622
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του. Πίσω του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόεδρος της Γερουσίας Μαίκ Πενς και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι | REUTERS/Leah Millis

Τραμπ: Ζήτησε συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς, αλλά επιμένει διχαστικά για το τείχος

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 07:55
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του. Πίσω του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόεδρος της Γερουσίας Μαίκ Πενς και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι
|REUTERS/Leah Millis

Τραμπ: Ζήτησε συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς, αλλά επιμένει διχαστικά για το τείχος

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 07:55

Την εικόνα ενός προέδρου που επιλεκτικά τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας, ενώ σε άλλα ζητήματα παραμένει ανυποχώρητος έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την καθιερωμένη ομιλία του για Κατάσταση της Ενωσης.

Ο Τραμπ απευθύνθηκε στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων κάπως αργότερα από άλλες χρονιές, λόγω του shutdown που κράτησε πάνω από ένα μήνα (τερματίστηκε στα μέσα Ιανουαρίου) και δεν αποκλείεται να επιστρέψει ξανά τον Φεβρουάριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος άρχισε την ομιλία του με μια πρόσκληση σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να επιδιώξουν συμβιβασμό. «Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό», είπε.

«Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.

Ωστόσο επέμεινε στην αναγκαιότητα να χτιστεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ένα δαπανηρό και αμφίβολης αποτελεσματικότητας σχέδιο το οποίο έγινε η αφορμή για το shutdown. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», πρόσθεσε και ισχυρίστηκε ότι, όπου έχουν ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Εκανε ακόμη την  φιλόδοξη διακήρυξη ότι θέλει να δοθεί τέλος στην επιδημία του HIV/AIDS στη χώρα του μέσα στην επόμενη δεκαετία. Περίπου 38.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό το 2017, πάντως ο αριθμός έχει μειωθεί τα τελευταία έτη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ειδικά τους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους και τους ομοφυλόφιλους.

Ωστόσο αξίωσε από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν σχέδιο νόμου με το οποίο θα απαγορευθούν οι «καθυστερημένες αμβλώσεις», δηλαδή ο τερματισμός της κύησης έπειτα από ένα ορισμένο στάδιο της εγκυμοσύνης, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει κατακραυγή από μέρους όσων τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να έχουν την επιλογή.

Αν περάσει αυτό, θα είναι άλλο ένα πλήγμα στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Roe vs Wade που επέτρεψε τις αμβλώσεις, μια απόφαση που είναι και διακαής στόχος των Ρεπουμπλικανών να ανατρέψουν. Ενδεικτικό είναι οι Ρεπουμπλικανοί που τον άκουσαν επευφημούσαν ζωηρά, ενώ οι περισσότεροι Δημοκρατικοί παρέμειναν καθιστοί σε μια προφανή ένδειξη της αποδοκιμασίας τους.

Αν εισέπραξε ένα διακομματικό χειροκρότημα ήταν η αναφορά του ότι «έχουμε περισσότερες γυναίκες που υπηρετούν στο Κογκρέσο παρά ποτέ». Σχεδόν όλες οι γυναίκες του Κογκρέσου προσήλθαν για την ομιλία ντυμένες στα λευκά, σε ένδειξη της υποστήριξής τους προς το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Εντυπωσιακή η εικόνα των πάνω από 100 γυναικών του κογκρέσου που ντύθηκαν όλες με λευκά για να τιμήσουν τις σουφραζέτες, τις γυναίκες που πριν από ένα αιώνα διεκδίκησαν το δικαίωμα ψήφου. Στο κέντρο στη πρώτη σειρά η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτες των Δημοκρατικών (REUTERS/Jonathan Ernst)

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου. «Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο».

Εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι [ενν. από τη Βόρεια Κορέα] εδώ και 15 μήνες», επέμεινε.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον του «ριζοσπαστικού καθεστώτος στο Ιράν» και επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. «Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά προσάπτοντας αντισημιτισμό στη Τεχεράνη.

Αναφέρθηκε ακόμη στις εποικοδομητικές, όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, από όπου ο Τραμπ θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, 17 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.

Αντίθετα όμως προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε να τερματιστούν οι άδικες κινεζικές εμπορικές πρακτικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...