843
Ο Μίτσελ κατάφερε να μεταμορφώσει την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού μέσα σε λίγο καιρό | IntimeNews

Το «θαύμα» του Μίτσελ και η αυτοκτονική οργή

Sportscaster Sportscaster 7 Νοεμβρίου 2022, 17:26
Ο Μίτσελ κατάφερε να μεταμορφώσει την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού μέσα σε λίγο καιρό
|IntimeNews

Το «θαύμα» του Μίτσελ και η αυτοκτονική οργή

Sportscaster Sportscaster 7 Νοεμβρίου 2022, 17:26

Ο Παναθηναϊκός του «10 στα 10» παρατάχθηκε στο «φλεγόμενο» γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον κόσμο του στο πλευρό του, και με ηθικό ακμαιότατο – προερχόταν και από μια εμφατική νίκη στον Βόλο. Ο Ολυμπιακός, που την Πέμπτη ολοκλήρωσε την πιο απογοητευτική ευρωπαϊκή του πορεία, στάθηκε απέναντι στους «πράσινους» με τεράστιο έλλειμμα αυτοπεποίθησης και περίσσευμα άγχους. Αν έφευγε ηττημένος, θα βρισκόταν 13 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Η διεκδίκηση του τίτλου θα ήταν σχεδόν αδύνατη, έστω κι αν απομένουν 25 αγωνιστικές, μαζί με εκείνες των πλέι-οφ.

Ο Παναθηναϊκός δουλεύει με τον ίδιο προπονητή εδώ και ενάμισι χρόνο. Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει τρεις και έχει, ήδη, χρησιμοποιήσει 43 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές. Ο τεχνικός του, ο Μίτσελ, ακόμη πειραματίζεται σε σχήματα και πρόσωπα, σε μια ομάδα που δεν είναι, καν, δική του – τους παίκτες της δεν τους διάλεξε εκείνος. Κι όμως, ο Ολυμπιακός μετέτρεψε το κυριακάτικο παιχνίδι σε παράσταση για ένα ρόλο. Για να αποδειχθεί, για άλλη μια φορά, ότι προγνωστικά σε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού δεν χωρούν. Το μαρτυρούν και οι αριθμοί. Σε 11 ματς από το 2000 μέχρι σήμερα, ποτέ ο Παναθηναϊκός δεν δικαίωσε τον τίτλο του ως φαβορί, ή το βαθμολογικό του πλεονέκτημα. Δεν νίκησε τον «αιώνιο» αντίπαλό του, ούτε μια φορά. Ενώ πέρυσι, που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα, δέχθηκε μόλις ένα γκολ σε τέσσερις αναμετρήσεις τους.

Οι παίκτες του ΠΑΟ μπορούν να πανηγυρίζουν με τον έναν βαθμό που κέρδισαν στην τελευταία φάση του αγώνα

Ο,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, ο Μίτσελ δικαιούται να περηφανεύεται ότι μέσα σε, μόλις, ενάμισι μήνα κατόρθωσε να μετατρέψει το συνονθύλευμα που παρέλαβε, σε μια ομάδα που κυριάρχησε στην «καυτή» έδρα του πρωτοπόρου, δημιουργώντας υπερδιπλάσιες ευκαιρίες για γκολ, σε σχέση με εκείνες του αντιπάλου του (14-6). Ο βασικός λόγος που ο Παναθηναϊκός έμεινε στο παιχνίδι μέχρι τέλους, ήταν ο γκολκίπερ του, Αλμπέρτο Μπρινιόλι, ο οποίος πραγματοποίησε πέντε σωτήριες επεμβάσεις. Ο προπονητής του, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος αποφεύγει τις ατομικές αναφορές όταν μιλάει για την ομάδα του, έκανε -δικαιολογημένα- μια εξαίρεση για τον ιταλό τερματοφύλακα, αναγνωρίζοντας πως «χάρη στον Μπρινιόλι μείναμε ζωντανοί έως το τέλος».

Ο Ολυμπιακός απείλησε την εστία του Παναθηναϊκού με κάθε πιθανό τρόπο. Αυτή τη φορά, όχι χάρη σε προσωπικές ενέργειες των «ποιοτικών» μονάδων που διαθέτει (Χάμες, Μπιέλ, Χουάνγκ, Εμβιλά, Αραμπί), αλλά παίζοντας σύγχρονο και θεαματικό ποδόσφαιρο συνεργασιών – κάτι που σπανίως απολαμβάνουμε σε ελληνικά ντέρμπι. Ο τρόπος με τον οποίο ο «πολύς» Χάμες Ροντρίγκες έβαζε τα πόδια του «στη φωτιά», αποδεικνύει την καλή δουλειά που έχει κάνει ο Μίτσελ και στον ψυχοπνευματικό τομέα.

Ο καλύτερος εφετινός Ολυμπιακός δεν κατάφερε να νικήσει τον χειρότερο εφετινό Παναθηναϊκό, επειδή σπατάλησε όλες τις ευκαιρίες του για γκολ εκτός από εκείνη του Μπιέλ (84’), αλλά και γιατί ο Αβιλα ενήργησε απερίσκεπτα στην επίμαχη φάση του 97’. Η μπάλα βρισκόταν υπό τον έλεγχό του και κυλούσε εκτός περιοχής, προς το σημαιάκι του κόρνερ. Δεν είχε κανένα λόγο να απλώσει το αριστερό του χέρι στο στήθος του αντιπάλου του (Ιωαννίδης), δίνοντας δικαίωμα στον δανό ρέφερι να «σφυρίξει» πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος αλλά δεν κατάφερε να πάρει μία σημαντική νίκη εξαιτίας ενός λάθους στις καθυστερήσεις

Είτε ήταν παράβαση είτε όχι, είτε καταλογίστηκε σωστά είτε λανθασμένα, στο χρονικό σημείο στο οποίο δόθηκε -και με την επίδραση που είχε στην έκβαση του αγώνα- αυτό το πέναλτι θα το βρίσκουμε μπροστά μας διαρκώς, μέχρι το τέλος της σεζόν, καθώς θα τροφοδοτεί την τοξική διαμάχη των «αιωνίων». Ακόμη και ο Μίτσελ, μεγαλωμένος στον αξιοζήλευτο πολιτισμό του ισπανικού ποδοσφαίρου, παρασύρθηκε από την απογοήτευση. Είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι ένα τέτοιο «σφύριγμα» αποδεικνύει την πρόθεση του διαιτητή να διαμορφώσει το αποτέλεσμα του ματς. Αλλά, αν πράγματι ο 42χρονος Δανός ήθελε να ευνοήσει τον Παναθηναϊκό, είχε την ευκαιρία να το κάνει νωρίτερα (64’), στο 0-0, σε μια φάση όπου ο Παπασταθόπουλος, αφού έχει πάρει κεφαλιά, απλώνει τα χέρια του στο κορμί του Σπόραρ, τον κρατάει και τον ρίχνει κάτω. Ενας δόλιος ρέφερι δεν θα περίμενε να του δοθεί κι άλλη αφορμή, και μάλιστα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Γιατί, απλούστατα, δεν θα μπορούσε να είναι βέβαιος ότι θα του δινόταν.

Η οργή του Ολυμπιακού τον οδήγησε στη σκέψη να αποχωρήσει από το εφετινό πρωτάθλημα, αντιγράφοντας το «μέχρι τέλους» των Αγγελόπουλων. Μόνο που, στο μπάσκετ, η συμμετοχή των «ερυθρόλευκων» στην Ευρωλίγκα ήταν -και είναι- εξασφαλισμένη. Στο ποδόσφαιρο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η Σούπερ Λιγκ είναι ο δρόμος που οδηγεί στα Κύπελλα Ευρώπης. Αν ο Ολυμπιακός αποσυρόταν, θα υποβιβαζόταν στη Γ’ Εθνική. Θα επέστρεφε στις διοργανώσεις της UEFA το καλοκαίρι του 2027, στην καλύτερη των περιπτώσεων, και οι κληρώσεις θα τον έφερναν αντιμέτωπο με «θηρία». Εκτός από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, θα έχανε τους καλύτερους παίκτες του ρόστερ του.

Ο Παναθηναϊκός θα στεφθεί «πρωταθλητής χειμώνα» για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2009-2010 (στο τέλος είχε κατακτήσει το νταμπλ). Χάρη στη χθεσινή ισοπαλία, αλλά και στο 1-1 της ΑΕΚ στην Τρίπολη, διατήρησε τη σημαντική βαθμολογική του απόσταση από τους διώκτες του. Ωστόσο, το «μήνυμα» που έλαβε χθες, ότι ο Ολυμπιακός «επέστρεψε», μπορεί να του δυσκολέψει τη ζωή στο υπόλοιπο της σεζόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...