640
| SOOC

Τον επόμενο μήνα σε λειτουργία τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 13:41

Τον επόμενο μήνα σε λειτουργία τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 13:41

Στην εκτίμηση ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, γεγονός που όπως σημείωσε καθιστά εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών μέχρι το καλοκαίρι.

Οσον αφορά την πορεία εξέλιξης των εμβολιασμών, ο Χρήστος Ταραντίλης επεσήμανε ότι από το Σάββατο η επιχείρηση «Ελευθερία» πέρασε στη δεύτερη φάση της, με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών. Μέχρι χθες Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί και μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως.

Ηδη, άλλωστε, σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τη μέχρι σήμερα διεθνή εμπειρία επιβεβαιώνονται τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Χαρακτηριστικά και εξαιρετικά θετικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης στο Ισραήλ, που καταδεικνύει ότι μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού, διαπιστώνεται μείωση των νέων λοιμώξεων».

Για μία ακόμη φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου), η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε ό,τι αφορά την πανδημία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», μόνο η χώρα μας, η Φινλανδία και η Δανία είναι στο «κίτρινο», με δείκτη μεταδοτικότητας κάτω του 4.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι κινούνται δυστυχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στη χώρα μας συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, μετριάζοντας την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν την περασμένη εβδομάδα 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα.

Σημαντικό χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Αισιόδοξα, τέλος, ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%.

«Είναι προφανές», σημείωσε στη σχετική αναφορά του ο κ. Ταραντίλης, «ότι το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται εφικτό μετά από μια μακρά περίοδο περιοριστικών μέτρων, που κατέδειξε ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται αστραπιαία, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί πολύ χρόνο και θυσίες. Και αυτό επιβάλλει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας:

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας», είπε, «η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της να μη μείνει κανένας αβοήθητος στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Εχουν ήδη διατεθεί 24 δισ. ευρώ, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ το 2020, και έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την Παρασκευή δύο επιπλέον μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας:

Πρώτον, την απαλλαγή των πληγέντων επαγγελματιών από τα ενοίκια όχι μόνο του Ιανουαρίου αλλά και του Φεβρουαρίου με κάλυψη του 80% από το κράτος.

Και δεύτερον, την επέκταση κατά 2 μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Επιπρόσθετα τα νοικοκυριά θα επωφεληθούν αφενός από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και αφετέρου από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη έως και τις 31 Ιανουαρίου οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις, προκειμένου να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Ανοικτή, τέλος, παραμένει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης άμεσης κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το μισό της οποίας –όπως και στον προηγούμενο κύκλο– δεν επιστρέφεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News