329
Ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει από την αίθουσα της συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο | Reuters

Τραμπ: Στοπ στους μετανάστες για -τουλάχιστον- 60 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 10:52
Ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει από την αίθουσα της συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο
|Reuters

Τραμπ: Στοπ στους μετανάστες για -τουλάχιστον- 60 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 10:52

Παύση της μετανάστευσης λόγω της κρίσης του κορονοϊού τις ΗΠΑ, αρχικά για 60 ημέρες, θα επιβάλει με εκτελεστικό διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι αφορά εκείνους που επιδιώκουν να εξασφαλίζουν τις λεγόμενες πράσινες κάρτες –άδειες μόνιμης παραμονής- και όχι όσους ζητούν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας.

«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον αμερικανό εργαζόμενο», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι ίσως υπογράψει το διάταγμα την Τετάρτη.

Διαβεβαιώνοντας πως «η παύση της μετανάστευσης θα βάλει μπροστά στις ουρές για τις θέσεις εργασίας τούς άνεργους Αμερικανούς όταν ξανανοίξει η Αμερική», επέμεινε πως «θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένα εργατικά χέρια».

«Αυτή η παύση θα ισχύσει για περίοδο 60 ημερών», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως θα εξεταστεί η παράταση του μέτρου όταν θα πλησιάζει η λήξη της ισχύος του.

Στις ΗΠΑ, μέσα σε μερικές εβδομάδες έχουν εγγραφεί στις σχετικές λίστες 22 εκατομμύρια άνεργοι, νούμερο που ισοδυναμεί με τις θέσεις εργασίες οι οποίες δημιουργήθηκαν την τελευταία 10ετία.

Η χώρα χορήγησε άδειες μόνιμης παραμονής σε 557.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2019. Οι άδειες προσωρινής διαμονής και εργασίας ανήλθαν σε 462.000, σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις 617.000 βίζες που είχαν χορηγηθεί το 2016.

Το μέτρο που ανήγγειλε ο Τραμπ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, με πολιτικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει τη σκληρή του γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, που εκλέγεται στο Τέξας, κατήγγειλε έναν ελιγμό με «σκοπό να εκτραπεί η προσοχή από την αποτυχία του Τραμπ να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού». Μίλησε για «απόφαση αντάξια αυταρχικού καθεστώτος, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια κρίση ώστε να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό πρόγραμμά του».

Ο Τζέρι Νάντλερ, άλλος βουλευτής των Δημοκρατικών, είπε ότι ο πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης. «Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί μετανάστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μας προστατεύουν: γιατροί, νοσοκόμες, οικιακές βοηθοί-νοσοκόμες, εργάτες γης, εργαζόμενοι στην εστίαση».

Πάντως, το διάταγμα που ετοιμάζει ο Τραμπ θα προσβληθεί στα δικαστήρια, όπως και άλλες αντιμεταναστευτικές αποφάσεις του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...