755
| Shutterstock

Το «πράσινο» ταξίδι ξεκινάει από το Ζαγόρι

Avatar Advertorial 3 Σεπτεμβρίου 2021, 14:30
|Shutterstock

Το «πράσινο» ταξίδι ξεκινάει από το Ζαγόρι

Avatar Advertorial 3 Σεπτεμβρίου 2021, 14:30

Στον δρόμο προς το κεντρικό Ζαγόρι, στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, εναρμονισμένες με το περιβάλλον συναντάμε τις εγκαταστάσεις της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ. Από εδώ ξεκινάει το ταξίδι του προς τον τελικό καταναλωτή το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι». Ωσπου να γίνει αυτό, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η εταιρεία έχει φροντίσει το νερό που θα πιούμε σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και σε χώρες του εξωτερικού, να έχει κρατήσει στο ακέραιο τη γεύση και τα συστατικά που δεκαετίες τώρα το κάνουν μοναδικό και αγαπημένο. Και, μάλιστα, με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, καθόλη τη «διαδρομή» αυτή. Γιατί στον δρόμο προς την «πράσινη» οικονομία, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, προηγείται. Επενδύει σταθερά για περισσότερα από 66 χρόνια, πιστή στο στόχο της να εξελίσσεται με γνώμονα την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Και το κέρδος είναι μεγάλο: για τη φύση και το περιβάλλον, για εμάς τους καταναλωτές και, εν τέλει, για τη φήμη και τα αποτελέσματα της ίδιας της εταιρείας.

Από τον Οκτώβριο του 2020 η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ έχει λανσάρει τη νέα σειρά ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET). Πρώτη στον κλάδο της, έκανε το μεγάλο βήμα να μειώσει το πλαστικό στις συσκευασίες της κατά 30%, δηλαδή σε ποσοστό 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (25%). Και, μάλιστα, πέντε χρόνια νωρίτερα!

Οι πρώτοι κωδικοί της σειράς GO GREEN είναι το ΖΑΓΟΡΙ MINI 330ml, το ΖΑΓΟΡΙ ATHLETIC 750ml και το ΖΑΓΟΡΙ 750ml, ενώ αυτή την πράσινη κατεύθυνση ακουλουθεί και η σειρά ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ Sparkling. Μάλιστα, η εταιρεία δεσμεύεται οτι σταδιακά όλοι οι κωδικοί του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, που είναι σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, θα περιέχουν και ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ είναι η 1η εταιρεία στον κλάδο της πανελλαδικά με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την παραγωγική διαδικασία των υλικών συσκευασίας r-PET από τον κορυφαίο Φορέα Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV HELLAS (TÜV NORD).Η πιστοποίηση αυτή εγγυάται πως η εταιρεία χρησιμοποιεί πιστοποιημένο ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET υψηλής ποιότητας, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας για όλα τα προϊόντα της.

Μηδενικό αποτύπωμα CO2

Και αυτά είναι μόνο ένα μέρος από το συνολικό στρατηγικό πλάνο βιωσιμότητας και αιεφορίας της εταιρείας, που την καθιστά το ελληνικό green case study. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ δεσμεύεται για τη συνεχή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αειφόρο χρήση πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Μειώνει συνεχώς το ενεργειακό της αποτύπωμα και ελαχιστοποιεί τις εκπομπές CO2 σε κάθε φάση της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της. Μάλιστα, η Protergia και ο Τομέας Ενέργειας της MYTILINEOS της έδωσαν Πράσινο Πιστοποιητικό, σύμφωνα με το οποίο το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε το 2020, προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου άνθρακα.

Ήδη από το 2000, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ άρχισε να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διακίνηση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ να γίνεται μέσω του ιδιόκτητου μεταφορικού στόλου της εταιρείας, με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα κατά 12%. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Το 2020 εφάρμοσε τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων στο 50% του μεταφορικού της στόλου, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με το 2019 κατά περίπου 10% και το ανθρακικό αποτύπωμα της δραστηριότητας μεταφοράς κατά περίπου 12%. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής και για το υπόλοιπο 50% του μεταφορικού στόλου της Εταιρείας, ενώ διερευνά τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το στόλο επιβατικών αυτοκινήτων leasing που χρησιμοποιεί το προσωπικό της εταιρείας.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ για κάθε φιάλη που παράγει αποδίδει περιβαλλοντικά τέλη, ενώ το ίδιο κάνει και ως εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (αποβλήτων). Ταυτόχρονα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης και μελέτης εφαρμογής των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας 904/2019/ΕΕ, για τα πλαστικά μιας χρήσης. Παρακολουθεί συνεχώς τους δείκτες ανάλωσης νερού και εφαρμόζει τη σχετική Νομοθεσία για την Προστασία των πηγών και έχει αντικαταστήσει το σύνολο του φωτισμού της με οικονομικές λάμπες led.

Αλλά δεν σταματά εκεί: Μέσα στο 2021 Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ διενεργεί μελέτη υπολογισμού συνολικού αποτυπώματος εκπομπών CO2 για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, με σκοπό τη θέσπιση στόχων που θα τεκμηριώνουν την πολιτική αειφορίας (sustainability), η οποία αποτελεί και βασικό άξονα της φιλοσοφίας της εδώ και δύο δεκαετίες. Γιατί το καλό το έχει μέσα της και το κάνει πράξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...