218
Tα αγγεία στις προθήκες της έκθεσης του Λονδίνου – Τιμή upon request, έγραφε από κάτω | Τhe Guardian

To υπ. Πολιτισμού συγκινήθηκε και ζητάει πίσω τα κλεμμένα στο Frieze Masters

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 13:40
Tα αγγεία στις προθήκες της έκθεσης του Λονδίνου – Τιμή upon request, έγραφε από κάτω
|Τhe Guardian

To υπ. Πολιτισμού συγκινήθηκε και ζητάει πίσω τα κλεμμένα στο Frieze Masters

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 13:40

Πρωτοφανή αντανακλαστικά επιδεικνύουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς λίγα μόλις 24ωρα αφότου ήρθε στο φως της δημοσιότητας η απόπειρα να πουληθούν στην έκθεση έργων τέχνης Frieze Masters του Λονδίνου δυο αρχαιοελληνικά αγγεία -αμφότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας- ανακοινώθηκε ότι ήδη διεκδικείται επισήμως ο επαναπατρισμός τους.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόκειται για δύο μαρμάρινα επιτύμβια αγγεία, έργα αττικών εργαστηρίων Κλασικών χρόνων και συγκεκριμένα για μία λήκυθο με ενεπίγραφη παράσταση αποχαιρετισμού του νεκρού και μία λουτροφόρο με ανάγλυφη διακόσμηση, που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι οι εν λόγω ελληνικές αρχαιότητες διεκδικούνται ήδη από το υπουργείο, το οποίο δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες επαναπατρισμού τους αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα δύο αγγεία είχαν κλαπεί τη δεκαετία του ’70 στην Αθήνα,  καταλήγοντας μέσα από σκοτεινές διαδρομές στη συλλογή του αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα. Παρουσιάστηκαν προς πώληση στην έκθεση του Λονδίνου για λογαριασμό του καντονίου της Βασιλείας (Μπάζελ Σταντ) που προβάλλει αξιώσεις αποζημίωσης για την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του Μπεκίνα, ως πρώην κατοίκου της περιοχής.

H ταυτοποίηση των δύο αρχαιοτήτων έγινε από τον Χρήστο Τσιρογιάννη, αρχαιολόγο – ερευνητή διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων, με έδρα το Κέιμπριτζ,

Παρά το γεγονός ότι τελικά δεν πουλήθηκαν, οι αρχές του ελβετικού καντονίου εμφανίζονται να μην έχουν καμία πρόθεση να τις επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...