521
|

Το Βέλγιο στη «γραμμή» της Αθήνας για την AstraZeneca: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 10:29

Το Βέλγιο στη «γραμμή» της Αθήνας για την AstraZeneca: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 10:29

Στην απόφαση να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca κατέληξε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου.

Οπως ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος του συμβουλίου, Υβ Βαν Λαντέμ, «το Aνώτατο Συμβούλιο Υγείας αποφάσισε να συνεχίσει τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «θα ακούσει προσεκτικά τα επιχειρήματα των χωρών οι οποίες προς το παρόν έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό».

Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις είναι λίγες και ελλιπώς τεκμηριωμένες, ώστε η διακοπή της εκστρατείας θα ήταν πιο επιβλαβής από οτιδήποτε άλλο, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων.

Το Βέλγιο ευθυγραμμίζεται προς το παρόν με την Αθήνα, η οποία συνεχίζει τους εμβολιασμούς, σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.λπ.) που ανακοίνωσαν προληπτική αναστολή στη χορήγηση του εμβολίου της Οξφόρδης μέχρι να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τις αναφορές περί περιστατικών θρομβώσεων.

O επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Γαλλία, Αλέν Φισέρ, δήλωσε την Τρίτη ότι εκτιμά πως η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 θα είναι προσωρινή. Ο Φισέρ επεσήμανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ότι ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του παραμένει μικρός.

«Ο τελικός παράγοντας στην ανάλυση είναι η σχέση ωφέλειας – κινδύνου», εξήγησε. «Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν», τόνισε ο ίδιος. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ένα κακής ποιότητας εμβόλιο.

Παράλληλα, πάντως, η γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ- Ρουνασέρ σχολίασε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι το Παρίσι έλαβε την απόφαση για την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εν λόγω εμβολίου σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο μεταξύ, στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αυστραλία, ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Κανμπέρα δεν έχει σχέδια για να σταματήσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Ο Αυστραλός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν επιβεβαιώσει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για χρήση. «Eτσι θα συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca», είπε ο Φράιντενμπεργκ στο Sky News.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι οι οποίοι να συνδέονται με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Η πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και οι αρχές έχουν εξασφαλίσει περίπου 54 εκατομμύρια δόσεις. Τα 50 εκατομμύρια από αυτές θα παραχθούν τοπικά από το τέλος Μαρτίου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στην Αυστραλία άρχισε σε εθνικό επίπεδο τον προηγούμενο μήνα, αρκετά αργότερα από άλλες χώρες, ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να εντείνει την προσπάθεια εμβολιασμού στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς την εβδομάδα από τις αρχές Απριλίου, όταν γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο της AstraZeneca τοπικής παραγωγής.

Οι Αρχές στοχεύουν να έχουν διαθέσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι τον Οκτώβριο.

Η Αυστραλία έχει αναφέρει περισσότερα από 29.100 περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και 909 θανάτους, με το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και την ταχεία ενεργοποίηση συστημάτων ιχνηλάτησης να βοηθούν ώστε οι αριθμοί να κρατηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...