Ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, δεξιά, γιος του προέδρου Γκουρμπανγκούλι, βραβεύει ένα από εθνικά σκυλιά Αλαμπάι | REUTERS/Vyacheslav Sarkisyan
Επικαιρότητα

Το Τουρκμενιστάν καθιέρωσε εθνική εορτή για τα τσομπανόσκυλά του

Η ιδιόρρυθμη και απομονωμένη χώρα της Κεντρικής Ασίας είναι εξαιρετικά περήφανη για τα άλογα και τους σκύλους που εκτρέφει εδώ και αιώνες
Protagon Team

Η χώρα που ανήγειρε ένα γιγαντιαίο επίχρυσο άγαλμα για την εθνική ράτσα σκύλου, δεν θα μπορούσε να μην κάνει και το επόμενο βήμα, καθιερώνοντας και μια εθνική εορτή.

Το Τουρκμενιστάν ζει στον ρυθμό των ιδιοτροπιών του προέδρου του – αλλά στην πράξη ηγεμόνα της χώρας – Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ.

Η Κυριακή 25 Απριλίου ήταν αφιερωμένη στη ράτσα Αλαμπάι, τα μεγαλόσωμα τσομπανόσκυλα που εκτρέφονται στο Τουρκμενιστάν. Μαζί, όπως γράφει ο Guardian, διοργανώθηκε μια γιορτή για τη ράτσα αλόγων Ακχάλ-Τεκέ, η οποία θεωρείται μέρος της εθνικής κληρονομιάς του Τουρκμενιστάν.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβανόταν ένας διαγωνισμός για τα καλύτερα Αλαμπάι, ενώ ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ έδωσε (διαμέσου του γιου του) Βραβείο Θάρρους σε ένα σκυλί που υπηρετεί στη συνοριακή φρουρά. Πέρα από τα βραβεία, ο πρόεδρος έχει γράψει και βιβλίο 272 σελίδων για τη ράτσα Αλαμπάι – είναι μόνο ένα από τα πάνω από 50 βιβλία που έχει γράψει.

Οι Τουρκμένοι έχουν καμάρι τους τα σκυλιά και τα άλογα που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά οι κτηνοτρόφοι, μια παράδοση που φροντίζει να ενισχύει ο πρόεδρος, ακόμη και αν φτάνει στη γραφική υπερβολή.