411
Ο αμερικανός και ο γάλλος πρόεδρος στον κήπο του Λευκού Οίκου, κατά την επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ | REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Θρίλερ με τη δήλωση Τραμπ σε Μακρόν για απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 19:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/05/2018, 21:01
Ο αμερικανός και ο γάλλος πρόεδρος στον κήπο του Λευκού Οίκου, κατά την επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ
|REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Θρίλερ με τη δήλωση Τραμπ σε Μακρόν για απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 19:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/05/2018, 21:01

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αυτό ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχο ενήμερο για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα την Τρίτη οι δύο ηγέτες, αυτό μετέφερε και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προς μέλη του Κογκρέσου, περιγράφοντας μια εξέλιξη που αναμένεται να δυναμιτίσει τόσο τις εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή του Κόλπου όσο και τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πηγή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα.

Ενας δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως οι συνομιλίες με το Ιράν κατέρρευσαν από την επιμονή του Τραμπ να διατηρηθούν αυστηρά όρια στην παραγωγή πυρηνικών του Ιράν μετά το 2030.

Εντούτοις, η γαλλική προεδρία επέμεινε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν πραγματοποίησε καμία αναφορά στην απόφαση του σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μακρόν. Ομοίως, το δημοσίευμα των New York Times έσπευσε να διαψεύσει και ο Λευκός Οίκος μέσω ενός ανώτατου αξιωματούχου του, ο οποίος δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν είπε στον Μακρόν «αυτά τα πράγματα».

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμενόταν να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις -σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία- την ίδια ημέρα στις 14:00 (τοπική ώρα) – 21:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι oi ΗΠΑ θα διαπράξουν ένα «σφάλμα» αν αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν ο Τραμπ κάνει αυτό το λάθος και σκίσει την JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ) ως ένα διεθνές επίτευγμα, θα πρέπει έπειτα να δεχτεί τα δικαιώματα των Ιρανών κάτω από μια χειρότερη κατάσταση», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε ποια δικαιώματα αναφερόταν.

Παράλληλα, ο iρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρατσί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει στην απόφαση του Τραμπ για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία με βάση τα εθνικά της συμφέροντα.

«Το Ιράν παρακολουθεί στενά τη στάση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και θα αντιδράσει στην αμερικανική απόφαση με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», δήλωσε ο Αρατσί, σύμφωνα με το IRNA, έπειτα από μια συνάντησή του με αντιπροσώπους από την Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...