408
Αυξημένη επιβατική κίνηση στον σταθμό Σιναγκάουα, του Τόκιο. Η ιαπωνική οικονομία κατέγραψε ανάκαμψη κατά 5% στο τρίτο τετράμηνο του έτους. | REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Το οικονομικό «Zoom Boom» έσπασε την καραντίνα στην Ασία

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 17:25
Αυξημένη επιβατική κίνηση στον σταθμό Σιναγκάουα, του Τόκιο. Η ιαπωνική οικονομία κατέγραψε ανάκαμψη κατά 5% στο τρίτο τετράμηνο του έτους.
|REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Το οικονομικό «Zoom Boom» έσπασε την καραντίνα στην Ασία

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 17:25

Οι οικονομίες των ασιατικών χωρών, που έχουν καταφέρει να χαλιναγωγήσουν τον κορονοϊό, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από τον υπόλοιπο πλανήτη, χάρη και στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρονικών προϊόντων στη Δύση.

Η Κίνα προβλέπει ανάπτυξη 2% φέτος, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία, ενώ για τις ΗΠΑ προβλέπεται ύφεση 4,3% και παγκοσμίως συνολικά, 4,4%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Ιαπωνία επίσης σημείωσε ανάκαμψη της οικονομίας της, κατά 5% στο τρίτο τετράμηνο του έτους.

Το Βιετνάμ βλέπει ανάπτυξη κατά 1,6%, η Νότια Κορέα κατά 1,9%, ενώ η Ταϊβάν θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Μεγάλο μέρος της ανάκαμψης οφείλεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων που καταναλώνονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι ασιατικές οικονομίες είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λάπτοπ, προϊόντων επικοινωνίας, τηλεοράσεων και άλλων οικιακών συσκευών, που έχουν δει μεγάλη άνοδο στη ζήτησή τους την εποχή της πανδημίας, καθώς ο πλανήτης μένει σπίτι.

Οσο καταλανώνουν οι Δυτικοί, τόσο επωφελείται η Ασία, γράφει η Wall Street Journal.

Είναι το λεγόμενο «Zoom boom», εξηγεί ο Ρόρι Γκριν, οικονομολόγος σε εταιρεία ερευνών, υπεύθυνος για την Κίνα και τη νότια Ασία. Ο όρος προέρχεται από την ευρεία χρήση του προγράμματος Zoom για την διαδικτυακή συνεύρευση των ανθρώπων την εποχή της πανδημίας. Οθόνες, λάπτοπ, κινητά, τάμπλετ, παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση.

Βέβαια, όσο περνά ο καιρός, συνεχίζονται τα lockdown και ξοδεύονται τα χρήματα από τα επιδόματα, τόσο θα μειώνεται η ζήτηση από τη Δύση.

Προς το παρόν πάντως, η ζωή φαίνεται να έχει επανέλθει, κατά μεγάλο βαθμό, στους πριν την Covid-19 ρυθμούς σε αυτό το μέρος του πλανήτη.

Στην Ταϊβάν, το Pride τον περασμένο μήνα συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου, στη Νότια Κορέα, παραστάσεις του Broadway κάνουν περιοδεία, στην Κίνα, ανοίγουν πάρκα διασκέδασης και τα εστιατόρια είναι γεμάτα.

Οι πτήσεις παρουσιάζουν μείωση των επιβατών κατά 35%, ποσοστό όμως πολύ καλύτερο από το 60% σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Αλλες ασιατικές χώρες βέβαια, έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, όπως η Ταϊλάνδη, που εξαρτάται από τον τουρισμό, και η Ινδία και οι Φιλιππίνες, που έχουν χτυπηθεί άσχημα από την πανδημία.

Στην Κίνα πάλι, υπάρχουν εργοστάσια που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, όπως της Guangzhou Viewo, που κατασκευάζει τηλεοράσεις.

Το 97% των κινητών τηλεφώνων και το 60% των υπολογιστών παγκοσμίως, κατασκευάζονται στην Ασία, όπως και πολλές από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι ειδικοί προβλέπουν πάντως, ότι ακόμα και αν η ζήτηση αρχίσει να πέφτει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα, τη μείωση θα αντισταθμίσουν οι Κινέζοι, που βρίσκονται καθ’οδόν να καταλάβουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατανάλωση το 2020, ξεπερνώντας τους Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...