403
Ο Νίκος Τόσκας (αριστερά) με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη συνέντευξη Τύπου | George Vitsaras / SOOC

Τόσκας: Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού – Υπέβαλα παραίτηση αλλά δεν έγινε δεκτή

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2018, 22:11
Ο Νίκος Τόσκας (αριστερά) με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη συνέντευξη Τύπου
|George Vitsaras / SOOC

Τόσκας: Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού – Υπέβαλα παραίτηση αλλά δεν έγινε δεκτή

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2018, 22:11

Δύο ειδήσεις (η «μεγάλη» και η «μικρή») προέκυψαν από την κοινή «έκτακτη συνέντευξη» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου – και οι δύο από στόματος Τόσκα. Είπε, πρώτον, ότι «έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό» ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων της περιοχής που είδαν υπόπτους να κινούνται κοντά στον χώρο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Δεύτερον, ο κ. Τόσκας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν την αποδέχτηκε.

Η συνέντευξη δόθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν πρωθυπουργικής εντολής όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον κ. Τσίπρα προκειμένου να εξετάσει όλα τα συγκεντρωμένα από τις Αρχές στοιχεία.

Τα ίχνη των πρώτων εστιών

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από τον έλεγχο των στοιχείων -τα οποία ως φάκελος παραδόθηκαν στις δικαστικές Αρχές για τα περαιτέρω- εξακριβώθηκαν με τη βοήθεια των δορυφόρων τα ίχνη των πρώτων εστιών φωτιάς στα μέτωπα της πυρκαγιάς, στη Δυτική και στην Ανατολική Αττική. Ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας είχε δώσει εντολή στον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο να επικοινωνήσει με συμμαχικές χώρες και να ζητήσει στοιχεία «τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV» προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς στην Κινέτα και στο Νταού Πεντέλης. Κατόπιν ενεργοποιήθηκε ο ΕΛΔΟ, είπε, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από τα ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Την εξειδικευμένη παρουσίαση των στοιχείων έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αρχηγός της Αστυνομίας.

Τζανακόπουλος: Δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση

Σχετικά με την εκκένωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος. «Το να συγκρίνουμε την εκκένωση ενός οικισμού 15.000-20.000 ατόμων με την εκκένωση μια κατασκήνωσης με 200 άτομα, είναι και άτοπο και άκαιρο» είπε.

Ο κ. Τζανακόπολους τόνισε αρκετές φορές τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την Δευτέρα 23 Ιουνίου υποστηρίζοντας ότι αντίστοιχες καταγράφονται για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό»

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε διαφορετικά αν είχε αυτήν την δυνατότητα, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

«Η λέξη ικανοποιημένος δεν ταιριάζει μετά από τέτοια τραγωδία. Είμαι δυστυχισμένος» πρόσθεσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ενημερώνοντας ότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής διατέθηκαν 40 πυροσβεστικά οχήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...