623
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου με τον Γιώργο Παπανδρέου στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά | ΙΝΤΙΜΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Το πρώτο επικίνδυνο crash test μετά το πένθος

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 31 Οκτωβρίου 2021, 20:25
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου με τον Γιώργο Παπανδρέου στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά
|ΙΝΤΙΜΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Το πρώτο επικίνδυνο crash test μετά το πένθος

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 31 Οκτωβρίου 2021, 20:25

Η ενότητα που επέδειξαν όλοι στο Κίνημα Αλλαγής και στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, αποχαιρετώντας τη Φώφη Γεννηματά, δοκιμάζεται στο πεδίο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ τη Δευτέρα το απόγευμα. 

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ότι το συναισθηματικό και πολιτικό momentum που διαμόρφωσε ο αιφνίδιος θάνατος της Φώφης Γεννηματά κινδυνεύει να χαθεί αν όλοι δεν ενεργήσουν με την ενωτική λογική αντί να επιλέξουν αντιπαραθέσεις για να υπηρετήσουν τη στρατηγική που έχουν επιλέξει.

Το επίδικο ζήτημα είναι με ποιον τρόπο θα εκπροσωπείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα μέχρι την εκλογή του νέου αρχηγού, τις πέντε εβδομάδες. Οι σκέψεις περί πιθανής αναβολής της εσωκομματικής διαδικασίας διαψεύστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) την Παρασκευή το βράδυ, καθώς επιβεβαίωσε ότι οι εσωκομματικές κάλπες θα στηθούν οριστικά στις 5 —και αν χρειαστεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Ποιος ή ποιοι, λοιπόν, θα είναι επικεφαλής των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ και συνεπώς τι μήνυμα θα εκπέμψει το κόμμα στη Βουλή; Ως γνωστόν, η Φώφη Γεννηματά είχε προτείνει —και ομόφωνα οι βουλευτές είχαν συμφωνήσει τότε— ο Βασίλης Κεγκέρογλου να είναι γραμματέας της ΚΟ, ενώ πέρυσι είχε ορίσει ως αναπληρωτές της, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, τον Κώστα Σκανδαλίδη, ως α’ κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τον Μιχάλη Κατρίνη, ως β’. Και μέχρι στιγμής από καμία πλευρά ή από κανένα άλλον βουλευτή δεν είχε τεθεί θέμα αντικατάστασής τους στο μεσοδιάστημα μέχρι την εκλογή του νέου αρχηγού.

Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα μετά τις δηλώσεις του κ. Κεγκέρογλου την Παρασκευή, όταν πρότεινε ο γραμματέας της ΚΟ, δηλαδή ο ίδιος, να είναι προεδρεύων ως την ανάδειξη αρχηγού; Η λογική λέει ότι η απελθούσα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τα είχε ήδη ρυθμίσει αυτά με τις επιλογές της.

Ομως, αν αποδεχθούμε τις εκτιμήσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν δύο κάπως διαφορετικές ερμηνείες:

Είτε ο κ. Κεγκέρογλου κινήθηκε με προσωπική στρατηγική και ανέδειξε το θέμα μιλώντας για «προεδρεύοντα» στην ΚΟ με την επιδίωξη να επιβεβαιωθεί από τώρα ο ρόλος του και για μετά τις 12 Δεκεμβρίου υπό τον νέο αρχηγό, είτε ότι δίνει την ευκαιρία σε υποψήφιους να κάνουν επίδειξη δύναμης «τζαρτζάροντας» τους αντιπάλους τους.

Ο κ. Κεγκέρογλου πρότεινε συγκεκριμένα: «Εως την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, θα εισηγηθώ τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ο. και τα καθήκοντα προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο γραμματέας της Κ.Ο., ενώ τα κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης. Επίσης, ως προς τις αρμοδιότητες των βουλευτών για τους κοινοβουλευτικούς τομείς και τις επιτροπές της Βουλής, θα εισηγηθώ να συνεχίσουν ως έχουν».

Αυτό, «τα καθήκοντα προέδρου», είναι που πυροδότησε την παρασκηνιακή, και όχι μόνο, ένταση. 

Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζεται ότι θεσμικός εκπρόσωπος της ΚΟ είναι ο γραμματέας της, ο οποίος επελέγη σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο και όχι τώρα που προέκυψε το θέμα ηγεσίας. Αντικρούει δε τις αιχμές περί σκοπιμότητας αυτών των ενεργειών, με αφορμή το γεγονός ότι ο  κ. Κεγκέρογλου έχει δημοσίως ταχθεί υπέρ του πρώην Πρωθυπουργού.

Ομως από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου έχουν αντιρρήσεις για τα όσα προτείνει ο γραμματέας της ΚΟ. Θεωρούν ότι ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφής προβλέπει αντικατάσταση της προέδρου από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και δεν δέχονται την άτυπη έστω αναγόρευση του κ. Κεγκέρογλου  στον ρόλο του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας και ενίσχυσής της αναδεικνύουν οι υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και όχι μέλος της ΚΟ. «Δεν  χρειάζονται διαδικασίες που θα τραυματίσουν τη ΚΟ. Επομένως, θεωρούμε αυτονόητο να επιτευχθεί από όλα ανεξαιρέτως τα μέρη συναίνεση και ομοφωνία για μεταβατική εκπροσώπηση, μέχρι τα μέλη και οι πολίτες να αποφασίσουν με την ψήφο τους την ηγεσία της παράταξης», ανέφεραν. 

Ο Παύλος Γερουλάνος, ως μη μέλος της ΚΟ, απέφυγε να τοποθετηθεί επί των διεργασιών, «επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν έλλειψη εμπιστοσύνης στους 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που το εκπροσωπούν στη Βουλή», όπως είπε σε συνομιλητές του.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...