767
Ο σκυθρωπός Ντόναλντ Τραμπ στην Βιρτζίνια όπου περνά τις ώρες του παίζοντας γκολφ | REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Το τέλος πλησιάζει και ο Τραμπ αποχαλινώνεται

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 17:11
Ο σκυθρωπός Ντόναλντ Τραμπ στην Βιρτζίνια όπου περνά τις ώρες του παίζοντας γκολφ
|REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Το τέλος πλησιάζει και ο Τραμπ αποχαλινώνεται

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 17:11

Το παράκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, που φαίνεται να τα έχει… χαμένα μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το νέο σκάνδαλο με την αποκάλυψη για το τηλεφώνημά του στον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, στο οποίο ακούγεται να του ζητεί επιτακτικά να βρει 12.000 ψήφους για να ξεπεράσει τον Τζο Μπάιντεν, είναι το τελευταίο σε μία σειρά από αδιανόητες, έως τώρα, κινήσεις από έναν απερχόμενο πρόεδρο που αρνείται πεισματικά ότι έχει χάσει τις εκλογές και ότι πρέπει να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.

Οπως επισημαίνει το Axios, οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για να αναρριχηθεί στην κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου και αργότερα στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι αυτές που τον εξευτελίζουν στις τελευταίες του ημέρες στο Οβάλ Γραφείο.

Η αντίστροφη μέτρηση, που ξεκίνησε μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πλησιάζει στο τέλος της. «Οσο πιο κοντά φτάνουμε στην Τετάρτη, την ημέρα που το Κογκρέσο θα επικυρώσει τις ψήφους των εκλεκτόρων, τόσο μεγαλύτερη η απόγνωση του Τραμπ. Ξέρει ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει», σύμφωνα με τη συντάκτρια του Axios, που επικαλείται φίλο και σύμβουλο του Τραμπ.

Η τηλεφωνική συνομιλία του απερχόμενου προέδρου με τον Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, τον Ρεπουμπλικάνο υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, την οποία δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα η Washington Post, φανερώνει τις ύπουλες μεθόδους που έχει μάθει να χρησιμοποιεί στη ζωή του ο Τραμπ.

Απορίας άξιο πώς δεν του έπεσε το ακουστικό του Μαρκ Ράφενσμπεργκερ, τη μία ώρα που άκουγε τον Τραμπ να τον κολακεύει και να τον εκφοβίζει ταυτόχρονα

Στην αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα οικειότητας, «αυτό είναι μεταξύ μας». «Αν ακούσεις προσεκτικά την κασέτα, είναι όλα όσα κάνει όταν προσπαθεί να σε πείσει για κάτι, αλλά δεν μπορεί να το αποδώσει κάπου», εξήγησε ο παλιός φίλος του Τραμπ, στην δημοσιογράφο.

Ο αμερικανός πρόεδρος τα είχε πει όλα αυτά στο παρελθόν, σε ανύποπτο χρόνο, και οι αποκαλύψεις δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν κανέναν πλέον. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Axios, τον περασμένο Αύγουστο, ο Τραμπ είχε πει ότι, λόγω των επιστολικών ψήφων, θα ακολουθήσει χάος μετά τις εκλογές -το πιο σωστό βέβαια, είναι, «ακόμα μεγαλύτερο χάος, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα παραμονής του στην προεδρία».

Τότε, είχε προειδοποιήσει ο Τραμπ, ότι «πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν», αν οι εκλογές δεν έχουν αποτέλεσμα το ίδιο βράδυ. Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη οι 12 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και οι 140 βουλευτές, που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μην επικυρώσουν τις ψήφους του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, θα δώσουν μία μάχη, εξαρχής χαμένη, για λόγους εντυπωσιασμού και τυφλής υπακοής στον Τραμπ.

Στη μάχη για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πάντως, μετά την ήττα του Τραμπ,  προηγείται καθαρά ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο πρόεδρος -προς το παρόν- της Γερουσίας, ο οποίος έχει την υποστήριξη του Μιτ Ρόμνεϊ και άλλων γνωστών Ρεπουμπλικανών, που δεν φοβούνται την επιρροή του Τραμπ στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Εκτός από τον ΜακΚόνελ και ο άλλος πιθανός υποψήφιος για το χρίσμα, το 2024, ο Πολ Ράιαν, έχει δηλώσει την πλήρη αντίθεσή του με τη μη επικύρωση των εκλεκτόρων, «πράξη βαθιά αντιδημοκρατική και εναντίον των συντηρητικών».

Η Γερουσία κρίνεται στην Τζόρτζια

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να μεταβούν τη σήμερα Δευτέρα στη Τζόρτζια για να στηρίξουν τους υποψηφίους των κομμάτων τους ενόψει των εξαιρετικά κρίσιμων επαναληπτικών εκλογών για τη Γερουσία, οι οποίες θα καθορίσουν αν τελικά οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να ελέγξουν και αυτό το Σώμα του Κογκρέσου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος αναμένεται να γίνει δεκτός με θέρμη στο Ντάλτον, μια συντηρητική αγροτική περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα της Τζόρτζια.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, ο εκλεγμένος πρόεδρος θα μεταβεί στην Ατλάντα, πρωτεύουσα της Τζόρτζια, και θα συμμετάσχει σε προεκλογική συγκέντρωση με τον 51χρονο Ράφαελ Γουόρνοκ, 51 ετών, πάστορα στην εκκλησία όπου άλλοτε λειτουργούσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και τον Τζον Οσοφ, 33χρονο παραγωγό ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφο.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, θα επισκεφθεί, για τον ίδιο σκοπό, μια αγροτική περιοχή στο νότιο τμήμα της Ατλάντα.

Την Κυριακή, η Κάμαλα Χάρις έκανε και αυτή εμφάνιση στο πλευρό των δύο υποψηφίων των Δημοκρατικών στη Σαβάνα της Τζόρτζια. «Κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας», είπε η Χάρις, η οποία είχε μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην πολιτεία και πριν από  τα Χριστούγεννα.

Η Κάμαλα Χάρις μιλά στη Σαβάνα της Τζόρτζια, την Κυριακή

Η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε σφοδρή επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ: «Ο τρόπος που ενεργεί ο Τραμπ δείχνει έναν βαθιά απεγνωσμένο άνθρωπο», είπε η Χάρις, που πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημά του προς τον υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας για να «βρει» 12.000 ψήφους, είναι «ξεδιάντροπη κατάχρηση εξουσίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...