357
Το κτίριο του ΕΜΣΤ στο οικοδομικό μπλοκ μεταξύ της λεωφόρου Συγγρού και της οδού Καλλιρρόης, στον Νέο Κόσμο | ΕΜΣΤ

Τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 21:05
Το κτίριο του ΕΜΣΤ στο οικοδομικό μπλοκ μεταξύ της λεωφόρου Συγγρού και της οδού Καλλιρρόης, στον Νέο Κόσμο
|ΕΜΣΤ

Τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 21:05

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, επισκέφτηκε την Τετάρτη το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου ο Δημήτρης Αντωνακάκης και η Συραγώ Τσιάρα (η μεταβατική διοίκηση του ΕΜΣΤ) της παρουσίασαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το μουσείο, εστιάζοντας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «στην παντελή έλλειψη συντονισμού ως βασική αιτία των καθυστερήσεων».

Από την πλευρά της η υπουργός «ανέθεσε τον συντονισμό στον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, για την άμεση επίλυση ζητημάτων και την επίσπευση διαδικασιών» ούτως ώστε «το Μουσείο να ανοίξει τις πύλες του, πλήρες, ως το τέλος του Φεβρουαρίου 2020».

Το Μουσείο -που στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο της Ζυθοποιίας Φιξ, στη λεωφόρο Συγγρού- είχε παραληφθεί ως κτιριακή υποδομή τον Φεβρουάριο 2014. Από τότε πολλές φορές εξαγγέλθηκαν τα εγκαίνιά του, τα οποία όμως συνεχώς αναβάλλονταν. Σήμερα, παραμένει κλειστό.

«Να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟΑ έχει διαθέσει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του χώρου, ενώ τρία εκατ. ευρώ πρόσφερε ως δωρεά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Ιούλιο 2018, για τον εξοπλισμό του μουσείου και την εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών προκειμένου να εκτίθεται η μόνιμη συλλογή. Η μουσειολογική μελέτη η οποία εφαρμόζεται έχει εκπονηθεί από την τέως διευθύντρια του ΕΜΣΤ κ. Κατερίνα Κοσκινά» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ και συνεχίζει: «Το ΕΜΣΤ πρέπει να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο όχι μόνο του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Σημείο συνάντησης, πεδίο μάθησης, κοινός τόπος μεταξύ των καλλιτεχνών και των πολιτών. Οταν θα ανοίξει τις πόρτες του, θα πρέπει να είναι ένας φιλόξενος χώρος που θα σφύζει από ζωή και δημιουργικότητα, και που θα αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλες τις ηλικίες, αλλά και ένα μουσείο το οποίο επάξια θα έχει τον τίτλο του εθνικού μουσείου σύγχρονης τέχνης μιας ευρωπαϊκής χώρας, και το οποίο θα διαδραματίζει τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό, ψυχαγωγικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που πρέπει να επιτελεί ένα μουσείο σήμερα. Αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό, η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης. Ενα μέρος της συλλογής έχει ήδη εγκατασταθεί ενώ εκκρεμούν οι εργασίες φωτισμού και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, οι χώροι εστίασης, το πωλητήριο, αλλά και μια σειρά από διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...