283
Τα φιλαράκια, Γιάννης Ζουγανέλης και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε μία από τις χαρούμενες στιγμές τους |

«Φίλοι Καρδιάς»: To τραγούδι του Γιάννη Ζουγανέλη για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 10:35
Τα φιλαράκια, Γιάννης Ζουγανέλης και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε μία από τις χαρούμενες στιγμές τους
|

«Φίλοι Καρδιάς»: To τραγούδι του Γιάννη Ζουγανέλη για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 10:35

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας άφησε την τελευταία του πνοή προδωμένος από την καρδιά του και έναν μήνα μετά, ο Γιάννης Ζουγανέλης παρουσίασε ένα τραγούδι αφιερωμένο στον φίλο του που «έφυγε» τόσο ξαφνικά και πρόωρα.

Τίτλος του τραγουδιού,«Φίλοι Καρδιάς» και αφορμή, η Παγκόσμια Ημέρα της Θρόμβασης στις 13 Οκτωβρίου.

«Τον Λαυρέντη τον πρόδωσε η καρδιά του, όμως, δεν προδόθηκε από τη ζωή. Είναι αφιερωμένο χωρίς πολλά λόγια. Είναι από μέσα μου», είπε για το τραγούδι ο Γιάνννης Ζουγανέλης, ο οποίος όπως έχει κάνει γνωστό, ετοιμάζει τον τελευταίο δίσκο του Λαυρέντη με τραγούδια που είχε γράψει και είχε προλάβει να ηχογραφήσει πριν τον αδόκητο θάνατό του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο και τις επιπτώσεις της, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε ειδικούς και μη ειδικούς.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH).

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος (σταγόνα πηγμένου αίματος) μέσα σ’ ένα αγγείο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή του αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και να εγκυμονεί κινδύνους στη ζωή του ασθενούς. Σύμφωνα με στοιχεία της ISTH, ένας στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε θρόμβωση.

Η 13η Οκτωβρίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (World Thrombosis Day), επειδή στην ημερομηνία αυτή του 1821 γεννήθηκε ο πρωτοπόρος γερμανός παθολόγος Ρούντολφ Φίρχοβ, ο οποίος ανέπτυξε για πρώτη φορά την έννοια της «θρόμβωσης» και έκανε σημαντικά βήματα προόδου στην κατανόηση αυτής της συχνά «παρεξηγημένης» και μη διαγνωσμένης νόσου.

«Είναι έτοιμα τα τραγούδια του. Μου έβαλε να ακούσω τρία από αυτά και σε βεβαιώ είναι σπουδαία. Θα σκίσει το άλμπουμ. Βάζω στοίχημα», είχε πει ο Γιάννης Ζουγανέλης σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Δανίκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...