335
Ο Τραμπ «νιώθει τους τοίχους να τον πλακώνουν» και καταχράται τα ένδικα μέσα | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Τραμπ κατά ανιψιάς και New York Times: αποκάλυψαν τα φορολογικά του

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 21:45
Ο Τραμπ «νιώθει τους τοίχους να τον πλακώνουν» και καταχράται τα ένδικα μέσα
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Τραμπ κατά ανιψιάς και New York Times: αποκάλυψαν τα φορολογικά του

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 21:45

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε αγωγή εναντίον των New York Times αλλά και εναντίον της ανιψιάς του Μέρι Τραμπ ζητώντας 100 εκατ. δολάρια για ζημία που ο ίδιος υπέστη εξαιτίας δημοσιοποίησης φορολογικών του στοιχείων. Η υπόθεση, επί της ουσίας, αφορά μία δημοσιογραφική έρευνα του 2018, δημοσιευθείσα από το νεοϋορκέζικο Μέσο και βραβευθείσα με «Πούλιτζερ». Ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για «συνωμοσία» εις βάρος του.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε στην κομητεία Ντάτσες της Νέας Υόρκης, γράφει ότι οι δημοσιογράφοι των NYT «συμμετείχαν σε μία ύπουλη συνωμοσία για την απόκτηση εμπιστευτικών και εξαιρετικά ευαίσθητων αρχείων». Επίσης, ότι «έπεισαν» τη Μέρι Τραμπ «να αφαιρέσει αρχεία από το γραφείο του δικηγόρου της και να τα μεταφέρει στην εφημερίδα».

Πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχε ξεσπάσει θόρυβος για το υπό έκδοση, τότε, «βιβλίο οικογενειακών αποκαλύψεων» της εν λόγω ανιψιάς, ο Τραμπ είχε ασκήσει μέσω του μικρότερου αδελφού του, του Ρόμπερτ Τραμπ, προσωρινά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας του, ωστόσο η οικογένεια έχασε τη δίκη. Ο δικαστής είχε αποφασίσει ότι οι συναφθείσες μεταξύ των Τραμπ «ρήτρες εμπιστευτικότητας» δεν είχαν σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Στην υπόθεση της φορολογικής έρευνας, ο Τραμπ ισχυρίζεται διά της αγωγής του ότι και τα φορολογικά στοιχεία που κατέληξαν στους ΝΥΤ εμπίπτουν στις ίδιες οικογενειακές «ρήτρες». Συνεπώς, η ανιψιά του «παραβίασε τα συμπεφωνημένα, αποκαλύπτοντας εμπιστευτικές πληροφορίες και βοηθώντας τους ΝΥΤ».

Από το βραβευμένο δημοσίευμα των ΝΥΤ είχε αποκαλυφθεί ότι ο πρώην πρόεδρος έλεγε ψέματα όταν υπερηφανευόταν για τον πλούτο του: ο ίδιος δεν υπήρξε αυτό που λέμε «αυτοδημιούργητος», ενώ η επιχειρηματική αυτοκρατορία του συσχετιζόταν με υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Το νεοϋορκέζικο Μέσο ασχολήθηκε με το θέμα και σε νεότερη έρευνά του, το 2020, επτά εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Τα ρεπορτάζ του αφορούσαν τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ σε βάθος εικοσαετίας και παρέθεταν λεπτομερή στοιχεία για τις εταιρείες του Ομίλου του.

Κατόπιν της αγωγής, οι ΝΥΤ ανακοίνωσαν ότι θα «υπερασπιστούν σθεναρώς» όσα έγραψαν, ενώ κατήγγειλαν και «προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων δημοσιογραφικών οργανισμών». Η Μέρι Τραμπ μίλησε περί «απόγνωσης του θείου», αφού είναι «ηττημένος» και νιώθει «τους τοίχους να τον πλακώνουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...