1618
O Τσιμίκας επελαύνει, ο Λημνιός δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αντιπαραβάλει μια πειστική απάντηση στον Ολυμπιακό | Intimesports/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend #21: Η Τούμπα… στη σίγαση, οι «εξωγήινοι» και τρεις παγκόσμιοι Ελληνες

Sportscaster Sportscaster 24 Φεβρουαρίου 2020, 15:39
O Τσιμίκας επελαύνει, ο Λημνιός δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αντιπαραβάλει μια πειστική απάντηση στον Ολυμπιακό
|Intimesports/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend #21: Η Τούμπα… στη σίγαση, οι «εξωγήινοι» και τρεις παγκόσμιοι Ελληνες

Sportscaster Sportscaster 24 Φεβρουαρίου 2020, 15:39
Ο ΠΑΟΚ δεν είχε όρεξη… ούτε για φασαρία

Το ντέρμπι που φοβόμασταν πως δεν θα τελείωνε –ή δεν θα άρχιζε καν– αποδείχτηκε το πιο υποτονικό ματς που έχουν δώσει ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια. Οι παίκτες ήταν φρόνιμοι (η πρώτη κίτρινη κάρτα του αγώνα βγήκε από το τσεπάκι του γερμανού ρέφερι στο 76ο λεπτό) και η εξέδρα, «εκκλησία». Κάποιοι πυρσοί που άναψαν και μερικά υβριστικά πανό πολιτικού περιεχομένου, ήταν για να μη χαθεί εντελώς το… κουλέρ λοκάλ της Τούμπας στα παιχνίδια με τους «ερυθρόλευκους».

Με τον ΠΑΟΚ τόσο μέτριο, σαν υπνωτισμένο, πώς να γίνει φασαρία; Ακόμη και στη φάση του γκολ, που έκρινε το αποτέλεσμα, οι διαμαρτυρίες ήταν χλιαρές, παρότι καμία τηλεοπτική λήψη δεν επιβεβαιώνει ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή του άουτ προτού ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς καταδικάσει τον Δημήτρη Γιαννούλη σε ένα αυτογκόλ που δεν μπορούσε να αποφύγει. Οι φάσεις που «ανάβουν τα αίματα» ήταν ελάχιστες. Και οι λιγοστοί διακριθέντες ποδοσφαιριστές φορούσαν -όλοι- τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Το ματς θα μπορούσε να έχει λήξει 0-0 αν, μετά την απόκρουση του Πασχαλάκη στο σουτ του Τσιμίκα (49′), ο Ραντζέλοβιτς άφηνε την μπάλα να βγει κόρνερ. Εννέα στους δέκα παίκτες, αυτό θα έκαναν στη θέση του. Θα μπορούσε, επίσης, να έχει λήξει 1-1. Το γκολ της ισοφάρισης του Βαρέλα (52′) ακυρώνεται για μερικά εκατοστά. Αλλά, όπως συνήθιζε να λέει ο σοφός δάσκαλος του ποδοσφαίρου, Φράντισεκ Φάντρονκ, «εάν θέλεις να μιλήσουμε σοβαρά για το παιχνίδι, ξέχνα το αποτέλεσμα. Δες τη μεγάλη εικόνα».

Στιγμές μετά το 0-1, ο Ρατζέλοβιτς κάνει ότι δεν ακούει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι η Τούμπα δεν είχε… κέφια

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος σε όλα: στις προσωπικές μονομαχίες, στην επιθετική ανάπτυξη, στην αμυντική λειτουργία, στην τακτική πειθαρχία. Ετρεξε περισσότερο και πιο γρήγορα από τον αντίπαλό του. Αν και 70 ώρες νωρίτερα είχε δώσει ένα εξαντλητικό ματς με την Αρσεναλ, έδειξε μεγαλύτερη διάθεση και αντοχή. Με πρώτον και καλύτερο τον 35χρονο Ματιέ Βαλμπουενά, που έπειτα από πέντε διαδοχικά παιχνίδια (με απόσταση τριών ημερών, το ένα από το άλλο) ήταν πιο «φρέσκος» από οποιονδήποτε παίκτη του ΠΑΟΚ. Σε κανένα σημείο του αγώνα ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν έπεισε ότι άξιζε να νικήσει. Ούτε τους ίδιους τους οπαδούς του.

Τα ρεκόρ του περσινού πρωταθλητή σβήνουν, ένα – ένα. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έχασε το αήττητο (έπειτα από 51 αγώνες). Στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ διακόπηκε το σερί των διαδοχικών παιχνιδιών στα οποία σκόραρε. Την Κυριακή γνώρισε την πρώτη του ήττα στην Τούμπα (σε αγώνα πρωταθλήματος) μετά τον Μάιο του 2017. Επίσης, ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2015. Τώρα τα ρεκόρ τα «χτίζει» ο Ολυμπιακός. Που μοιάζει πολύ στον περσινό ΠΑΟΚ.

Μοιάζει στο αήττητο σερί (ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει, ακόμη, στο εφετινό πρωτάθλημα). Μοιάζει στις αμυντικές επιδόσεις: στους 13 αγώνες που έδωσαν μακριά από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι» δέχτηκαν μόλις τρία γκολ (0,23 γκολ σε κάθε τους παιχνίδι, κατά μέσον όρο) – και κανένα στους οκτώ τελευταίους (από τις 23 του περασμένου Νοεμβρίου). Μοιάζει στην αποτελεσματικότητα στα ντέρμπι (συμπλήρωσε οκτώ στη σειρά χωρίς ήττα), ενώ ο ΠΑΟΚ έχει νικήσει, εφέτος, μόνον την ΑΕΚ στην Τούμπα. Μοιάζει στην «ψύχωση» για τον τίτλο.

Μια σατανική σύμπτωση ήρθε να τονίσει τις ομοιότητες του εφετινού Ολυμπιακού με τον περσινό ΠΑΟΚ: ο Ολυμπιακός απέκτησε ισχυρό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου, νικώντας στην έδρα του αντιπάλου του με ένα αυτογκόλ, ακριβώς όπως είχε συμβεί πέρυσι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει 1-0 με αυτογκόλ του Βούκοβιτς).

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται, πλέον, στο +5, με 11 αγώνες να απομένουν έως τη λήξη του πρωταθλήματος. Θα αναμετρηθεί με τον ΠΑΟΚ άλλες τέσσερις φορές μέχρι το τέλος της σεζόν: δύο για τη Σούπερ Λιγκ (στα πλέι-οφ) και δύο στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο «Δικέφαλος» δεν έχει χάσει τίποτε, ακόμη. Εκτός από εκείνη τη «φλόγα» στα μάτια των παικτών του, που δεν τη βλέπεις πια.

Χίλια ο Μέσι, χίλια και ο Ρονάλντο

Οι δύο κορυφαίες ομάδες της χώρας κέρασαν τους έλληνες φιλάθλους ένα ποδοσφαιρικό θέαμα που δεν βλεπόταν… ούτε με επιδότηση. Αλλά, ευτυχώς, υπάρχει και το τηλεκοντρόλ. Πατάς το κουμπί και ταξιδεύεις σε κόσμους μακρινούς, εκεί που το σπορ έχει περάσει σε άλλη διάσταση.

Πας στην Ισπανία. Και βλέπεις τον Λιονέλ Μέσι να σκοράρει τέσσερα γκολ (στο 5-0 της Μπαρτσελόνα επί της Εϊμπαρ). Ο αργεντινός σούπερ-σταρ, που είχε πάθει… αφλογιστία τις τέσσερις προηγούμενες αγωνιστικές, αποφάσισε να αποζημιώσει τους φίλους του, ξεσπώντας στους άμοιρους Βάσκους. Το «καρέ» που πέτυχε, είναι ιστορικό. Ξεπέρασε τα χίλια γκολ, στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει, είτε ως εκτελεστής είτε ως δημιουργός. Με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα συμπλήρωσε 626 γκολ και 261 ασίστ σε 715 αγώνες. Με την εθνική ομάδα της Αργεντινής μετράει άλλα 70 τέρματα και άλλες 45 τελικές πάσες για γκολ σε 138 συμμετοχές. Το σύνολο μας δίνει 1.002 γκολ σε 853 ματς. Αδιανόητο!

O Λιονέλ Μέσι σαρώνει την άμυνα της Εϊμπαρ (REUTERS/Albert Gea)

Υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του ακόμη και… τα θύματά του. «Υποφέραμε από σένα, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σηκωθούμε όρθιοι και να σε χειροκροτήσουμε», έγραψε η Εϊμπαρ στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, αμέσως μετά τον σαββατιάτικο αγώνα στο «Καμπ Νου».

Στο ένα από τα τέσσερα γκολ, του έδωσε πάσα ο δανός επιθετικός, Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ, που αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα ως μεταγραφή ανάγκης (μετά τους τραυματισμούς του Σουάρες και του Ντεμπελέ), έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ, κι έκανε το ντεμπούτο του στο ματς (ως αλλαγή στο 72′). Ο Μέσι, σεμνός όπως πάντα, έτρεξε να πανηγυρίσει μαζί του. Λίγο μετά το παιχνίδι, ο Μπρέιθγουεϊτ δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι θα πλύνω τα ρούχα μου, για να μη σβηστεί η αγκαλιά του».

O Κριστιάνο Ρονάλντο στο ματς με τη Σπαλ (REUTERS/Alberto Lingria)

Υστερα πας στην Ιταλία. Και βλέπεις τον άλλον «εξωγήινο» των γηπέδων, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, να ανοίγει το σκορ για τη Γιουβέντους στο εκτός έδρας παιχνίδι της με την ΣΠΑΛ. Ηταν το 11ο στη σειρά παιχνίδι του που πετυχαίνει γκολ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (1994-1995) και του Φάμπιο Κουαλιαρέλα (2018-2019) στη Serie A. Αλλά ο Κριστιάνο το έχει ξανακάνει. Με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, τόσο στο ισπανικό πρωτάθλημα, όσο και στο Champions League. Και είναι 35+ ετών!

Το ματς ήταν σημαδιακό για τον «CR7», για έναν ακόμη λόγο. Ηταν το υπ’ αριθμόν 1.000 στην καριέρα του σε επίπεδο Ανδρών. Εχει παίξει σε 164 παιχνίδια με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, 33 με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, 292 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 438 με τη Ρεάλ Μαδρίτης και 73 με τη Γιουβέντους. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος, αρκεί να γνωρίζει πως -με βάση τα επίσημα στοιχεία- μόλις 25 ποδοσφαιριστές έχουν ξεπεράσει τα χίλια επίσημα παιχνίδια. Οκτώ από αυτούς είναι τερματοφύλακες.

Σε αυτά τα 1.000 ματς ο Ρονάλντο έχει σκοράρει ή έχει «σερβίρει» 975 γκολ.

Νίκησε ο… αυθεντικός Τσιτσιπάς

Ο Οζέρ Αλιασίμ είναι… ο Τσιτσιπάς του Καναδά. Στα 19 του χρόνια έχει σκαρφαλώσει, ήδη, στο Νο 18 της παγκόσμιας κατάταξης. Αλλά ο «αυθεντικός» Τσιτσιπάς τον νίκησε εύκολα (6-3, 6-4) και κατέκτησε τον πέμπτο τίτλο της καριέρας του, πρώτο στη σεζόν, και δεύτερο διαδοχικό στη Μασσαλία. Του πάει, του Στέφανου, αυτό το τουρνουά. Οπως και πέρυσι, δεν έχασε ούτε σετ. Μετρά οκτώ διαδοχικές νίκες, με 16-0 σετ.

Προοδεύει, το καμάρι του ελληνικού τένις. Και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, στα 21 του, να κερδίσει ένα back-to-back τρόπαιο. Εκεί (στη Μασσαλία) όπου τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο. Στόλισε το σαλόνι του σπιτιού του με πέντε «ασημικά» μέσα σε 16 μήνες. Τα τέσσερα προηγούμενα τα κέρδισε στην Στοκχόλμη (2018), πάλι στη Μασσαλία (2019), στο Εστορίλ και στο Λονδίνο. Κι άλλες πέντε φορές έφτασε σε τελικό.

Η νίκη του πρόσθεσε στον τραπεζικό του λογαριασμό 116.030 ευρώ. Τα συνολικά του έσοδα έχουν, ήδη, ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Ο επόμενος σταθμός του είναι το Ντουμπάι (ATP 500), όπου καλείται να υπερασπιστεί την περσινή συμμετοχή του στον τελικό. Ο φορμαρισμένος Ισπανός Πάμπλο Καρένιο Μπούστα, Νο 27 στον Κόσμο, θα είναι ο πρώτος του αντίπαλος.

Ο υπέροχος αγώνας του Πετρούνια

Αλλος ένας παγκόσμιος Ελληνας, ο Λευτέρης Πετρούνιας, μας έκανε περήφανους αυτό το Σαββατοκύριακο. Ξεπερνώντας έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό και ένα χειρουργείο, που θα ανάγκαζε πολλούς πρωταθλητές κοντά στα 30 να τα παρατήσουν, επέστρεψε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυμναστικής της Μελβούρνης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Χρειάζεται δύο πρωτιές, ακόμη, με υψηλή βαθμολογία, για να κερδίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Που θα ήταν δεδομένη, εάν δεν είχε περάσει αυτήν την περιπέτεια.

Θα τα καταφέρει; Θα το γνωρίζουμε σε (περίπου) ένα μήνα. Τα επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα θα διεξαχθούν στις 12-15 Μαρτίου (Μπακού) και 18-21 Μαρτίου (Ντόχα). Αλλά, ότι κι αν συμβεί, η γενναία μάχη του Λευτέρη με τον χρόνο αξίζει τον θαυμασμό μας. Περισσότερο κι από το απίθανο σερί των θριάμβων του: από το 2015 μέχρι τον τραυματισμό του.

Πώς να μη βγει (πάλι) MVP;

«Διπλός», για μια ακόμη φορά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στο (υποτιθέμενο) ντέρμπι των Μπακς με τους Φιλαδέλφεια Σίξερς, στο οποίο τα «Ελάφια» επικράτησαν με σχετική ευκολία (119-98), ο «Greek Freak» πέτυχε 31 πόντους (με 5/8 βολές, 10/12 δίποντα, 2/5 τρίποντα), μάζεψε 17 ριμπάουντ, μοίρασε οκτώ ασίστ και είχε ένα κόψιμο σε 29 λεπτά αγώνα. Εδωσε άλλη μια παράσταση MVP μπροστά σε 18.290 θεατές, που κατέρριψαν το ρεκόρ προσέλευσης στο «Fiserv Forum», το νεόδμητο γήπεδο του Μιγλουόκι.

Ηταν το 12ο παιχνίδι της εφετινής σεζόν, στο οποίο ο έλληνας σούπερ-σταρ κατάφερε να καταγράψει 30+ πόντους, 15+ ριμπάουντ και 5+ ασίστ. Ολοι μαζί οι παίκτες των υπολοίπων ομάδων του ΝΒΑ έχουν να παρουσιάσουν μόλις δέκα αγώνες με τέτοιες επιδόσεις. Και οι Μπακς καλπάζουν, με ρεκόρ 48-8.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...