251
Η Isbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, έχει ήδη διακόψει τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών | Ahmet Bolat/Anadolu Agency/Getty Images

Τουρκία: Οι κρατικές τράπεζες εγκαταλείπουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 20:45
Η Isbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, έχει ήδη διακόψει τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών
|Ahmet Bolat/Anadolu Agency/Getty Images

Τουρκία: Οι κρατικές τράπεζες εγκαταλείπουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 20:45

Οι τρεις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας που συνέχιζαν να επιτρέπουν τη λειτουργία του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir πρόκειται να το εγκαταλείψουν σε συνέχεια των αυστηρών προεδιοποιήσεων των ΗΠΑ, έκανε γνωστό την Τετάρτη ένας ανώτατος τούρκος αξιωματούχος.

«Υπάρχουν πληρωμές εν εξελίξει, αλλά έχει ορισθεί ημερομηνία» για τη διακοπή της λειτουργίας του συστήματος Mir, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εν λόγω ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται και δεν αποκάλυψε την ημερομηνία αυτή.

Μέχρι τότε, οι τρεις τράπεζες, οι HalkBank, Ziraat και Vakifbank θα επιτρέπουν τις συναλλαγές με την κάρτα Mir.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, οι Denizbank και Isbank, ανακοίνωσαν τη διακοπή της χρήσης του συστήματος πληρωμών Mir.

Την Παρασκευή, τη λειτουργία των τραπεζικών καρτών Mir διέκοψε και το Ουζμπεκιστάν, επικαλούμενο «τεχνικούς» λόγους.

Το ρωσικό σύστημα πληρωμών χρησιμοποιείται πλέον από ελάχιστες χώρες, μεταξύ των οποίων η Λευκορωσία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Θύμισε, δε, ότι η Τουρκία, σημαντικά εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, η Τουρκία, προσφιλής προορισμός των ρώσων τουριστών, υποδέχθηκε μεγάλο όγκο Ρώσων από την έναρξη του πολέμου και ύστερα.

Ωστόσο η μερική αλλαγή στάσης της Αγκυρας φαίνεται ότι είναι γεγονός, παρότι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του συστήματος Mir είχε αποφασιστεί μόλις τον Αύγουστο, μετά τη συνάντηση των προέδρων Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Των παραπάνω εξελίξεων προηγήθηκε η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς τις τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία για την εφαρμογή κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...