296
H Πύλη του Βραδεμβούργου, σύμβολο μιας πόλης που έχει αναγνωρίσει το βίαιο αποικιοκρατικό παρελθόν της | Wikipedia

To Βερολίνο αλλάζει τις ονομασίες οδών που θυμίζουν το αποικιακό παρελθόν της Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 15:05
H Πύλη του Βραδεμβούργου, σύμβολο μιας πόλης που έχει αναγνωρίσει το βίαιο αποικιοκρατικό παρελθόν της
|Wikipedia

To Βερολίνο αλλάζει τις ονομασίες οδών που θυμίζουν το αποικιακό παρελθόν της Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 15:05

Σε μετονομασία δρόμων που συνδέονται με τις βαρβαρότητες που διέπραξε η Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ναμίμπια (1884-1919) θα προχωρήσει το Βερολίνο το επόμενο διάστημα, σε μια κίνηση που τα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως «μεγάλη νίκη της Αριστεράς και των ακτιβιστών».

Μετά από συζήτηση που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία, τα ονόματα που συνδέονται με το αποικιακό παρελθόν της Γερμανίας, θα αντικατασταθούν με ονόματα αφιερωμένα σε αφρικανούς μαχητές απελευθέρωσης.

Η Αφρικανική Συνοικία βρίθει οδών «αφιερωμένων» σε… αμφιλεγόμενα πρόσωπα της γερμανικής ιστορίας, ανθρώπους που διέπραξαν γενοκτονίες, όπως τον ιδρυτή της Γερμανικής Νοτιοανατολικής Αφρικής Αντολφ Λούντεριτζ, τον αυτοκρατορικό επίτροπο Γκούσταβ Νάχτιγκαλ και τον ιδρυτή της Γερμανικής Ανατολικής Αφρικής στη σημερινή Τανζανία, Καρλ Πέτερς.

«Η Αφρικανική Συνοικία εξακολουθεί να δοξάζει την αποικιοκρατία και τα εγκλήματά της» είχαν υποστηρίξει πριν καιρό σε κοινή τους ανακοίνωση οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι εκπρόσωποι της Αριστεράς.

«Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την αντίληψή μας για τη Δημοκρατία και βλάπτει την εικόνα της πόλης του Βερολίνου».

Έτσι, μετά από τον απαιτούμενο επανασχεδιασμό, οι δρόμοι αναμένεται τώρα να ονομαστούν σε Λεωφόρος Μάτζι Μάτζι (μια πολεμική κραυγή που κατόπιν έδωσε το όνομά της στη μεγαλύτερη αφρικανική εξέγερση εναντίον των Γερμανών), Λεωφόρος Αννα Μουνγκούντα (η πρώτη γυναίκα της φυλής Χερέρο η οποία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο κίνημα της ανεξαρτησίας), οδός Κορνέλιους Φρέντερικς (ηγέτης της εξέγερσης της φυλής Νάμα εναντίον της Γερμανίας) και οδός Ρούντολφ Ντουάλα (βασιλιάς στο σημερινό Καμερούν, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του Έμιλι, αντιστάθηκε με γενναιότητα στους γερμανούς αποικιοκράτες).

Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει το βίαιο αποικιοκρατικό παρελθόν της, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που οι ιστορικοί ονομάζουν ως την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, όταν ανάμεσα στο 1904 και το 1908, δολοφονήθηκαν βίαια περίπου 100.000 ιθαγενείς των φυλών Χερέρο και Νάμα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...