751
Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ | REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2020, 19:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/11/2020, 21:51
Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ
|REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2020, 19:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/11/2020, 21:51

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία, εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στην τουρκική λίρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παραιτήθηκε από τη θέση του.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε λίγες ώρες αφού ο Ερντογάν «ξήλωσε» τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ.

Στην έκτακτη είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα έγινε αναφορά στη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Το ίδιο παρατήρησε και το πρακτορείο Bloomberg, ανακοινώνοντας την παραίτηση του Αλμπαϊράκ.

O υπουργός —που το 2004 παντρεύτηκε την κόρη του Ερντογάν, Εσρα— έκανε γνωστή την παραίτησή του μέσω ανάρτησης στο Instagram, επικαλούμενος λόγους υγείας.

«Αποφάσισα ότι δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω στην θέση μου, την οποία και κατέχω για περισσότερα από πέντε χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας. Την επόμενη περίοδο θα περάσω τον χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου τα οποία έχω παραμελήσει τα τελευταία χρόνια», έγραψε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Berat Albayrak (@beratalbayrak) on

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δύο εκπρόσωποι του Αλμπαϊράκ επιβεβαίωσαν ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανήκει στον γαμπρό του Ερντογάν, αλλά δεν ήταν κι οι ίδιοι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι παραιτήθηκε.

Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που αποδίδουν την αποχώρηση του Αλμπαϊράκ με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία. Ο γαμπρός του Ερντογάν εμπλεκόταν στην υπόθεση της HalkBank, η οποία βρισκόταν στο μικροσκόπιο ομοσπονδιακής έρευνας στις ΗΠΑ επειδή κατηγορούνταν ότι παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία περί επιβολής κυρώσεων στο Ιράν. Τόσο καιρό η έρευνα είχε παγώσει με παρέμβαση του Ερντογάν στον Τραμπ. Τώρα όμως με τον Μπάιντεν θα είναι αλλιώς.

Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση ήταν ένα σοκ και προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές.

Ο Ερντογάν θα πρέπει τώρα να «εγκρίνει» —να κάνει αποδεκτή ή όχι— την παραίτηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Όμερ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως «η χώρα μας, ο λαός μας και η κοινότητά μας σε χρειάζεται».

Ο Μεχμέτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.

«Είμαστε προσωπικά μάρτυρες της επιμελούς εργασίας του. Αν ο πρόεδρός μας κρίνει ότι πρέπει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει στη θέση του», έγραψε ο Μους στο Twitter

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...