828
Γκουαρντιόλα και Μέσι μαζί την εποχή που η Μπαρτσελόνα μεσουρανούσε | EPA

Το reunion Γκουαρντιόλα – Μέσι πιο κοντά από ποτέ

Sportscaster Sportscaster 20 Νοεμβρίου 2020, 15:08
Γκουαρντιόλα και Μέσι μαζί την εποχή που η Μπαρτσελόνα μεσουρανούσε
|EPA

Το reunion Γκουαρντιόλα – Μέσι πιο κοντά από ποτέ

Sportscaster Sportscaster 20 Νοεμβρίου 2020, 15:08

Οι φήμες πως ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη Μάντσεστερ Σίτι μετά το τέλος της σεζόν, οργίαζαν. Τα ιταλικά media έγραφαν -με σιγουριά- ότι το προσεχές καλοκαίρι θα τον έβρισκε στο Τορίνο, στον πάγκο της Γιουβέντους. Στην Μπαρτσελόνα, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο Τζουάν Λαπόρτα και άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι άφηναν να εννοηθεί ότι η επιστροφή του στον σύλλογο που τον ανέδειξε, ως παίκτη και ως προπονητή, δεν είναι απίθανη. Αλλά ο 49χρονος Καταλανός έβαλε τέλος στα σενάρια, υπογράφοντας το νέο του συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο Μάντσεστερ έως στο 2023 και θα τον κάνει τον πιο καλοπληρωμένο προπονητή στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ.

Επτά μήνες πριν λήξει η ισχύουσα σύμβασή τους, Γκουαρντιόλα και Σίτι συμφώνησαν πως ένα «διαζύγιο» τούτη την εποχή δεν θα συνέφερε κανένα από τα δύο μέρη. Οι πιθανοί προορισμοί του Πεπ μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα πήγαινε ποτέ. Από άποψη. Είναι φανατικός υποστηρικτής ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους. Στην Μπάγερν Μονάχου έχει, ήδη, δοκιμάσει την τύχη του. Η αγαπημένη του Μπαρτσελόνα έχει χρέη – βουνό, που δεν θα της επέτρεπαν να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες μεταγραφές. Στη Γιουβέντους και στην Παρί, που είναι… μόνιμες πρωταθλήτριες στις χώρες τους, θα μπορούσε να πετύχει κάτι σημαντικό μόνον αν κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλωστε, οικονομικά προβλήματα έχει και η «Γηραιά Κυρία», που είναι έτοιμη να παραχωρήσει τον Ρονάλντο. Στη Λίβερπουλ ο Κλοπ είναι ακλόνητος. Στη Γιουνάιτεντ ή στην Τσέλσι, θα έχανε χρόνο. Θα άρχιζε, πάλι, από το μηδέν.

EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Στη Σίτι πιστεύει οτι θα καταφέρει να τελειώσει αυτό που έχει αφήσει στη μέση. «Εχουμε ακόμη μια δουλειά να κάνουμε», τόνισε ο ίδιος στο μήνυμά του προς τους οπαδούς της, εννοώντας την προσπάθεια να διεκδικήσει ώς το τέλος τη «Μεγάλη Κούπα». Ο Γκουαρντιόλα νιώθει πως ο κύκλος του στο Μάντσεστερ δεν έχει κλείσει. Γι’ αυτό και αποφάσισε να εξασφαλίσει στον εαυτό του δύο, ακόμη, ευκαιρίες. Θέλει να γίνει ο προπονητής που θα πραγματοποιήσει το όνειρο των Σαουδάραβων, να δουν την τεράστια επένδυσή τους στην ομάδα να δικαιώνεται με το στέμμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Γι’ αυτή την υπέρβαση, άλλωστε, τον προσέλαβαν τον χειμώνα του 2015 (ανέλαβε το καλοκαίρι του 2016).

Τίτλους στην Αγγλία η Σίτι πήρε και με τον Μαντσίνι, και με τον Πελεγκρίνι. Με τον Πελεγκρίνι, μάλιστα, οι «Πολίτες» έφτασαν στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ -πιο μακριά από κάθε άλλη χρονιά- το 2016, μερικές εβδομάδες πριν από την άφιξη του Γκουαρντιόλα. Με τον καταλανό τεχνικό στον πάγκο τους πανηγύρισαν οκτώ τρόπαια (ένα κάθε 30 αγώνες!), μεταξύ των οποίων δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Αγγλίας, και τρία Λιγκ Καπ. Μετρούν 181 νίκες σε 245 ματς (ποσοστό 74%), όμως τα ταξίδια τους στην Ευρώπη σταματούν στα προημιτελικά.

EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA

Ούτε αυτή η (απογοητευτική) πραγματικότητα, αλλά ούτε και η απώλεια του περσινού τίτλου στην Αγγλία, από την εκπληκτική Λίβερπουλ του Κλοπ, θορύβησε τους ιδιοκτήτες της Σίτι, που πρόσφεραν στον Πεπ νέο συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 22 εκατομμυρίων ευρώ: πολύ υψηλότερες από εκείνες του Ζοσέ Μουρίνιο και του Γίργκεν Κλοπ (16,5 εκατ. ευρώ), του Κάρλο Αντσελότι (12,6 εκατ. ευρώ), ή του Μπρένταν Ρότζερς (11 εκατ. ευρώ). Γιατί; Ασφαλώς, επειδή πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους προπονητές του καιρού μας. Αλλά, μόνο γι’ αυτό;

Κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία μας ο Λιονέλ Μέσι. Οι Σαουδάραβες θα ήταν πολύ περήφανοι εάν κατόρθωναν να τον φέρουν στο Μάντσεστερ, και ο Γκουαρντιόλα, ο δάσκαλος που έχει εμπνεύσει τον αργεντινό σούπερ-σταρ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, είναι, ίσως, ο μόνος που θα μπορούσε να τον πείσει να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα. Τον Ιανουάριο ο «Λίο» θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευθεί με όποιον σύλλογο επιθυμεί, και τα βρετανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι η Σίτι σχεδιάζει να κινηθεί άμεσα για την απόκτηση του κορυφαίου ποδοσφαιριστή. Συνεκτιμώντας και το (πολύ πιθανό) ενδεχόμενο, η συμπολίτισσα αντίπαλός της, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να προχωρήσει στη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο.

EPA/Alberto Estevez

Αγγλικά media γράφουν οτι η Σίτι θα μπορούσε να κάνει τον Μέσι δικό της από τον Ιανουάριο, κιόλας, προσφέροντας στην Μπαρτσελόνα ένα ποσό 55-60 εκατομμυρίων ευρώ, και τον Ερίκ Γκαρθία ως επιπλέον αντάλλαγμα: έναν παίκτη που αρέσει πολύ στους «Μπλαουγκράνα». Θα είναι μια πολύ συμφέρουσα πρόταση για τους Καταλανούς, που κινδυνεύουν να χάσουν τον ηγέτη τους το καλοκαίρι χωρίς να βάλουν στα ταμεία τους ούτε σεντ. Αρκεί, βεβαίως, να βρεθεί αυτός που θα τολμήσει να βάλει την υπογραφή του στην παραχώρηση του Μέσι.

Το reunion Γκουαρντιόλα – Μέσι φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο Αργεντινός δεν περνάει καλά στη Βαρκελώνη, και φρόντισε να το δείξει με ένα ασυνήθιστο, γι’ αυτόν, ξέσπασμα 24 ώρες πριν ο Πεπ υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Καθώς υπέγραφε κάποια αυτόγραφα, ένας ρεπόρτερ του ζήτησε να σχολιάσει τις καταγγελίες του ατζέντη του Αντουάν Γκριζμάν, οτι η Μπαρτσελόνα είναι «ένα άρρωστο club, στο οποίο κάνει κουμάντο ο Μέσι». Κι εκείνος απάντησε, φανερά ενοχλημένος: «Βαρέθηκα να φταίω πάντα εγώ για ό,τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...