839
Παίκτες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ μετά το 1-1. Τι μας άφησε το ντέρμπι; | IntimeSports/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το χρήμα δεν αγοράζει τη νίκη και όσα άλλα μας έμαθε το ντέρμπι ΑΕΚ-ΟΣΦΠ

Sportscaster Sportscaster 8 Οκτωβρίου 2018, 13:45
Παίκτες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ μετά το 1-1. Τι μας άφησε το ντέρμπι;
|IntimeSports/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το χρήμα δεν αγοράζει τη νίκη και όσα άλλα μας έμαθε το ντέρμπι ΑΕΚ-ΟΣΦΠ

Sportscaster Sportscaster 8 Οκτωβρίου 2018, 13:45

Μάνταλος, Πόνσε, Οικονόμου, Λόπες και Αλεφ είχαν βγει νοκ-άουτ. Στην πορεία του αγώνα η ΑΕΚ έχασε και τον Κλωναρίδη με τον Γαλανόπουλο, με μυϊκούς τραυματισμούς. Στον πάγκο των αναπληρωματικών κάθονταν τέσσερις παίκτες (Μοράν, Αϊντάρεβιτς, Μπογέ, Γιαννιώτας), που υπό άλλες συνθήκες θα έβλεπαν το ματς από την εξέδρα. Ο Μοράν και ο Αϊντάρεβιτς, χωρίς λεπτό συμμετοχής σε επίσημο ματς εφέτος, έχουν ξεμείνει στα Σπάτα επειδή δεν πρόλαβαν να φύγουν. Ο Μπογέ, δυο μήνες εκτός δράσης, θα είναι απολύτως έτοιμος μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος. Το ίδιο και ο Γιαννιώτας, που δεν έχει κάνει προετοιμασία. Εάν αφαιρέσουμε και τον Τσιντώτα, που είναι τερματοφύλακας, η ΑΕΚ κατέβηκε στο ντέρμπι με δεκατρείς «κανονικούς» ποδοσφαιριστές.

Από τον Ολυμπιακό απουσίαζε μόνον ο Τοροσίδης, που δεν είναι βασικός. Το περιλάλητο ρόστερ των δυο ισάξιων ενδεκάδων έδωσε στον Πέδρο Μαρτίνς τη δυνατότητα να παρατάξει στο ΟΑΚΑ μια φρέσκια ομάδα, με δέκα νέα πρόσωπα σε σχέση με εκείνη που αγωνίστηκε στο Μιλάνο. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, αντιθέτως, ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει οκτώ από τους 11 που μεσοβδόμαδα «τα έδωσαν όλα» κόντρα στην Μπενφίκα. Ανάμεσά τους, παίκτες που από την αρχή της σεζόν αγωνίζονται ακατάπαυστα, όπως ο Σιμόες, που έχει γίνει… φάντασμα του παλιού, καλού εαυτού του.

Σε ένα γήπεδο στο οποίο τα τελευταία χρόνια έχει υποφέρει, η ισοπαλία θα ήταν «μιά χαρά» αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό. Αλλά, δεν είναι. Η αποδεκατισμένη, κατάκοπη και ντεφορμέ αντίπαλός του, που στα τρία τελευταία πιο σημαντικά παιχνίδια της είχε δεχτεί οκτώ γκολ (τρία από τον Αγιαξ, δυο από τον ΠΑΟΚ και τρία από την Μπενφίκα), του έβγαλε -κοροϊδευτικά- τη γλώσσα. «Πάλι δεν κατάφερες να με νικήσεις». Απέναντί του η ΑΕΚ «χτίζει» μια παράδοση σχεδόν μεταφυσική. Στις ένδεκα τελευταίες αναμετρήσεις τους στο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, ανεξαρτήτως έδρας, μετρά επτά νίκες, δυο ισοπαλίες και μόλις δυο ήττες. Από την περασμένη σεζόν (που τον νίκησε τρεις φορές σε τέσσερις αγώνες) αρνείται να χάσει, ακόμη κι όταν παίζει… μισή.

Ο Ολυμπιακός αγοράζει παίκτες εξαιρετικούς, που στην ΑΕΚ θα έπαιζαν βασικοί. Φορτούνη, Ποντένσε, Γκιγιέρμε, Καμαρά, Νάτχο, Τουρέ, η «Ενωση» δεν έχει. Ούτε Χριστοδουλόπουλο, πλέον. Αλλά, αυτό που κάνει την ΑΕΚ να ξεχωρίζει, ήδη από πέρυσι, είναι κάτι που δεν αγοράζεται με όλα τα χρήματα του κόσμου: το πάθος για τη νίκη. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τα «όργια» του Λάζαρου (της ΑΕΚ) στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τον είδατε χθες; Ηταν μια απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα. Σαν τη Λερναία Υδρα, η ΑΕΚ βγάζει δυο κεφάλια, για κάθε ένα που της κόβει η κακοδαιμονία της. Οι αλλεπάλληλες υπερβάσεις της προκαλούν τον θαυμασμό, ακόμη και των αντιπάλων της. Ιδίως απέναντι στον Ολυμπιακό, εδώ και δυο τρία χρόνια αγωνίζεται με έναν «ιερό θυμό» που καμία έκδοσή του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Κι αν ο Φετφατζίδης δεν πετούσε «στα σκουπίδια» την τεράστια ευκαιρία του 94′; Τότε ο Ολυμπιακός θα νικούσε. Θα άλλαζε το αποτέλεσμα, όχι όμως και το γεγονός πως η ΑΕΚ έκανε ό,τι μπορούσε, προκειμένου να μη χάσει. Και πάλι θα είχε βάλει γκολ ο Μπακασέτας με κεφαλιά (!) στο 90′. Και πάλι θα μας εντυπωσίαζε που δεν τα παράτησε ούτε ο «τελειωμένος» Μοράν, ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα ξαναδεί «18αδα» όταν οι απόντες συμπαίκτες του επιστρέψουν υγιείς.

Ο Μπακασέτας σκόραρε και έδειξε τον χαλύβδινο χαρακτήρα της ΑΕΚ (INTIMESports)

Δεν φταίει ο «Φέτφα» για την ήττα του Ολυμπιακού. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν σίγουρα γκολ. Η Τύχη έδωσε στην ΑΕΚ κάτι από αυτά που της χρωστούσε από την Τούμπα και από το μεσοβδόμαδο ματς με την Μπενφίκα. Πολύ περισσότερο, δεν φταίει ο Δανός διαιτητής. Α, ναι, είχαμε -επιτέλους- τα πρώτα (φρικτά) παράπονα για ξένο ρέφερι. Σύμφωνα με «κύκλους» του Ολυμπιακού, ο Κριστόφερσεν αδίκησε την ομάδα τους επειδή προσφάτως ο «σεσημασμένος» Τριτσώνης ήταν παρατηρητής του στο παιχνίδι Βίντι – Μπάτε Μπορίσοφ. Δηλαδή, τι; Ηρθε σε επαφή μαζί του και… μολύνθηκε; Είναι φοβερό, πόσο ευφάνταστη μπορεί να γίνει η ελληνική καχυποψία.

Φταίει που ο Ολυμπιακός είναι μια ολοκαίνουργη ομάδα. Που, ακόμη, δεν έχει αποκτήσει ταυτότητα, δεν έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα του. Που του λείπει η ουσία. Με τον ΠΑΟΚ έπαιξε πολύ καλά για 65 λεπτά κι έχασε. Με τη Μίλαν έπαιξε πολύ καλά για 60′ κι έχασε, επίσης. Με την ΑΕΚ κρατούσε τη νίκη έως το 90′, αλλά δεν νίκησε. Το είπε, με δικά του λόγια, και ο Λουτσέσκου, ο προπονητής του ΠΑΟΚ, την περασμένη Κυριακή: «Αυτοί είχαν τις ευκαιρίες, όμως εμείς παίξαμε πιο έξυπνα».

Ο Φορτούνης πανηγυρίζει το καταπληκτικό γκολ του, προκαλώντας τους οπαδούς της ΑΕΚ. Τι κρίμα… (IntimeSports)

Ηταν ένα χορταστικό ντέρμπι, που λίγο έλειψε να το κερδίσει η κλάση του Φορτούνη. Ο Κώστας έδωσε μια πάσα «μισό γκολ» στον Χασάν (έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Μπάρκα) και πέτυχε ένα τέρμα από εκείνα που χαζεύουμε στα διασημότερα γήπεδα του εξωτερικού. Αμέσως μετά, για να μην… τον ματιάσουμε, «έφτυσε» το πρόσωπό του. Εδειξε την αφεντιά του με τον δείκτη του δεξιού του χεριού και φώναξε «εγώ σας γ@μ@ω», απευθυνόμενος προς την εξέδρα που φιλοξενούσε τα παιδιά των ακαδημιών της ΑΕΚ. Μαθητές, δηλαδή. Τι κρίμα! Αυτά τα υπέροχα πόδια δεν βρήκαν ένα μυαλό που να τους αξίζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...