507
| REUTERS/Marko Djurica

Τουρκία: Να λογικευτούν όσοι ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 21:58

Τουρκία: Να λογικευτούν όσοι ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 21:58

Οι «προκλητικές ενέργειες» της Ελλάδας συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας –στο οποίο συμμετέχουν ο τούρκος πρόεδρος, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου– την Τετάρτη.

Το Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για τη χάραξη της πολιτικής εθνικής ασφάλειας της γείτονος, ακολούθησε τη γραμμή Ερντογάν, υπό την προεδρία του οποίου συνεδρίασε, δηλώνοντας ότι η χώρα «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμη μέθοδο και μέσα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», σε μία ακόμη κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Αγκυρας σε βάρος της χώρας μας.

Με την ίδια ανακοίνωση καλούνται να λογικευτούν, μάλιστα, όσοι παροτρύνουν «την Ελλάδα να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά», ζήτημα το οποίο έρχεται ολοένα και πιο συχνά στα χείλη των τούρκων αξιωματούχων.

Η σχετική δήλωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, έχει ως εξής:

«Παρά τις εκκλήσεις μας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της και εξετάστηκαν όλες οι προκλητικές ενέργειες.

Η Ελλάδα απομακρύνεται από την λογική και έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει νατοϊκές ενέργειες και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα.

Τονίστηκε ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας.

Καλούμε να έρθουν στα λογικά τους οι κύκλοι που παροτρύνουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Εξάλλου, το Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και απηύθυνε επίσημη έκκληση για την ανάκληση της απόφασης η οποία «θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην περιοχή και είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με το ίδιο Μέσο.

Η απάντηση της Αθήνας

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών «απάντησε» στην Αγκυρα ότι δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο.

Διεμήνυσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).

Η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Το πλοίο Yunus στο Αιγαίο για έρευνες

Στο μεταξύ, με Navtex (TURNHOS N/W : 0930/22) που εξέδωσε την ίδια ημέρα, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε πως πρόκειται να βγάλει το πλοίο Yunus S για «επιστημονικές έρευνες» στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα κοντά στη Λέσβο, το διάστημα μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η στιγμή της έκδοσης της εν λόγω Navtex από την πλευρά της Τουρκίας συμπίπτει χρονικά με τις ασκήσεις των ελληνικών δυνάμεων «Λόγχη» και «ARGO» που επίσης πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο, αν και η περιοχή των τουρκικών ερευνών απέχει από τις περιοχές των ελληνικών ασκήσεων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...