395
Γυναίκα με το μωρό της σε δρόμο του Σικάγου | REUTERS/Joshua Lott

Οι ΗΠΑ μέτρησαν 1.939 νεκρούς από κορονοϊό σε μια ημέρα, αλλά ο Τραμπ τα έβαλε με τον ΠΟΥ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 08:20
Γυναίκα με το μωρό της σε δρόμο του Σικάγου
|REUTERS/Joshua Lott

Οι ΗΠΑ μέτρησαν 1.939 νεκρούς από κορονοϊό σε μια ημέρα, αλλά ο Τραμπ τα έβαλε με τον ΠΟΥ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 08:20

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπει πλέον στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, μετρώντας πλέον καθημερινά χιλιάδες νεκρούς και παρουσιάζοντας αντίστοιχα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Μέχρι χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα, 03:30 της Τετάρτης στην Ελλάδα) είχαν καταγραφεί από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς 1.939 θάνατοι σε μία ημέρα. Είναι αύξηση-ρεκόρ, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

Με συνολικά 12.722 καταγεγραμμένους θανάτους, οι ΗΠΑ είναι στην τρίτη θέση σε όλο τον κόσμο, έπειτα από την Ιταλία (17.127 νεκροί) και την Ισπανία (13.798).

Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι, παρά τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού που τίθενται προοδευτικά σε ισχύ στη μια Πολιτεία μετά την άλλη.

Ειδικά η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί την εστία της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, με σχεδόν 5.500 νεκρούς και 140.000 ασθενείς, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία είναι πια έρημη και σε τίποτα δεν θυμίζει τον χαρακτηρισμό της «πόλης που δεν κοιμάται ποτέ».

Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφεται πάνω από το ένα τέταρτο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον κορονοϊό: έχουν καταμετρηθεί 396.223 συνολικά (+29.609 μέσα σε ένα 24ωρο), κατά τα δεδομένα του Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνονται συνεχώς.

Η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι μάλλον αντιφατική.

Από τη μία πλευρά, επισημαίνει ότι «η Αμερική συνεχίζει να κάνει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και θεωρώ ότι πιθανόν γι’ αυτό έχουμε περισσότερα κρούσματα». Δήλωσε μάλιστα «ότι ορισμένες χώρες που έχουν μεγάλο πληθυσμό έχουν πολλά περισσότερα κρούσματα από ό,τι εμείς, αλλά δεν τα δηλώνουν».

Και από την άλλη, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα αναστείλει τη συμβολή της στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πριν από την ανακοίνωση είχε προηγηθεί μία από τις συνήθεις επιθέσεις μέσω Twitter στην οποία έγραφε ότι «ο ΠΟΥ τα θαλάσσωσε» ενώ υποστήριξε ότι «για κάποιον λόγο, ενώ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ, είναι πολύ επικεντρωμένος στην Κίνα».

Ο Λευκός Οίκος προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η ασθένεια COVID-19 ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, με βάση μοντέλα επιδημιολόγων που βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι τα μέτρα του περιορισμού της κίνησης των πολιτών και της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης θα τηρηθούν. Κατά τα λεγόμενα του προέδρου Τραμπ, ακόμη και αν έχουμε το τρόπον τινά θετικό σενάριο των 100.000 νεκρών, «θα έχουμε  κάνει πολύ καλή δουλειά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...