424
Η αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου που στέλνει θερμά ύδατα στον Βόρειο Ατλαντικό απειλεί το κλίμα | NASA Goddard Space Flight Center/Commons

Το Ρεύμα του Κόλπου «νοσεί» απειλώντας με κλιματικό χάος

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 13:28
Η αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου που στέλνει θερμά ύδατα στον Βόρειο Ατλαντικό απειλεί το κλίμα
| NASA Goddard Space Flight Center/Commons

Το Ρεύμα του Κόλπου «νοσεί» απειλώντας με κλιματικό χάος

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 13:28

Ανησυχία προκαλεί μια νέα μελέτη η οποία αναφέρει σοβαρές διαταραχές στο ωκεάνιο ρεύμα που ρυθμίζει το κλίμα στην Βόρεια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανή η ολοένα και συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων σε αυτές τις περιοχές τα επόμενα χρόνια.

Το Ρεύμα του Κόλπου, μαζί με τη βόρεια προέκτασή του, είναι ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού. Βγαίνει στον ωκεανό, από τα στενά της Φλόριντα και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Γης πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και αυτό της Δυτικής Ευρώπης.

Διαταραχές των ρευμάτων όπως αυτό του Κόλπου διαταράσσουν με την σειρά τους τις κλιματικές συνθήκες προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πιο σοβαρή διαταραχή είναι η επιβράδυνση των ρευμάτων την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «αποδυνάμωση». Ομάδα επιστημόνων από την Ιρλανδία, την Βρετανία και την Γερμανία μελέτησαν την εξέλιξη του Ρεύματος του Κόλπου τα τελευταία 1.600 έτη. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Science Daily οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Ρεύμα του Κόλπου βρίσκεται αυτή την στιγμή στην πιο αποδυναμωμένη κατάσταση του εδώ και μια χιλιετία!

Το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες σε Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη και κάθε διαταραχή σε αυτό προκαλεί κλιματικές αναταράξεις

Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι διαταραχές άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στα μέσα του 19ου αιώνα και από την δεκαετία του 1950 και μετά ο ρυθμός της αποδυνάμωσης του Ρεύματος του Κόλπου επιταχύνεται συνεχώς. Αν και δεν υπάρχει κάποια άμεση απόδειξη εντούτοις η χρονική ακολουθία δείχνει ότι οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη σχετίζονται με αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Οι αριθμοί

Η μελέτη δείχνει ότι η αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου είναι την τάξης του 15% σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν την δεκαετία του 1950. Αν ο ρυθμός αποδυνάμωσης δεν μειωθεί η πρόβλεψη είναι ότι το 2100 το ποσοστό αποδυνάμωσης του Ρεύματος θα φτάσει το 45% σε σχέση με τον 20ο αιώνα. Αυτό μεταφράζεται στην ολοένα και συχνότερη εμφάνιση κακοκαιρίας, ξηρασίας και καύσωνα σε ολοένα και πιο έντονες και ακραίες μορφές τους.

«Αναμένουμε περαιτέρω αποδυνάμωση του Ρεύματος τα επόμενα 20-30 έτη επηρεάζοντας τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα την αύξηση των καταιγίδων και των κυμάτων καύσωνα στην Ευρώπη ενώ θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ προκαλώντας ανεξέλεγκτες πλημμύρες» αναφέρει ο Στεφάν Ράχμστορφ, του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικής Επίδρασης του Πότσνταμ στην Γερμανία που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...