299
Η φωτογραφία με την κατάκοπη πρόσφυγα της φυλής Ροχίνγκα που έφερε το Πούλιτζερ στον Σιντίκουι, τραβηγμένη το 2017  | REUTERS/Danish Siddiqui/File Photo

Το Πούλιτζερ δεν τον προστάτευσε από τα πυρά των Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 16:33
Η φωτογραφία με την κατάκοπη πρόσφυγα της φυλής Ροχίνγκα που έφερε το Πούλιτζερ στον Σιντίκουι, τραβηγμένη το 2017 
|REUTERS/Danish Siddiqui/File Photo

Το Πούλιτζερ δεν τον προστάτευσε από τα πυρά των Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 16:33

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters Ντάνις Σιντίκουι, 40 ετών, Ινδός στην καταγωγή, από τη Βομβάη, σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν όταν οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις τις οποίες ακολουθούσε ενεπλάκησαν σε μάχη με μονάδα Ταλιμπάν.

Την είδηση του θανάτου του Σιντίκουι, την Παρασκευή το πρωί, μετέδωσε, βέβαια, αμέσως το Reuters. Το πολεμικό επεισόδιο συνέβη σε μία συνοριακή διέλευση στην αφγανοπακιστανική μεθόριο. Μαζί με τον φωτορεπόρτερ σκοτώθηκε από τα πυρά των Ταλιμπάν και ένα αφγανός αξιωματικός.

Τα τελευταία φωτογραφικά ρεπορτάζ του Σιντίκουι αφορούσαν τις συνεχείς συγκρούσεις στη νότια επαρχία Κανταχάρ και τα διεκπεραίωνε ενσωματωμένος στις αφγανικές δυνάμεις. Το πρακτορείο επιφυλάχθηκε να διερευνήσει καλύτερα τις συνθήκες θανάτου του υπαλλήλου του, «σε συνεργασία με τις αρχές της περιοχής», όπως μετέδωσε.

Και αυτό διότι ο φωτορεπόρτερ είχε επικοινωνήσει με το πρακτορείο του και είχε ενημερώσει ότι τραυματίστηκε μεν στο χέρι από θραύσματα βλημάτων, ωστόσο δεν κινδύνευε η ζωή του. Το δεύτερο πλήγμα που του κατέφεραν οι Ταλιμπάν ήταν το θανατηφόρο, και αυτό συνέβη αργότερα, σε ξεχωριστό επεισόδιο, τη στιγμή που ο Σιντίκουι μιλούσε με καταστηματάρχες στην αγορά της περιοχής.

O Ντάνις Σιντίκουι φωτογραφήθηκε στην Καμπούλ εννέα ημέρες προτού σκοτωθεί REUTERS/Mohammad Ismail

Ο Σιντίκουι ήταν μέλος της φωτογραφικής ομάδας του Reuters που κέρδισε Βραβείο Πούλιτζερ το 2018 με φωτογραφία που τεκμηριώνει την προσφυγική κρίση των Ροχίνγκα στη Μιανμάρ. Το καρέ έδειχνε μία κατάκοπη γυναίκα αυτής της φυλής που μόλις είχε διαβεί τα σύνορα Μιανμάρ – Μπανγκλαντές.

Ο θανών υπήρξε φωτογράφος του Reuters από το 2010, με τομέα ευθύνης τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τους Ροχίνγκα, τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και το Νεπάλ. Το πολεμικό επεισόδιο που του στοίχισε τη ζωή είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν κάθε ημέρα στο Αφγανιστάν, χώρα όπου οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος έπειτα από την απόφαση Αμερικανών και ΝΑΤΟ να αποχωρήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...