με τους 103 νεκρούς, περισσότερους από 30 σοβαρά τραυματίες και τις τεράστιες καταστροφές, θα ξεκινήσει τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες μετά το μοιραίο εκείνο απόγευμα, όταν η καύση ξερών χόρτων από έναν ιδιώτη εξελίχθηκε στην πιο φονική πυρκαγιά που έπληξε την χώρα.

Στο εδώλιο καλούνται να καθίσουν οι –σύμφωνα με τη δικογραφία– υπαίτιοι για την τραγωδία, οι οποίοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Ανάμεσά τους είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο 72χρονος που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε πολύμηνη ανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλέχθηκε ογκωδέστατο υλικό, με τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη να ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, άποψη που υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν.

Το θέμα ωστόσο κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο, υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν οι 21 κατηγορούμενοι για πλημμελήματα.

Στους τότε αρμόδιους που θα καθίσουν στο εδώλιο, η Δικαιοσύνη χρεώνει ανετοιμότητα, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου, καθυστερημένη κινητοποίηση, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο περιστολής των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς, με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη διάσωση πολιτών.

Η δίκη για την τραγωδία αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν λόγω του αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων, συγγενών θυμάτων που πέθαναν με τρόπο φρικτό ή άλλων που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, αλλά και του όγκου της δικογραφίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...