579
Σε πανικό ο ελληνικός Τύπος από την κάθοδο του «Τσεσμέ», λένε στη γείτονα | Sabah

Τουρκία για «Τσεσμέ»: Γιατί διαμαρτύρεστε; Το έχει κάνει και το ελληνικό «Ναυτίλος»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 10:16
Σε πανικό ο ελληνικός Τύπος από την κάθοδο του «Τσεσμέ», λένε στη γείτονα
|Sabah

Τουρκία για «Τσεσμέ»: Γιατί διαμαρτύρεστε; Το έχει κάνει και το ελληνικό «Ναυτίλος»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 10:16

Στο ελληνικό διάβημα για την κάθοδο του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» στο βορειο-κεντρικό Αιγαίο για υδρογραφικές σε διεθνή ύδατα μεταξύ Λήμνου, Λέσβου και Σκύρου, απάντησε η Αγκυρα, κατηγορώντας την Ελλάδα για προκλητική ρητορική (!) που δεν συνάδει με την έναρξη των διερευνητικών επαφών, καθώς και για απόπειρα παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσαν ότι το «Το ερευνητικό σκάφος TCG Çeşme A599 ξεκίνησε την υδρογραφική επιστημονική και τεχνική του έρευνα σε διεθνή ύδατα στο βόρειο Αιγαίο» και θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Οπως διευκρίνιζαν, οι δραστηριότητες του «Τσεσμέ» δεν περιλαμβάνουν έρευνα στον πυθμένα της θάλασσας και η δραστηριότητά του «είναι απολύτως σύμφωνη με τη συμφωνία της Βέρνης του 1976» (για τη μη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από τις δύο χώρες εκτός των χωρικών τους υδάτων / περισσότερα για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και την ισχύ του Πρακτικού της Βέρνης εδώ).

Το «Τσεσμέ» έπλεε δυτικά της Λήμνου, συνοδεία τουρκικής φρεγάτας

Οι ίδιες τουρκικές πηγές σημείωσαν μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά πραγματοποίησε πρόσφατα παρόμοιες δραστηριότητες με «το ερευνητικό σκάφος “Ναυτίλος” του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού» που «έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες εργασίες σε ανοιχτές θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων διεθνών υδάτων βόρεια και δυτικά της Λέσβου, βόρεια της Χίου και της Ικαρίας».

Κουμάντο από Λήμνο έως Πελοπόννησο και Κρήτη;

Επίσης, αναφέρουν, το ερευνητικό σκάφος της Ελλάδας AEGAEO πραγματοποίησε υποβρύχια έρευνα σε περιοχές που περιλαμβάνουν επίσης τα διεθνή ύδατα μεταξύ της Κρήτης και της χερσονήσου της Πελοποννήσου μετά την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Αγκυρας και της Αθήνας στις 25 Ιανουαρίου.

«Επί του παρόντος, η Ελλάδα συνεχίζει τις υποβρύχιες δραστηριότητές της, τις οποίες ξεκίνησε σε περιοχές βόρεια της Κρήτης με NAVTEX στις 18 Φεβρουαρίου 2021, και δεν είναι σαφές πότε θα τελειώσει», επισημαίνεται, ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι δραστηριότητες του «Τσεσμέ» είναι «επιστημονικές και τεχνικές έρευνες που πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τις αμοιβαίες συμφωνίες».

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι ελληνικοί ισχυρισμοί περί κλιμάκωσης της έντασης με ευθύνη της Αγκυρας, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και αποσκοπούν στο να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα.

«Οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι έχουμε πραγματοποιήσει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια» και «σε μία περίοδο κατά την οποία διεξάγονται διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των χωρών μας, αυτές οι δηλώσεις προκαλούν λύπη και έκπληξη», λένε οι «διαρροές» του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

«Αυτές οι δηλώσεις είναι μια σαφής ένδειξη της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας, η οποία δεν επιθυμεί να επιλύσει προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Η Ελλάδα είναι εκείνη που προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση», επιμένουν οι τουρκικές πηγές, που ως «απόδειξη» υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που οργάνωσε άσκηση με 20 πλοία και πολλά αεροσκάφη στην περιοχή που περιλαμβάνει επίσης διεθνή ύδατα βορειοδυτικά του νησιού της Σκύρου, από τις 25 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις.

Και σε μία ακόμη αναφορά στη μεγαλύτερη «ενόχληση» των Τούρκων –τα εξοπλισμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου– σημειώνεται, τέλος, ότι στις ανακοινώσεις για υποβρύχιες δραστηριότητες μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου, «η Ελλάδα ανακοίνωσε τα νησιά Αγιος Ευστράτιος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Θάσος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Ικαρία και Σάμος, τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα».

«Παρά τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών», καταλήγουν οι πηγές του Χουλουσί Ακάρ, «η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί την ήρεμη στάση της για την επίλυση προβλημάτων με αμοιβαίο διάλογο και διαπραγματεύσεις. Προσδοκία μας από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την εποικοδομητική στάση που διατηρούμε από την αρχή, είναι ότι θα εγκαταλείψει την ασυμβίβαστη στάση της και τις πράξεις και τις συζητήσεις που αυξάνουν την ένταση και θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα με μια ειλικρινή προσέγγιση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...