318
Η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Mike Segar

Τραμπ και Ροχανί, οι πρωταγωνιστές της εξ αποστάσεως Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 19:47
Η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Mike Segar

Τραμπ και Ροχανί, οι πρωταγωνιστές της εξ αποστάσεως Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 19:47

Διαφορετική εντελώς μορφή, λόγω κορονοϊού, θα έχει φέτος η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το ετήσιο γεγονός που φέρνει για λίγο στην ίδια πόλη ηγέτες από όλο τον κόσμο, ακόμη και ορκισμένους αντιπάλους.

Πολλές από τις ομιλίες αυτή την εβδομάδα θα είναι μέσω βιντεοσύνδεσης, αυτό όμως δεν τις κάνει λιγότερο ενδιαφέρουσες. Μεταξύ τους, αυτή του προεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προεδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Φέτος, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ρίχνουν μια διαφορετική σκιά στη Σύνοδο, καθώς η πολιτική των ΗΠΑ τα επόμενα έτη εξαρτάται, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, από το αν θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι προγραμματισμένο να μιλήσει το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα, απόγευμα στην Ελλάδα), ανέφερε η Wall Street Journal. Ηδη όμως πριν από την ομιλία αναμένεται η ανακοίνωση κυρώσεων κατά του Ιράν, οι οποίες θα αποθαρρύνουν την πώληση όπλων στη χώρα και θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση ώστε να δεχτεί πιο αυστηρούς όρους σε σχέση με αυτούς της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε για το θέμα αρκετά αισιόδοξος: «Αν πετύχουν [ενν. οι κυρώσεις], μέσα σε μια εβδομάδα θα μας πάρουν τηλέφωνο, θα παρακαλούν να κάνουμε μια συμφωνία».

Πέρα από αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες που έκανε για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Τη Δευτέρα θα μιλήσει και ο Χασάν Ροχανί, ο οποίος έχει μια διαφορετική θέση. Πιστεύει ότι το μόνο που κατάφερε ο Τραμπ είναι να απομονώσει τις ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

Ενα χρόνο νωρίτερα, σημειώνει η WSJ, η κατάσταση φαινόταν διαφορετική. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, η Τεχεράνη όμως επέμενε ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να χαλαρώσουν τις κυρώσεις. Τώρα με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να είναι σε λιγότερο από δύο μήνες, όλοι απλώς θα περιμένουν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης, το Ιράν δεν έχει πολλές επιλογές πέρα από τη διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...