236
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι | REUTERS

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θυμήθηκε τις σχέσεις καλής γειτονίας και επιτίθεται στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 11:15
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι
|REUTERS

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θυμήθηκε τις σχέσεις καλής γειτονίας και επιτίθεται στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 11:15

Ως «εξαιρετικά ατυχή» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την αντίδραση της Αθήνας στα περί «γκιαούρηδων» που φώναζε την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλία του στη Σμύρνη.

«Σμύρνη! (Εσενα που) ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!», είχε πει ο τούρκος πρόεδρος, φράση που δεν έμεινε αναπάντητη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς. Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ωστόσο, ανταπάντησε ζητώντας και τα ρέστα, χαρακτηρίζοντας ατυχή την ανακοίνωση της Αθήνας, που δεν συνάδει -όπως είπε- με το κλίμα εμπιστοσύνης και τις σχέσεις καλής γειτονίας (σ.σ. όπως δηλ. οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν).

Αναλυτικάσ την ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Η Ελλάδα είχε εισβάλει και προσπάθησε να καταλάβει την Ανατολία και ο στρατός της προκάλεσε καταστροφές και γι’ αυτό το λόγο είχε καταβάλει αποζημιώσεις στην Τουρκία. Αυτή η ανακοίνωση είναι εξαιρετικά ατυχής καθώς δεν συνάδει επ’ ουδενί με το κλίμα εμπιστοσύνης και τις σχέσεις καλής γειτονίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...