916
Οι τέσσερις πρωταγωνιστές της ιστορίας: Τραμπ-Ομάρ-Τλάιμπ-Νετανιάχου | REUTERS

Το ζήτησε ο Τραμπ και ο Νετανιάχου υπάκουσε: Ανεπιθύμητες στο Ισραήλ δύο αμερικανίδες βουλευτές

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2019, 11:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 016/08/2019 13:00
Οι τέσσερις πρωταγωνιστές της ιστορίας: Τραμπ-Ομάρ-Τλάιμπ-Νετανιάχου
|REUTERS

Το ζήτησε ο Τραμπ και ο Νετανιάχου υπάκουσε: Ανεπιθύμητες στο Ισραήλ δύο αμερικανίδες βουλευτές

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2019, 11:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 016/08/2019 13:00

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ, τόσο  η απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε δύο αμερικανίδες βουλευτές, φιλικά προσκείμενες στους Παλαιστίνιους, μετά από προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμα και θερμοί υποστηρικτές του εβραϊκού κράτους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απαγόρευση, η οποία τελικά, μία ημέρα αργότερα, ήρθη για την μία από τις δύο.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ αρχικά απαγόρευσε την είσοδο στις Ιλχάν Ομάρ και Ρασίντα Τλάιμπ, που θα επισκέπτονταν τη χώρα και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, επειδή οι δυο βουλευτές των Δημοκρατικών στηρίζουν το μποϊκοτάζ κατά του εβραϊκού κράτους.

Ομως, την Παρασκευή, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μετά από ειδικό αίτημα της Τλάιμπ, που είναι παλαιστινιακής καταγωγής, να επισκεφθεί την γιαγιά της στη Δυτική Οχθη, της δόθηκε άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους.

Νωρίτερα, το πανίσχυρο φιλο-ισραηλινό λόμπι Aipac είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την ανακοίνωση των ισραηλινών Αρχών.

«Αποδοκιμάζουμε τη στήριξη των βουλευτίνων Ομάρ και Τλαϊμπ στο αντι-ισραηλινό και κατά της ειρήνης κίνημα BDS, όμως πιστεύουμε επίσης ότι κάθε μέλος του Κογκρέσου πρέπει να μπορεί να επισκέπτεται τον δημοκρατικό σύμμαχό μας, το Ισραήλ, για να το ανακαλύψει προσωπικά», έγραψε στο Twitter η Aipac.

Οι δύο γυναίκες, οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο, επρόκειτο να επισκεφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ομως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Πέμπτη, μέσω Twitter, την κυβέρνηση του Ισραήλ να εμποδίσει αυτήν την επίσκεψη, εκτιμώντας πως το Ισραήλ, θα επιδείκνυε «μεγάλη αδυναμία» δίνοντας το «πράσινο φως» στην άφιξη των αμερικανίδων πολιτικών, τις οποίες κατηγορεί για αντισημιτισμό.

«Θα έδειχνε μεγάλη αδυναμία εάν το Ισραήλ επέτρεπε στις βουλευτές Ομάρ και Τλάιμπ να επισκεφθούν… Είναι ντροπή!» έγραψε στο tweet του ο αμερικανός πρόεδρος.

Ακολούθως, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισόδου, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψή τους εντάσσεται στο πλαίσιο «των δραστηριοτήτων μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ σέβεται στον υπέρτατο βαθμό το αμερικανικό Κογκρέσο, όμως η Τλάιμπ και η Ομάρ προωθούν νομοσχέδιο που θα προβλέπει το μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ.

«Μόλις πριν από λίγες ημέρες, λάβαμε το πρόγραμμα της επίσκεψής τους στο Ισραήλ, που αποκάλυψε ότι σχεδιάζουν μια επίσκεψη με μοναδικό σκοπό να ενισχύσουν το μποϊκοτάζ εναντίον μας, αρνούμενες τη νομιμότητα του Ισραήλ» υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Η Ομάρ απάντησε ότι η απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει την επίσκεψή της στη χώρα συνιστά «προσβολή στις δημοκρατικές αξίες» και δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αντίστασης του Νετανιάχου στις προσπάθειες για ειρήνη.

«Η ειρωνεία της “μόνης δημοκρατίας” στη Μέση Ανατολή να λάβει μια τέτοια απόφαση είναι ότι συνιστά τόσο μια προσβολή των δημοκρατικών αξιών όσο και μια ανατριχιαστική απάντηση στην επίσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων από ένα συμμαχικό κράτος», επισήμανε η Ομάρ, που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το γράμμα της Ρασίντα Τλάιμπ

Οταν έγινε γνωστή η απαγόρευση, η Τλάιμπ έστειλε ένα γράμμα στον ισραηλινό υπουργό Εσωτερικών ζητώντας να της επιτραπεί η επίσκεψη, καθώς έχει οικογένεια στα Κατεχόμενα, και γιατί ήθελε να δει τη γιαγιά της, η οποία είναι άνω των 90 ετών.

«Θα ήθελα να ζητήσω την άδεια να επισκεφθώ τους συγγενείς μου στο Ισραήλ, και ειδικά τη γιαγιά μου, που είναι άνω των 90 ετών και μένει στην Beit Ur al-Fouqa. Αυτή είναι ίσως η τελευταία μου ευκαιρία να την δω. Θα σεβαστώ όποιον περιορισμό και δεν θα προωθήσω το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ στη διάρκεια της επίσκεψής μου», έγραψε η αμερικανίδα βουλευτής στην επιστολή.

Μετά από αυτό, η κυβέρνηση της έδωσε την άδεια.

«Πολίτες δεύτερης τάξης»

Νωρίτερα, η Αμερικανική Εβραϊκή Κοινότητα (AJC) είχε ανακοινώσει ότι, «το να επισκεφθεί κανείς το Ισραήλ» είναι «απαραίτητο για να κατανοήσει καλύτερα αυτήν τη δυναμική χώρα και τις πραγματικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οποίες αντιμετωπίζει».

Καταγγέλλοντας τις προθέσεις των δύο βουλευτών, που δεν σκοπεύουν, σύμφωνα με την οργάνωση, να ακούσουν την άποψη του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η AJC προσθέτει ότι το Ισραήλ δεν ενήργησε «συνετά».

«Οι συνέπειες της απαγόρευσης εισόδου των δύο μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων κινδυνεύουν να είναι σοβαρότερες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την αντίθετη απόφαση», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι κρατούν χαμηλούς τόνους, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ λέει ότι η απαγόρευση συνιστά «ένδειξη αδυναμίας, όχι ισχύος» εκ μέρους του Ισραήλ.

«Καμία δημοκρατική κοινωνία δεν πρέπει να φοβάται τον ανοιχτό διάλογο», τονίζει, καλώντας το εβραϊκό κράτος να ξανασκεφθεί την απόφασή του.

Ο Τραμπ βρέθηκε, επίσης, στο στόχαστρο επικρίσεων για το γεγονός ότι πήρε θέση εναντίον δύο αμερικανίδων υπηκόων που έχουν εκλεγεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, την ώρα που το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να υπάρχει «ελευθερία να ταξιδεύουν» στο Ισραήλ «όλοι οι αμερικανοί υπήκοοι, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους».

«Οι φίλοι της πρώτης τάξης δεν συμπεριφέρονται στους βουλευτές των ΗΠΑ όπως σε πολίτες δεύτερης τάξης» σημείωσε ο πρώην δήμαρχος του Σικάγο, από το Δημοκρατικό Κόμμα, Ραμ Εμάνουελ.

Το Ισραήλ είχε αρχικά επιλέξει να επιτρέψει την επίσκεψη. Ομως, χθες, ο Νετανιάχου είχε διαβουλεύσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και συμβούλους για να επανεξετάσουν την απόφαση. Μια πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ έκανε πίσω εξαιτίας των πιέσεων του Τραμπ.

«Σε μια συζήτηση που έγινε πριν από δύο εβδομάδες, όλοι οι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ τού να επιτραπεί η επίσκεψή τους, όμως έπειτα από πιέσεις του Τραμπ αντέστρεψαν την απόφασή τους» λέει η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει στραφεί, τους τελευταίους μήνες, κατά της Τλάιμπ και της Ομάρ, της Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ και της Αγιάνα Πρίσλεϊ, όλες βουλευτές των Δημοκρατικών, που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες, κατηγορώντας τις (και) για εχθρική στάση εναντίον του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή βέβαια, υποστηρίζει ότι αυτός δεν είναι ρατσιστής, ότι δεν στοχοποιεί ανθρώπους διαφορετικού χρώματος και ιδεολογίας και ότι ο λόγος του δεν διασπείρει το μίσος στη χώρα του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...