385
| George Vitsaras / SOOC

Το σχέδιο της κυβέρνησης για χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 10:23
|George Vitsaras / SOOC

Το σχέδιο της κυβέρνησης για χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 10:23

Οι σκηνές τόσο στην παραλία της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα –που οδήγησαν στην απόφαση για κλείσιμό της (εδώ)– αλλά κυρίως έξω από τις τράπεζες στην Αθήνα, όπου συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Τρίτης αμέτρητοι συνταξιούχοι για να εισπράξουν τη σύνταξή τους, παρά τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Υγείας, έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», υπάρχει σχέδιο για χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών. Συμβαίνει ήδη στην Κύπρο, όπου ο αποστολέας του σχετικού SMS ενημερώνεται ότι έχει δικαίωμα μετακίνησης για «εύλογο χρονικό διάστημα», περί τις τρεις ώρες. Στην Ελλάδα, ίσως το χρονικό περιθώριο να είναι πιο στενό από την ώρα της αποστολής του SMS στο 13033 για την επιστροφή του πολίτη στο σπίτι του.

Το μέτρο εκτιμάται πως θα περιορίσει και τις άσκοπες μετακινήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς η εφαρμογή του θα καταργήσει τη γραπτή βεβαίωση για έξοδο από το σπίτι, στην οποία δεν φαίνεται ο χρόνος που συντάχθηκε, όπως στο SMS.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφευχθεί η επανάληψη εικόνων με ουρές που σχημάτισαν συνταξιούχοι έξω από τραπεζικά καταστήματα σήμερα, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους ή ακόμα και μπαίνοντας ανά δύο στο κουβούκλιο εισόδου.

Μάλιστα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για αυστηροποίηση του πλαισίου των μετακινήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το έντυπο μετακίνησης δεν είναι για να το χρησιμοποιούμε έξι φορές την ημέρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις σκέψεις της κυβέρνησης για να τεθεί χρονικό όριο στις εξόδους και μετακινήσεις των πολιτών.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι οι εικόνες με τον κόσμο να συνωστίζεται σε χώρους αναψυχής ή τράπεζες «δεν είναι αποδεκτές» και ως εκ τούτου η κυβέρνηση σχεδιάζει «την αυστηροποίηση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας».

«Δεν θέλουμε ο κόσμος να είναι κλεισμένος μέσα, αλλά δεν χρειάζεται να γίνεται κατάχρηση» σημείωσε, λέγοντας πάντως ότι προς στιγμήν δεν εξετάζονται μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας τύπου Ιταλίας ή Ισπανίας.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας ανάρτησε ένα βίντεο, στο οποίο δίνει συμβουλές στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες για τον κορονοϊό, να αποφύγουν τις ουρές στα ταμεία, αλλά και τα ΑΤΜ. Στο μήνυμα του υπουργείου, τονίζουν προς τους πολίτες να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους στις οικογένειές τους και να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους, ώστε να μείνουν ασφαλείς από τον κίνδυνο να μολυνθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...