874
O Κριστιάνο Ρονάλντο εκνευρισμένος στο ντέρμπι με τη Μίλαν. Τώρα ο Ανιέλι πρέπει να αποφασίσει τίνος είναι η Γιουβέντους... | REUTERS/Massimo Pinca

Τον Ρονάλντο δεν τον κάνεις αλλαγή… Τον Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 13 Νοεμβρίου 2019, 14:05
O Κριστιάνο Ρονάλντο εκνευρισμένος στο ντέρμπι με τη Μίλαν. Τώρα ο Ανιέλι πρέπει να αποφασίσει τίνος είναι η Γιουβέντους...
|REUTERS/Massimo Pinca

Τον Ρονάλντο δεν τον κάνεις αλλαγή… Τον Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 13 Νοεμβρίου 2019, 14:05

Από τότε που έγινε αυτός που είναι, δηλαδή εδώ και (τουλάχιστον) μια δεκαετία, όλοι οι προπονητές του σέβονταν τον άγραφο νόμο: «ο Κριστιάνο Ρονάλντο βγαίνει από το παιχνίδι μόνον εάν αποβληθεί, ή τραυματιστεί και κρίνει (ο ίδιος) πως δεν μπορεί να συνεχίσει». Ακόμη και ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο πρώτος που κατάφερε να τον πείσει ότι πρέπει να ξεκουράζεται σε κάποια λιγότερο σημαντικά ματς, απέφευγε να τον κάνει αλλαγή. Είτε δεν τον χρησιμοποιούσε καθόλου, είτε τον άφηνε στο τερέν μέχρι τέλους – κι ας ήταν «άφαντος» στον αγώνα.

Ηταν αναμενόμενο, ο πορτογάλος σούπερ-σταρ να «στραβώσει» με τον Μαουρίτσιο Σάρι. Ο προπονητής της Γιουβέντους τον αντικατέστησε πολύ νωρίς (στο 55′) στο ντέρμπι με τη Μίλαν, ενώ τον είχε αποσύρει από τον αγωνιστικό χώρο και στο ματς με τη Λοκομοτίβ Μόσχας για το Champions League, λίγες μέρες νωρίτερα. Πόσα να αντέξει ο παροιμιώδης εγωϊσμός του; Εφυγε κατευθείαν για τα αποδυτήρια (ο τηλεοπτικός φακός τον συνέλαβε να φωνάζει «άσε με» στον προπονητή του), κι έπειτα από το γήπεδο, τρία λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα. Δεν είδε, καν, το νικητήριο γκολ της ομάδας του, το οποίο πέτυχε -τι ατυχία!- ο Πάουλο Ντιμπάλα, που είχε πάρει τη θέση του.

Ο Σάρι, που δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα της επιλογής του, προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, του έπλεξε το εγκώμιο: «Ο Ρονάλντο δεν είναι πρόβλημα, το αντίθετο. Πρέπει να τον ευχαριστούμε, που έθεσε εαυτόν στη διάθεση της ομάδας, αν και δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Τις τελευταίες 20-25 μέρες είχε πρόβλημα με το γόνατό του από ένα χτύπημα στην προπόνηση. Αλλοι παίκτες θα έλεγαν ότι δεν μπορούν να αγωνιστούν, όμως εκείνος έπαιξε, αν και δεν ένιωθε καλά. Σε έναν προπονητή αρέσει, ένας παίκτης να έχει οργή για μερικά λεπτά, επειδή έγινε αλλαγή». Οι συμπαίκτες του Πορτογάλου, όμως, θεωρούν ότι τους προσέβαλε. Οπως έγραψε η Gazzetta dello Sport, έχουν ζητήσει να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του. Σύμφωνα με τη La Stampa (που ανήκει στην οικογένεια Ανιέλι), όταν επιστρέψει από τις υποχρεώσεις του με την εθνική ομάδα της χώρας του, θα κληθεί εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο αντέδρασε έτσι.

Ο λόγος είναι γνωστός: το αθεράπευτο «υπερεγώ» του Κριστιάνο. Πριν από λίγες εβδομάδες, μιλώντας στο France Football, είχει πει πως «αν μπορούσα, θα έπαιζα μόνο στα ματς του Champions League, επειδή μου αρέσουν τα παιχνίδια που έχουν ένταση και πίεση, όμως πρέπει να σεβόμαστε τις ομάδες που μας πληρώνουν». Το εννοούσε. Ο Ρονάλντο έχει ξεπεράσει, πια, την παλιά του εμμονή, να παίζει παντού και πάντα. Αλλά, δεν ανέχεται να αρχίζει έναν αγώνα και να μην τον τελειώνει. Να παίρνει τη θέση του ο (κάθε) Ντιμπάλα και να «καθαρίζει» το ματς, όπως συνέβη δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Να βλέπει η εξέδρα ότι ο προπονητής «πιστεύει» περισσότερο σε κάποιον άλλον παίκτη, παρά στην «αφεντιά» του.

Ο Κριστιάνο θα ζητήσει συγγνώμη. Δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί, και αυτό φάνηκε από την πρώτη του ανάρτηση στο Instagram μετά το σκηνικό. «Ανέβασε» μια φωτογραφία από τον αγώνα με τη Μίλαν, και έγραψε: «Δύσκολο παιχνίδι, σημαντική νίκη». Πιθανότατα, δεν θα πληρώσει ούτε πρόστιμο. Το πρόβλημα, όμως, η Γιουβέντους θα το ξαναβρεί μπροστά της. Και ο Αντρέα Ανιέλι οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Η στιγμή που έκανε έξαλλο τον Ρονάλντο. Αποσύρεται από τον αγωνιστικό χώρο για να μπει στη θέση του ο Ντιμπάλα (REUTERS/Massimo Pinca)

Για τον ιδιοκτήτη της «Γηραιάς Κυρίας» ο Ρονάλντο είναι κάτι σαν «ιερή αγελάδα». Είναι η πιο περήφανη μεταγραφή του, για την οποία πέρυσι το καλοκαίρι δαπάνησε 113 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής, ever, στο Τορίνο: μαζί με τους φόρους, κοστίζει 55 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι αυτός που ανέβασε το πρεστίζ, τη λαοφιλία και την εμπορική αξία της Γιουβέντους στα ύψη. Τα κέρδη από τις πωλήσεις της φανέλας του έχουν ξεπεράσει τα 58 εκατ. ευρώ. Η επισκεψιμότητα των λογαριασμών της ομάδας στα social media έχει ανέβει κατά 68%. Οι οπαδοί του συλλόγου, παγκοσμίως, εκτιμάται ότι αυξήθηκαν στα 425 εκατομμύρια (από 385 που ήταν πριν από την άφιξη του Ρονάλντο). Οι μεγάλοι χορηγοί (Adidas, Jeep, κ.λπ.) έχουν βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Από την άλλη, ο Ανιέλι δεν προσέλαβε τον Σάρι μόνο για να του φέρει ακόμη ένα Πρωτάθλημα -το κατακτά διαρκώς από το 2012-, αλλά για να κάνει τη Γιουβέντους πιο θεαματική, πιο ελκυστική για τους θεατές. Να της αλλάξει το dna. Το επιθετικό, γρήγορο, διασκεδαστικό ποδόσφαιρο λείπει από το Τορίνο εδώ και 15 χρόνια, από την εποχή του Μαρτσέλο Λίπι. Εκτοτε, η «Κυρία» ζει μόνο για το αποτέλεσμα. Ο Σάρι προσπαθεί να της αλλάξει μυαλά – δεν είναι εύκολο. Θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο, εάν ο προπονητής δεν είναι δίκαιος με τους παίκτες του.

Ο Κριστιάνο δεν είναι στα καλύτερά του. Στους πέντε τελευταίους αγώνες έχει σκοράρει μόνο μια φορά, κι έχει δώσει μια ασίστ. Ενώ ο Ντιμπάλα και ο Ιγκουαΐν (που το καλοκαίρι η Γιουβέντους ήθελε να ξεφορτωθεί), ξαναβρήκαν τον καλό τους εαυτό. Ο Ντόουγκλας Κόστα, επίσης. Αλλά, δεν «χωράνε» όλοι στην ίδια ενδεκάδα. Τι πρέπει να κάνει, λοιπόν, ο Σάρι;

Ο ίδιος απάντησε, στην πράξη. Ο Πορτογάλος είπε κι αυτός τη γνώμη του, με τον δικό του τρόπο: «Τον Ρονάλντο δεν τον κάνεις αλλαγή… Τον Ρονάλντο». Είναι η σειρά του Ανιέλι, τώρα, να αποφασίσει: εάν θέλει τη Γιουβέντους ομάδα της «πριμαντόνας» της, ή του προπονητή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...