718
Αρκετά παιδιά γύρισαν από το σχολείο με μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπο | ΣΙΑΡΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ IntimeNews

Το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία – τι λένε από το υπ. Υγείας για τις λάθος διαστάσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 20:42
Αρκετά παιδιά γύρισαν από το σχολείο με μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπο
|ΣΙΑΡΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ IntimeNews

Το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία – τι λένε από το υπ. Υγείας για τις λάθος διαστάσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 20:42

Είναι ένα φιάσκο. Οι πολυσυζητημένες μάσκες που θα δίνονταν δωρεάν στους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού του κορονοϊού, ναι μεν έφτασαν εγκαίρως στα σχολεία χάρη στην ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, όμως σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκαν τεράστιες ακόμα και για κεφάλι ενήλικα!

Καθώς υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τους έκπληκτους —αν όχι απογοητευμένους από την κραυγαλέα αδυναμία του ελληνικού κράτους να προμηθεύσει έστω μια πάνινη μάσκα της προκοπής— γονείς και έπειτα και από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «μάσκες-κουκούλες» και να κατηγορεί Πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας (εδώ) για ανικανότητα και την ΚΝΕ να χλευάζει μέσω YouTube, το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έκανε λόγο για λάθος στις διαστάσεις —πράγμα προφανές, δεν χρειαζόταν ανακοίνωση— και απέδωσε το λάθος στην επιτροπή που ενέκρινε τις μάσκες, ότι δηλαδή δεν ήταν σαφές ότι εννοούσε το συνολικό μέγεθος του υφάσματος και όχι το τελικό προϊόν.

Τι συνέβη;

Στις πρώτες προδιαγραφές για τις σχολικές μάσκες που όρισε το υπουργείο Εσωτερικών, οι διαστάσεις ήταν 12 εκ. ×20 εκ. για ηλικίες 4-10 ετών, και αρχικές διαστάσεις 15 εκ. × 25 εκ. για ηλικίες άνω των 10 ετών, με τον προσδιορισμό μάλιστα «περίπου». Η σχετική απόφαση ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε τροποποιήθηκε με «ορθή επανάληψη» των προδιαγραφών, στην οποία οι διαστάσεις έγιναν 10 εκ. × 18 εκ. για ηλικίες 4-10 ετών, και 12 εκ. × 22 εκ.  για ηλικίες άνω των 10 ετών, με τη σημείωση μάλιστα +/- 1 εκ. και ότι πρόκειται για τις διαστάσεις «τελικού προϊόντος».

Οι νέες «ορθές» διαστάσεις περιλήφθηκαν στην προκήρυξη που έκανε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την προμήθεια των μασκών, με τη διευκρινιστική προσθήκη «όπως οι διαστάσεις καθορίστηκαν με την το Πρακτικό- θέμα 2α- της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορονοϊού COVID-19» και της προδιαγραφής «κάθε μάσκα θα πρέπει να είναι συσκευασμένη σε ξεχωριστή ασφαλή συσκευασία».

Στο τέλος δε των προδιαγραφών υπήρχε η απίστευτη σημείωση: «Σε κάθε περίπτωση οι ανωτέρω προδιαγραφές ορίζονται ως κατ’ ελάχιστες και θα πρέπει επί ποινή αποκλεισμού να είναι σύμφωνες με τις ως άνω προδιαγραφές όπως τέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και Υγείας». Κάτι που σημαίνει ότι ο προμηθευτής δικαιούτο να αποστείλει τεράστιες μάσκες, όχι όμως μικρότερες!

Το αποτέλεσμα, ιλαρό: αντί τα παιδιά να λάβουν μάσκες διαστάσεων για τα πρόσωπο ενός νηπίου, πχ. 7 εκ. επί 14 εκ., έλαβαν μάσκες 12 εκ. επί 20 εκ.!

Τουλάχιστον η ΓΓΔΥ είπε ότι τώρα έστειλαν σωστά τις διαστάσεις και έτσι θα υπάρξουν νέες μάσκες. Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους γονείς για την αναγκαιότητα της μάσκας!

Τι ανέφερε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ, η οποία είχε αναλάβει την παραγγελία και τη διανομή των μασκών, σε ανακοίνωσή της ανέφερε:

«Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19».

Το ερώτημα ως προς το ποιος θα πληρώσει το επιπλέον κόστος από το λάθος και τη νέα παραγγελία, είναι προφανώς ρητορικό. Είναι γνωστό ότι σε αυτή τη χώρα για όλα —κυρίως δε για την κρατική ανικανότητα— πληρώνει ο συνεπής φορολογούμενος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...