566
Ο Τσακλόγλου στη Βουλή. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου | ΙΝΤΙΜΕnews

Το σχέδιο Τσακλόγλου για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 08:44
Ο Τσακλόγλου στη Βουλή. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Το σχέδιο Τσακλόγλου για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 08:44

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παράλληλα θα ανατεθεί και η μελέτη για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών την επόμενη διετία.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως μονόδρομος, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου στη Βουλή, ότι «αν το σύστημα δεν αλλάξει ,τότε όχι απλώς πηγαίνουμε προς τον βράχο αλλά γκαζώνουμε προς αυτόν». Αν έχει κάποια πολιτική σημασία αξίζει να σημειωθεί πως 14 μήνες πριν, ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωνε ότι με τη δική του μεταρρύθμιση, την οποία και ψήφισε η Βουλή, το νέο Ασφαλιστικό είχε βιωσιμότητα ως το 2070.

Τώρα έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο, για το οποίο είναι ένα ζήτημα το πώς θα καλυφθεί το κόστος μετάβασης από το αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο υπολογίζεται  σε 50 έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ!

Οπως γράφει το economico.gr, η σταθερή γήρανση του πληθυσμού και η δραματική επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων και συνταξιούχων δημιουργεί, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, την αδήριτη ανάγκη για αλλαγές στο σύστημα αφού σήμερα για κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 1,6 εργαζόμενοι την στιγμή που για να αποδώσει ομαλά ένα διανεμητικό σύστημα, όπως αυτό που ισχύσει σήμερα στη χώρα μας, απαιτούνται τέσσερις εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο.

Ο υφυπουργός Εργασίας θεωρεί ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι δικαιότερο σε χώρες με γερασμένο πληθυσμό, όπως η Ελλάδα, αφού όπως εξηγεί «οι πολλοί μοιράζονται τις αποταμιεύσεις των πολλών και οι λίγοι των λίγων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 40ετία στη χώρα μας ο πληθυσμός άνω των 65 ετών σχεδόν διπλασιάστηκε ενώ ο ρυθμός των γεννήσεων φθίνει σημαντικά. Ειδικότερα οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 1960 ήταν 157.000 παιδιά , μειώθηκαν το 1980 σε 148.000, το 2000 σε 103.000 και το 2019 σε 84.000. Εφόσον διατηρηθεί το σύστημα συντάξεων, όπως ισχύει σήμερα δηλαδή αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα, θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου ο νέος κεφαλαιοποιητικός φορέας

Η μεταρρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας θα στηρίζεται στους εξής άξονες:

Διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου, μειώνοντας έτσι την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον «δηµογραφικό κίνδυνο».
Δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος , προστατεύοντας τις υφιστάμενες συντάξεις κύριες και επικουρικές, δημιουργώντας αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα µας.
Διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας ισχυρά αντικίνητρα για την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση της απαραίτητης νομοθεσίας και των σχετικών εγκυκλίων, προκειμένου το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης να είναι πλήρες και να μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προσκόμματα από το σύνολο των εμπλεκομένων μερών -τη Δημόσια Διοίκηση, εργοδότες και εργαζομένους.

Επίσης θεωρούν ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε θα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος φορέας για την κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση, δηλαδή θα έχει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή, θα έχει επιλεγεί ο επικεφαλής και θα έχει επιτευχθεί μια βασική στελέχωσή του, καθώς και θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη των επιμέρους λειτουργιών του.

Ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν τις διαδικασίες για την εκπόνηση οικονομικής μελέτης που θα αποτυπώνει τα πιθανά σενάρια για τις ασφαλιστικές εισφορές και την επιδιωκόμενη μείωση τους μέχρι πέντε ποσοστιαίες μονάδες έως τα τέλη του 2023

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...