360
5 Μαρτίου: πρόχειρος καταυλισμός μεταναστών δίπλα στον ποταμό Εβρο, επί τουρκικού εδάφους | REUTERS/Murad Sezer

Τουρκία: ο «Εβρος» απέδωσε 500 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκή ενίσχυση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 21:29
5 Μαρτίου: πρόχειρος καταυλισμός μεταναστών δίπλα στον ποταμό Εβρο, επί τουρκικού εδάφους
|REUTERS/Murad Sezer

Τουρκία: ο «Εβρος» απέδωσε 500 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκή ενίσχυση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 21:29

Οσο ο Ερντογάν ήταν στη Μόσχα και πάλευε με το θεριό (φιλικό μεν, θεριό δε) επιτυγχάνοντας, τελικά, ένα βασικό επίπεδο συμφέρουσας απραξίας στη Συρία και με άγνωστα ανταλλάγματα, στις Βρυξέλλες η τύχη του δούλευε. Και αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Τουρκία  – για τους σύρους πρόσφυγες, φυσικά.

Είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο «ευρωπαϊκές πηγές».

Αυτή η νέα χρηματοδότηση των 500 εκατ. ευρώ θα είναι συμπλήρωμα των 6 δισ. ευρώ τα οποία έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης  – Τουρκίας, του 2016, για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υπέρ των 3,7 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία – προγράμματα υλοποιηθέντα και υλοποιούμενα από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κατά τις ίδιες «πηγές», επιπλέον η Κομισιόν προτείνει να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για τούρκους υπηκόους.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την αποδέσμευση επείγουσας βοήθειας ύψους 170 εκατ. ευρώ «για τους πιο ευάλωτους στη Συρία», κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Αγκυρα. Η χρηματοδότηση αυτή δεν περιλαμβάνεται στα προαναφερθέντα 500 εκατ. ευρώ της νέας ενίσχυσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, από όλον αυτόν τον χορό των κεφαλαίων, 4,7 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα ενώ έχουν εκταμιευθεί 3,2 δισ. ευρώ.

Η νέα χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα μέτρα που θα ληφθούν από τις Βρυξέλλες αποσκοπούν στον κατευνασμό της Τουρκίας και στον έλεγχο των γεωπολιτικών φιλοδοξιών του Ερντογάν. Και έρχονται λίγες ημέρες έπειτα από τη συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, με σκοπό να εισέλθουν παρανόμως και μαζικά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Τουρκία πίεσε έτσι την Ελλάδα και μέσω αυτής την ΕΕ ώστε να αποκτήσει και άλλα οφέλη από την Κομισιόν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ερντογάν που συνόδευσε τη μεταφορά των μεταναστών προς τη μεθόριο με την Ελλάδα: «Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία» είπε.

Η ΕΕ «απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης» από την Τουρκία για «πολιτικούς σκοπούς». Ωστόσο προσανατολίστηκε στην ίδια λύση: να πληρώσει και πάλι τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...