Νικ Καλάθης και Αργύρης Πεδουλάκης στην παρουσίαση του εφετινού πρωταθλήματος μπάσκετ. Και οι δύο του Παναθηναϊκού αφού άλλος σοβαρός αντίπαλος δεν υπάρχει... | INTIMESports
Επικαιρότητα

Το πρωτάθλημα του βέβαιου πρωταθλητή

Παράξενη σεζόν, αυτή που σήμερα αρχίζει. Πόσοι, άραγε, θα ενδιαφερθούν να παρακολουθήσουν ένα έργο, που το τέλος του το γνωρίζουν; Το νέο πρωτάθλημα μπάσκετ δεν υπόσχεται πολλά, όμως αυτό έχουμε για εφέτος. Και μένει να φανεί, αν η ζημιά που υπέστη το «εθνικό μας σπορ» μπορεί να διορθωθεί
Sportscaster

Η εφετινή, 28η έκδοση της Basket League θα είναι εντελώς διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο πρωταθλητής είναι γνωστός προτού, καν, αρχίσει το πρωτάθλημα. Αυτήν την «κατάρα» άφησε πίσω του ο Ολυμπιακός, πίνοντας το πικρό ποτήρι της #mexritelous αντίστασης στο καθεστώς του Βασιλακόπουλου, που τον οδήγησε στην Α2. Ποτέ άλλοτε, τα τελευταία 52 χρόνια, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν απουσιάσει από τη μεγάλη κατηγορία. Τώρα, όμως, η Α1 πρέπει να μάθει να ζει -άγνωστο για πόσον καιρό- χωρίς τη «βαριά» τους φανέλα.

Παράξενη σεζόν. Πόσοι, άραγε, θα ενδιαφερθούν να παρακολουθήσουν ένα έργο, που το τέλος του το γνωρίζουν; Πόσοι θα δεχτούν να το χρηματοδοτήσουν, ως χορηγοί; Θα είναι μια άβολη κατάσταση για όλους τους ρομαντικούς του μπάσκετ. Ακόμη και για τους Παναθηναϊκούς, που (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα κατακτήσουν το πιο εύκολό τους Πρωτάθλημα – τέταρτο διαδοχικό.

Ποιος θα μπορούσε να σταματήσει τον «Εξάστερο»; Θεωρητικώς, η ΑΕΚ. Σε ένα παιχνίδι μπορεί να τον νικήσει. Και σε δύο. Αλλά σε μια σειρά αγώνων, μοιάζει απίθανο να τον ανταγωνιστεί. Δεν έχει φτάσει, ακόμη, στο επίπεδό του. Δεν διαθέτει το «βάθος» του δικού του ρόστερ. Επιπλέον, είναι μια καινούργια ομάδα -με νέο προπονητή, νέους παίκτες και νέα αγωνιστική φιλοσοφία-, που θέλει τον χρόνο της. Μπορεί, τουλάχιστον, να τον ζορίσει. Ο αμέσως επόμενος υποψήφιος, με ακόμα μικρότερες πιθανότητες, είναι ο Προμηθέας, που την περασμένη σεζόν έγραψε ιστορία, φτάνοντας στους τελικούς του πρωταθλήματος. Αλλά, και οι Πατρινοί δεν φαίνονται ώριμοι για μια τόσο μεγάλη υπέρβαση.

Θα είναι, λοιπόν, ένα πρωτάθλημα… της μεσαίας τάξης. ΑΕΚ, Προμηθέας, Αρης, ΠΑΟΚ, Περιστέρι (που πέρυσι έκανε καταπληκτική χρονιά) -όχι, απαραιτήτως, μόνον αυτοί και όχι με αυτή τη σειρά- θα διεκδικήσουν τις κορυφαίες, πίσω από την πρώτη, θέσεις. Από δυνατές ομάδες έχουμε έλλειψη. Εχουν επιστρέψει, όμως, κάποιες ιστορικές. Ο Πανιώνιος. Ο Ηρακλής, που απουσίασε οκτώ ολόκληρα χρόνια από την Α1. Ο Ιωνικός Νικαίας, που κάποτε ανέδειξε τον Παναγιώτη Γιαννάκη, προτού βυθιστεί σε μια παρακμή τριών δεκαετιών.

Ενα βασικό χαρακτηριστικό της εφετινής Basket League είναι ότι όλες, ανεξαιρέτως, οι ομάδες της έχουν εμπιστευτεί έλληνες κόουτς – για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2012-2013. Ο Αργύρης Πεδουλάκης πήρε τη θέση του Ρικ Πιτίνο για την τρίτη του προπονητική θητεία στον Παναθηναϊκό, έπειτα από εκείνες του 2012 και του 2016. O Ηλίας Παπαθεοδώρου, μετά την επιτυχημένη του διετία στον ΠΑΟΚ, ανέλαβε την ΑΕΚ, αντί του Λούκα Μπάνκι. Στον ΠΑΟΚ επέστρεψε ο Κώστας Φλεβαράκης, ο οποίος πριν από 20 χρόνια τον είχε καθοδηγήσει στον τελευταίο του τίτλο (Κύπελλο Ελλάδας). O Αρης εμπιστεύτηκε τον 70χρονο Σούλη Μαρκόπουλο, που θα ξαναδουλέψει έπειτα από δύο χρόνια αποχής. Ο Ηρακλής, τον Γιάννη Καστρίτη, πρώην του Αρη του Αρκαδικού, των Τρικάλων και της Κύμης. Ο Πανιώνιος αποφάσισε να «τολμήσει» με τον Γιάννη Λιβανό, που δεν έχει την παραμικρή εμπειρία ως επικεφαλής κόουτς σε ομάδα της κορυφαίας κατηγορίας.

Ο Προμηθέας κράτησε, βεβαίως, τον Μάκη Γιατρά. Ιδού, λοιπόν, το πρώτο «μυστήριο» της σεζόν: πόσο πιο ψηλά μπορεί να ανέβει, εφέτος, αυτή η ομάδα – έκπληξη, που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί απίστευτα άλματα; Το καλοκαίρι ενισχύθηκε με παίκτες όπως ο Γιώργος Μπόγρης και ο Δημήτρης Αγραβάνης, ενώ διατήρησε σημαντικά στελέχη του περσινού «κορμού» της. Αλλά, μήπως η περσινή της πορεία μέχρι τους τελικούς είναι η οροφή της;

Υπάρχουν κι άλλα («μυστήρια»): Σε ποια κατάσταση θα παρουσιαστεί ο Ηρακλής, σε αυτή την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στην Α1; Πόσο θα βοηθήσει τον Αρη η άρση της απαγόρευσης μεταγραφών; Τι μπορεί να κάνει ο ΠΑΟΚ με ένα τόσο χαμηλό μπάτζετ και την αγωνία της επιβίωσης που θα ζει μήνα με τον μήνα; Ο κόσμος του, πάντως, δείχνει να συσπειρώνεται γύρω από την ομάδα. Πώς θα πορευτεί το Περιστέρι με τον Ηλία Ζούρο, στη μετά-Πεδουλάκη εποχή; Πόσο ανταγωνιστικοί θα είναι, ο Πανιώνιος, το Λαύριο και ο Κολοσσός; Θα βοηθήσει τον Ιωνικό Νικαίας ο Ηρακλής Σχορτσιανίτης(!), ή πρόκειται για ένα εμπορικό τρικ; Θα διατηρηθεί ή θα ξεφουσκώσει, ο περσινός ενθουσιασμός του Ηφαίστου Λήμνου; Θα του βγουν, του Ρεθύμνου, οι παίκτες – «στοιχήματα» που απέκτησε; Και, βεβαίως, στα πόσα τρίποντα θα σταματά ο φοβερός Φριντέτ, του Παναθηναϊκού, σε κάθε ματς;

Για να επιστρέψουμε στο βασικό ερώτημα: Υπάρχει πιθανότητα, η ΑΕΚ να καταφέρει να ανταγωνιστεί τον Παναθηναϊκό, έστω χωρίς να του αρπάξει τον τίτλο; Ο Παπαθεοδώρου «έχτισε» μια ομάδα με προσωπικότητα, εμπειρία (Λάνγκφορντ, Σλότερ, Ρέι), αλλά και έντονο ελληνικό στοιχείο (Γκίκας, Τολιόπουλος, Χρυσικόπουλος, Μαυροειδής, Κακλαμανάκης). Με «πρώτο βιολί» τον 36χρονο Κιθ Λάνγκφορντ, μια… σούπερ καλαθομηχανή. Πιθανότατα θα κάνει μια σεζόν πολύ καλύτερη από την (απογοητευτική) περσινή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν διαθέτει την ποιότητα των πρωταθλητών Ελλάδας. Να βγει πρωταθλήτρια, μοιάζει απίθανο. Οσο και το να τερματίσει τρίτη.

Επειτα από το πιο ταραχώδες καλοκαίρι στο ελληνικό μπάσκετ, με αποχωρήσεις, διαβουλεύσεις, καυγάδες, συγχωνεύσεις και μετονομασίες, ήρθε η ώρα για δράση, σε ένα πρωτάθλημα που δεν υπόσχεται πολλά. Πρωτόγνωρο, παράξενο, μίζερο, αντι-τουριστικό. Αλλά, αυτό έχουμε για εφέτος. Κι αυτό θα μας πει, αν η ζημιά που υπέστη το «εθνικό μας σπορ» μπορεί να διορθωθεί.