398
Εικόνα από τον συνοριακό σταθμών Καστανιών Εβρου στα σύνορα με την Τουρκία | ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ IntimeNews

Τουρκία: Για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη κρατούνται οι Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 17:30
Εικόνα από τον συνοριακό σταθμών Καστανιών Εβρου στα σύνορα με την Τουρκία
|ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ IntimeNews

Τουρκία: Για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη κρατούνται οι Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 17:30

«Δεν υπήρξε περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατηγορούνται για κατασκοπεία και για είσοδο σε ξένη περιοχή», φέρεται να δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ όπως μετέδωσε αρχικά η ΕΡΤ, η οποία όμως αργότερα ανασκεύασε. Νωρίτερα, το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα, ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο İhlas.

– Δημοσιογράφος: «Υπάρχουν ισχυρισμοί αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει ισχυρισμός ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί θα χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή με τους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα. Αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός;

– Μποζντάγ: «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας».

Το πρακτορείο Anadolu και η Hurriyet αναφέρουν ότι οι δύο Ελληνες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας ενώ και το CNN Turk μετέδωσε την είδηση ότι οι δύο στρατιωτικοί ερευνώνται και για απόπειρα κατασκοπείας. Πηγές από την Ελλάδα πάντως διαψεύδουν την είδηση.

Η Αγκυρα, συνεχίζοντας την δική της διαχείριση του ζητήματος φαίνεται να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για τις κατηγορίες περί κατασκοπείας, τις φωτογραφίες που περιέχονται στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών με τα ίχνη στο χιόνι.

Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί λοιπόν θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί, ενώ οι έρευνες περί κατασκοπείας μπορεί να βαρύνουν τον φάκελο εναντίον τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο στρατιωτικοί υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι ακολουθούσαν ίχνη στο χιόνι, με την υποψία ότι οι πατημασιές είχαν προκληθεί από λαθρομετανάστες ή διακινητές και υποστήριξαν ότι πήραν φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους ανωτέρους τους τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...