460
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Τουρκία: «Αβάσιμος ισχυρισμός» η γενοκτονία των Ποντίων – Ζητεί και αποζημιώσεις!

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 09:50
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Τουρκία: «Αβάσιμος ισχυρισμός» η γενοκτονία των Ποντίων – Ζητεί και αποζημιώσεις!

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 09:50

Oχι μόνο αρνείται τη γενοκτονία των Ποντίων η Τουρκία αλλά θέτει και ζήτημα αποζημιώσεων βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης ενώ μιλά ακόμη και για «ακραίους κύκλους που διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό».

Πρόκειται για την ημέρα που ουσιαστικά άρχισε η οργάνωση της αντεπίθεσης του Κεμάλ κατά του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία η οποία κλιμακώθηκε το 1922.

Προσθέτει το τουρκικό υπουργείο ότι «οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων στην Ελλάδα να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, έχοντας δικά τους πολιτικά κίνητρα, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές».

Προχωρά μάλιστα και σε «υπενθυμίσεις σε εκείνους που επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς» για την «ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης.

» Αναφέρουμε ότι όταν οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό κατά των Τούρκων έφτασαν σε αδιανόητο μέγεθος, οι σύμμαχοι της Ελλάδας ίδρυσαν μια Επιτροπή Ερευνών και αναγνώρισαν απάνθρωπα εγκλήματα του Ελληνικού Στρατού».

Η Αγκυρα αναφέρει ακόμη ότι «η πρόταση του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Βενιζέλο, το 1934 μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αποτελεί τη σαφέστερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστικοποιημένων Ελλήνων».

Τι απαντά η Αθήνα

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις αναφορές της Αγκυρας, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση ως «ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας».

«Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας – και ιδίως της γείτονος Τουρκίας – να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω», τονίζει η Αθήνα.

Επισημαίνει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».

Κάνοντας μάλιστα αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...