1667
|

Το χρώμα του weekend #15: Στην Τούμπα θριάμβευσε ο φόβος της ήττας

Sportscaster Sportscaster 13 Ιανουαρίου 2020, 15:16

Το χρώμα του weekend #15: Στην Τούμπα θριάμβευσε ο φόβος της ήττας

Sportscaster Sportscaster 13 Ιανουαρίου 2020, 15:16
Η «ισορροπία τρόμου» χάλασε το ντέρμπι

Ο Αμπέλ Φερέιρα το φοβήθηκε το ματς. Φάνηκε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Ο Αντερσον Εσίτι θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε παιχνίδι υψίστης σημασίας. Ο πορτογάλος προπονητής επέλεξε τον θηριώδη Νιγηριανό, που… το έχει σε κακό να δώσει την μπάλα μπροστά, αφήνοντας τους παραγωγικούς μέσους στον πάγκο. Τα τέσσερα γκολ που δέχτηκε η ομάδα του την περασμένη αγωνιστική από τον Αρη, αλλά και η αδυναμία της να νικήσει έστω σε ένα από τα πέντε προηγούμενα ντέρμπι, τον έπεισαν να θυσιάσει τη δημιουργία στο βωμό μιας καλύτερης ανασταλτικής λειτουργίας.

Ακόμη περισσότερο (φοβήθηκε το ματς) ο Μάσιμο Καρέρα. Αφησε έξω τον πρώτο του σκόρερ (Ολιβέιρα) και έστειλε στην κορυφή της επίθεσης τον Λιβάγια, να βολοδέρνει μόνος κι έρημος. Γνώριζε, ασφαλώς, ότι αυτή η θέση δεν ταιριάζει στον Κροάτη. Οτι η ΑΕΚ χάνει σε ταχύτητα και φαντασία. Αλλά τον ενδιέφερε, πρωτίστως, η καταστροφή των προσπαθειών του αντιπάλου. Ο Ιταλός δεν εμπιστεύεται την ομάδα του – και δεν ήταν η πρώτη φορά που το έδειχνε. Ακόμη κι αν έχει δίκιο (για τις περιορισμένες δυνατότητες της εφετινής ΑΕΚ), στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα φάνηκε πως η «Ενωση» μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα. Οταν ο Ολιβέιρα έπαιξε δίπλα στον Λιβάγια, έγινε πολύ πιο απειλητική, έφτασε κοντά στην ισοφάριση (71′ και 80′), και στρίμωξε τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του.

Τα υπερβολικά πολλά αβίαστα λάθη των δύο ομάδων και η αψυχολόγητη παράβαση του Σιμόες, που χάρισε στον ΠΑΟΚ το πέναλτι της νίκης (Βιεϊρίνια στο 57′), μαρτυρούν την «ισορροπία τρόμου» που κυριάρχησε στην Τούμπα. Αλλά το ποδόσφαιρο έχει τη δική του, παράλογη «λογική». Οι πρωταθλητές Ελλάδας κέρδισαν το ντέρμπι στο οποίο έπαιξαν χειρότερα απ’ όλα τα άλλα. Απέχουν μόλις ένα βαθμό από την κορυφή, όμως η εικόνα τους ήταν προβληματική, σε ακόμη ένα απαιτητικό ματς. Οταν η ΑΕΚ τους έδωσε χώρο, η δημιουργία τους ήταν φτωχή. Οταν πιέστηκαν, κινδύνευσαν σοβαρά σε δύο περιπτώσεις. Ο εφετινός ΠΑΟΚ δεν είναι το ίδιο «πειστικός», όπως ο περσινός.

Ο Βιεϊρίνια πανηγυρίζει το πέναλτι-γκολ, μαζί του και οι άλλοι παίκτες του ΠΑΟΚ. Ομως η ομάδα δεν πείθει όπως πέρυσι (ΙΝΤΙΜΕSPORTS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Δυστυχώς, η διαιτησία ήταν (πάλι) το πρώτο θέμα συζήτησης μετά τη λήξη του αγώνα. Το πέναλτι ήταν πέναλτι. Αλλά, δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο Σβιντέρσκι είχε πετάξει τον Βράνιες στο έδαφος, χρησιμοποιώντας και τα δυό του χέρια –φαίνεται καθαρά στο… μοναδικό ριπλέι που μας έδειξε το PAOK TV. Γιατί ο ισραηλινός ρέφερι έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα; Επειδή -λέει- το πρωτόκολλο λειτουργίας του VAR δεν επιτρέπει να ελέγχονται τυχόν παραβάσεις που προηγήθηκαν της υπό εξέταση (για πέναλτι) φάσης! Εάν δεν πρόκειται για ένα παράθυρο διαιτητικής αυθαιρεσίας που, επίτηδες, αφέθηκε ανοιχτό, οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

Ακολούθησε ένα χέρι – πέναλτι του Βαρέλα, που πέρασε απαρατήρητο. Η ΑΕΚ δικαιούται να νιώθει αδικημένη. Από τη «συγγνώμη» του Σιδηρόπουλου, πριν από τεσσεράμισι χρόνια, μέχρι σήμερα, όλα τα λάθη των διαιτητών στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έτυχε να είναι εναντίον της. Αλλά δεν θα της βγει σε καλό, αν επικαλεστεί αυτήν την πραγματικότητα ως «άλλοθι» για την αποτυχία της να νικήσει τον ΠΑΟΚ σε επτά διαδοχικά παιχνίδια τους.

Ελ Αραμπί, όπως… Μήτρογλου

Ο Ολυμπιακός πέρασε από το «κάστρο» της Λαμίας, που μέχρι χθες ήταν αήττητη στην έδρα της, πιο εύκολα απ’ ό,τι και ο ίδιος περίμενε. Χάρη, κυρίως, στο… φονικό ένστικτο του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Οι φήμες οργίαζαν ότι ο 33χρονος φορ θα βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία για να υπογράψει ένα συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων, όμως εκείνος τις διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Πετυχαίνοντας τρία γκολ, έφτασε τα 13 σε 1.259 λεπτά αγώνα. Φιγουράρει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της Σούπερ Λιγκ, με διαφορά τεσσάρων τερμάτων από τον Γιώργο Μανούσο (Ατρόμητος) και Κάρολ Σβιντέρσκι (ΠΑΟΚ). Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις τέσσερις ασίστ του, το άθροισμα είναι εντυπωσιακό: σε 17 ματς πρωταθλήματος έχει συμμετάσχει, είτε ως εκτελεστής είτε ως δημιουργός, σε 17 γκολ.

Ο Ελ Αραμπί πανηγυρίζει ένα ακόμη γκολ του με τον Ολυμπιακό (ΙΝΤΙΜΕSPORTS/MATTHAIOS YORGOS)

Ο Μαροκινός δεν ήρθε στην Ελλάδα για τα τελευταία του «ένσημα», όπως πολλοί είχαν πιστέψει το περασμένο καλοκαίρι. Είναι ένας χαρισματικός σκόρερ -φάνηκε και χθες, με την κίνησή του στη φάση του πρώτου από τα τέσσερα γκολ του Ολυμπιακού στη Λαμία-, που, επιπλέον, βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα. Είναι ο ιδανικός σέντερ φορ, που χρόνια έφαχναν στον Πειραιά. Αλλά και ένας ακούραστος εργάτης, που θα τον δεις να παλεύει ακόμη και ως πλάγιος μπακ για να βοηθήσει την ομάδα του.

Ο Ελ Αραμπί, ο Γκιγιέρμε, ο Βαλμπουενά και ο Τσιμίκας (που χθες έπαιζε, πάλι, με… φτερά στα πόδια), είναι -μέχρι στιγμής- οι πρωταγωνιστές των επιτυχιών του εφετινού Ολυμπιακού.

Το… πούλμαν του Μουρίνιο δεν «πάτησε» τον Κλοπ

Στο «Βίλα Παρκ» του Μπέρμιγχαμ ο Σέρχιο Αγουέρο «χτύπησε» τρεις φορές. Συμπλήρωσε 177 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα, στο οποίο αγωνίζεται από το 2011. Πλέον, δεν είναι μόνον ο πρώτος σκόρερ στα χρονικά της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και ο μη-Βρετανός με τη μεγαλύτερη συγκομιδή τερμάτων στην ιστορία της Premier League, αφού χθες (Κυριακή) ξεπέρασε τον Τιερί Ανρί. Ο Αργεντινός (που έχει περιφρονηθεί από αρκετούς προπονητές της εθνικής ομάδας της χώρας του) είναι, ασφαλώς, ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της γενιάς του.

Η Σίτι συνέτριψε την Αστον Βίλα με 6-1, όμως δεν πολυ-χάρηκε τον θρίαμβό της. Διότι νίκησε, πάλι, και η Λίβερπουλ, κρατώντας τους «Πολίτες» σε απόσταση 14 βαθμών. Ή και 17, αν κερδίσει το ματς που «χρωστάει». Ο Ζοσέ Μουρίνιο, που το 2014 ως προπονητής της Τσέλσι είχε στερήσει από τους «Κόκκινους» τον τίτλο των πρωταθλητών Αγγλίας, επιστράτευσε το πιο αγαπημένο του «κόλπο», το… πούλμαν μπροστά από την εστία, όμως αυτή τη φορά η φουλ άμυνα δεν απέδωσε. Η Λίβερπουλ του 2020 ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Νικά, ακόμη κι όταν δεν παίζει καλά. Με έναν διαφορετικό ήρωα κάθε φορά. Τώρα ήταν η σειρά του Ρομπέρτο Φιρμίνο να ξεκλειδώσει την άμυνα της Τότεναμ, με το πρώτο του γκολ μέσα στο 2020.

Ο Φιρμίνο ξεκλείδωσε την άμυνα της Τότεναμ. Η Λίβερπουλ έφτασε τις 20 νίκες σε 21 ματς (Action Images via Reuters/Matthew Childs)

Η «παρέα» του Κλοπ συνεχίζει να γράφει ιστορία. Πέτυχε την 20η νίκη της σε 21 ματς εφέτος. Αδιανόητη επίδοση. Συμπλήρωσε 38 παιχνίδια χωρίς ήττα (έχασε για τελευταία φορά στις 3 Ιανουαρίου 2018, στο «Ετιχαντ» από τη Μάντσεστερ Σίτι), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της (37 αγώνες αήττητη, το… 1894). Το απόλυτο ρεκόρ των «Invincibles» της Αρσεναλ (49 ματς χωρίς ήττα) έχει αρχίσει να ανησυχεί.

Ο Ζλάταν κι αν εγέρασε…

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς πέτυχε το πρώτο του γκολ της δεύτερης θητείας του στη Μίλαν, στη Σαρδηνία εναντίον της Κάλιαρι. Ενα απλό πλασεδάκι ήταν (το 0-2, στο 64′), όμως το λες και ιστορικό. Διότι σε ηλικία 38 ετών και 100 ημερών έγινε ο πέμπτος γηραιότερος σκόρερ των «Ροσονέρι», πίσω από τον Αλεσάντρο Κοστακούρτα (41 ετών και 25 ημερών), Πάολο Μαλντίνι (39 και 277), Φιλίπο Ιντσάγκι (38 και 277) και Νιλς Λίντχολμ (38 και 120). Σε 790 παιχνίδια ο «Ιμπρα» έχει σκοράρει 475 φορές, χωρίς να προσμετρώνται τα τέρματα που έχει πετύχει με την εθνική ομάδα της Σουηδίας.

Ζλάταν και δίχτυα, μια σχέση που αντέχει στον χρόνο (Reuters)

Η αρχή έγινε στις 30 Οκτωβρίου 1999, όταν ακόμη φορούσε τη φανέλα της Μάλμε. Κι έχουμε 2020. Είναι απίθανο! Ο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, που σήμερα είναι συμπαίκτης του (τερματοφύλακας) στη Μίλαν, εκείνη τη μέρα ήταν μόλις οκτώ μηνών.

Ποδοσφαιριστής (Α’ Κατηγορίας) ετών 53

Υπάρχουν, βέβαια, και καλύτερα. Μόνο που δεν τα μαθαίνουμε, επειδή συμβαίνουν στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού. Στην ανακοίνωση ότι ο Καζουγιόσι Μιούρα ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Γιοκοχάμα (που επέστρεψε στην Α’ Κατηγορία της Ιαπωνίας) για ακόμη ένα χρόνο, αναφέρεται ως ημερομηνία γέννησης του παίκτη η 26η Φεβρουαρίου 1967. Μπα, λες. Κάποιο λάθος θα έγινε. Κι όμως, ο «Βασιλιάς Κάζου» -ένας θρύλος στη χώρα του- τον άλλο μήνα θα κλείσει τα 53, παίζοντας επαγγελματικό ποδόσφαιρο για 38η σεζόν!

Αρχισε την καριέρα του στη Βραζιλία, σε ηλικία 15 ετών. Αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων, στη Σάντος και την Παλμέιρας. Το 1995 έγινε ο πρώτος Ιάπωνας που έπαιξε σε ομάδα της Serie A (Τζένοα). Στα 32 του πήρε μεταγραφή στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Αλλά, πολύ σύντομα επέστρεφε στην πατρίδα του. Το κλίμα στο εξωτερικό… δεν τον σήκωνε.

Τον Μάρτιο του 2018, σε ηλικία 51 ετών, έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Σερ Στάνλεϊ Μάθιους (1965). Εκτοτε δεν πέτυχε γκολ ξανά, όμως δεν τον νοιάζει. Οπως λέει ο ίδιος, του αρκεί να απολαμβάνει τη χαρά του παιχνιδιού.

Το ρεκόρ του Ζιντάν και ο εφιάλτης του Βαλβέρδε

Η Ρεάλ Μαδρίτης πανηγυρίζει από χθες (Κυριακή) βράδυ την κατάκτηση του πρώτου ισπανικού τροπαίου της σεζόν: του Σούπερ Καπ, που διεξήχθη με τη μορφή Φάιναλ-4 στην Τζέντα. Στο στάδιο «Βασιλιάς Αμπντάλα» νίκησε την Ατλέτικο Μαδρίτης στα πέναλτι (4-1), αφού ο κανονικός αγώνας και η παράταση είχαν λήξει χωρίς γκολ. Ο Ζινεντίν Ζιντάν συνέχισε μια φοβερή παράδοση: ως προπονητής της Ρεάλ έχει κερδίσει και τους εννέα τελικούς, στους οποίους καθοδήγησε τη «Βασίλισσα». Αλλά, ένας συνάδελφός του περνάει δύσκολες στιγμές.

O Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό της Τζέντα (REUTERS/Waleed Ali)

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα είχε, ήδη, απολυθεί από την Μπαρτσελόνα, εάν ο Τσάβι, στον οποίο έγινε σχετική πρόταση, αποδεχόταν να αναλάβει την ομάδα που δόξασε ως ποδοσφαιριστής. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όμως ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού «μετράει μέρες» στον πάγκο των «Μπλαουγκράνα». Τι κι αν πήραν το μέρος του δύο θρυλικές μορφές του συλλόγου, ο Πεπ Γκουαρντιόλα («λυπάμαι πολύ για τον Ερνέστο, δεν το αξίζει όλο αυτό») και ο Λουίς Ενρίκε («δεν έκανε κάτι, εκτός από το να χάσει ένα ματς»); Ο πρόεδρος Μπαρτομέου φαίνεται να τον έχει προγράψει.

Μετά την ισοπαλία με την ουραγό Εσπανιόλ στο πρωτάθλημα και την ήττα (3-2 από την Ατλέτικο) στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ, οπαδοί της Μπαρτσελόνα τον αποδοκίμασαν εντόνως, ενώ έγινε χαμός και στο Twitter με το hashtag #ValverdeOut. Και οι οπαδοί έχουν πάντα δίκιο. Ιδίως εάν είναι και μέλη του συλλόγου, και ο πρόεδρος βγαίνει με την ψήφο τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...