286
Στα κτίρια που κάηκαν ήταν αποθηκευμένα εύφλεκτα υλικά | REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Τραγωδία στο Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 70 νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2019, 08:03
Στα κτίρια που κάηκαν ήταν αποθηκευμένα εύφλεκτα υλικά
|REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Τραγωδία στο Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 70 νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2019, 08:03

Σε 70 νεκρούς ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πολυκατοικία σε συνοικία της παλιάς πόλης της Ντάκας, της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές.

Αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος προειδοποίησε μάλιστα πως ο αριθμός μπορεί να ανέβει κι άλλο, καθώς οι έρευνες στα κατεστραμμένα κτίρια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Αλλοι 50 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση. Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκα για να αναζητήσουν συγγενείς τους που αγνοούνται, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πενταώροφο κτίριο το βράδυ της Τετάρτης και εξαπλώθηκε σε άλλα τέσσερα στη συνοικία Τσόκμπαζαρ της παλιάς πόλης, η οποία είχε ανεγερθεί πριν από 300 και πλέον χρόνια.

Περίπου 200 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για πάνω από πέντε ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Στο κτίριο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στεγαζόταν μια αποθήκη πλαστικών και υπήρχαν εύφλεκτα είδη.

Η πυρκαγιά κατά τις πρώτες πληροφορίες ξέσπασε όταν εξερράγη δεξαμενή αερίου και εξαπλώθηκε στο υπόλοιπο κτίριο. Επισήμως τα αίτια της τραγωδίας ακόμη ερευνώνται.

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν, χωρίς να μπορούν να διαφύγουν από τους στενούς δρόμους όπου επικρατούσε απόλυτη κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς τα χημικά, τα πλαστικά και τα σπρέι που ήταν αποθηκευμένα στα κτίρια δυνάμωναν και εξάπλωναν τις φλόγες.

Οι φονικές πυρκαγιές σε κτίρια δεν είναι ασυνήθιστες στο Μπανγκλαντές, εν μέρει λόγω της χαλαρής εφαρμογής των κανονισμών πυρασφάλειας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χαθεί σε πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Μια παρόμοια πυρκαγιά, επίσης σε πολυκατοικία όπου ήταν αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές το 2010. Δύο χρόνια αργότερα, πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιομηχανία ενδυμάτων είχε στοιχίσει τη ζωή σε 112 ανθρώπους.

Η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, πολυώροφου κτιρίου όπου στεγάζονταν αρκετές βιοτεχνίες, είχε στοιχίσει τη ζωή 1.100 και πλέον εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού εργατριών, το 2013.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...