801
Η βορειοδυτική όψη του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων |

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο ΣΙΛΟ, στο λιμάνι του Πειραιά

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 20:00
Η βορειοδυτική όψη του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων
|

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο ΣΙΛΟ, στο λιμάνι του Πειραιά

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 20:00

Το «ΣΙΛΟ» είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο για το λιμάνι του Πειραιά. Ενα βιομηχανικό κτίριο με ρολόι που καλωσορίζει τα πλοία που φτάνουν και αποχαιρετά όσους αναχωρούν. Ενα μεγάλο ρολόι κοσμεί τον πύργο του και κάθε μία ώρα χτυπάει με τη μελωδία των «Παιδιών του Πειραιά», του Μάνου Χατζιδάκι.

Από την Τετάρτη 18 Μαΐου το συγκεκριμένο κτίριο και οι όμοροι χώροι του, συνολικής έκτασης 13,761 τ.μ. παραχωρήθηκαν από τον ΟΛΠ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο εκτελών χρέη CEO της εταιρίας, Zhang Anming και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου υπέγραψαν τη σύμβαση παραχώρησης σε ειδική εκδήλωση, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, του προέδρου της ΟΛΠ Α.Ε. Yu Zenggang και του πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng.

Στο ΣΙΛΟ και στον περιβάλλοντα χώρο του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προγραμματίσει την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 77.563.212 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης του είναι το τέλος του 2025.

Η περίοδος της παραχώρησης ορίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης ως και έχει διάρκεια 30 χρόνια, ως τις 12/2/2052 με συμβολικό αντάλλαγμα. Η εν λόγω παραχώρηση είναι μία επιπλέον στοχευμένη ενέργεια από πλευράς της ΟΛΠ Α.Ε. εντός του πλαισίου της ολοκληρωμένης στρατηγικής της, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία παράλληλα με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, μεριμνά συστηματικά για την επίτευξη οφέλους και δημιουργία περαιτέρω αξίας στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Περαιτέρω, η προσφορά γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του Λιμένος, η οποία βασίζεται στον διάλογο με την πόλη και τις κοινότητες που εξυπηρετεί. Στο Μουσείο, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες προβλέπεται και εκθεσιακός χώρος για την φιλοξενία εναλίων κινεζικών αρχαιοτήτων.

Οπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της τη δημιουργίας του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Η ίδρυση του Μουσείου στον χώρο του Λιμανιού ενδυναμώνει την πολιτιστική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Πειραιά, αλλά συγχρόνως προσδίδει προστιθέμενη αξία στην επένδυση της ΟΛΠ Α.Ε. Το κτήριο του ΣΙΛΟ, αναγεννημένο ως Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων -ένα από τα ελάχιστα διεθνώς μουσεία στο είδος του- θα αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο των ελληνικών θαλασσών, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως τουριστικός πόλος και αναπτυξιακός πόρος για την πόλη του Πειραιά».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε και στη μακρά πολιτιστική ιστορία των δύο λαών και στους στενούς δεσμούς συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο: «Οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα του Πολιτισμού ήταν και παραμένουν στενές. Και οι δύο χώρες είναι υπερδυνάμεις στον τομέα αυτόν, η Κίνα στην Ανατολή και η Ελλάδα στη Δύση. Η Ελλάδα και η Κίνα, συνεργάζονται στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες βάσει ισχύοντος πρωτοκόλλου. Η σημερινή δική μας υπογραφή επικυρώνει με τον πιο σαφή τρόπο αυτή την συνεργασία. Με την Κίνα μας ενώνει η συμμετοχή των χωρών μας στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΟΛΠ Α.Ε., τον πρόεδρό της Yu Yenggang και ιδιαίτερα τον πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng για τη συνεργασία μας για την ευόδωση αυτού του σχεδίου».

Η σύμβαση για την παραχώρηση του κτιρίου ΣΙΛΟ στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπογράφηκε παρουσία της Λίνας Μενδώνη

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. Yu Zenggang εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη χαρά του για την παραχώρηση του κτιρίου του ΣΙΛΟ και της όμορης έκτασης, δηλώνοντας: «Η ΟΛΠ Α.Ε. επιλέγει να αδράχνει σταθερά κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και ενέχει όφελος για την ελληνική κοινωνία. Η ανακατασκευή ενός παλιού και ιστορικού κτιρίου εντός του Λιμένα και η αξιοποίησή του σε ένα κτήριο έκθεσης εναλίων αρχαιοτήτων αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την περιοχή αλλά και το κτήριο αυτό. Με μεγάλη προσδοκία αναμένουμε να δούμε το Μουσείο και την πολιτιστική αυτή ακτή να γίνονται πραγματικότητα. Είμαστε βέβαιοι πως θα αναδειχθούν σε σημείο υψηλού ενδιαφέροντος εντός του Λιμένα, ανοικτό για όλους, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ θα αναβαθμίσει περαιτέρω και τον ρόλο της Ελλάδας ως διεθνή πολιτιστικό προορισμό».

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ γνωμοδότησε θετικά επί των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκρομηχανολογικών προμελετών και της μουσειογραφικής προμελέτης,  οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, καθώς και της τροποποίησης του κτηριολογικού προγράμματος.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.

Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News