513
Σε διάστημα δυο ωρών, οι φλόγες σκότωσαν 100 ανθρώπους και κατέστρεψαν σπίτια και περιουσίες πριν σβήσουν στη θάλασσα | Menelaos Myrillas / SOOC

Το πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι: τα πώς και τα γιατί της καταστροφής

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 18:18
Σε διάστημα δυο ωρών, οι φλόγες σκότωσαν 100 ανθρώπους και κατέστρεψαν σπίτια και περιουσίες πριν σβήσουν στη θάλασσα
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι: τα πώς και τα γιατί της καταστροφής

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 18:18

Στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας και στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων μπορούν να αποδοθούν, μεταξύ πολλών άλλων, οι αδυναμίες των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, που στοίχισε την ζωή σε 100 συνανθρώπους μας.

Αυτό αναφέρει το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διερεύνηση των Αιτίων των πυρκαγιών στο Μάτι που έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή και τα χέρια του Νίκου Βούτση.

«Μετά την πολύ μεγάλη τραγωδία που συνέβη στη χώρα μας το καλοκαίρι στο Μάτι με τις φονικές πυρκαγιές, καθίσταται ακόμα πιο επείγον να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κρισιμότατου τομέα της Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής όταν παρέλαβε το πόρισμα της επιτροπής, που είχε συσταθεί με απόφαση του Πρωθυπουργού, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το πόρισμα περιλαμβάνει τις ιδέες και τα συμπεράσματα της επιτροπής με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την αναδιοργάνωση και περαιτέρω ενίσχυση του τομέα Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καταθέτετε τις προτάσεις και τις απόψεις σας για ένα θέμα όπως η Πολιτική Προστασία, που δεν είναι μόνο της Ελλάδας ή της Ευρώπης, αλλά και διεθνές και σχετίζεται παράλληλα με κρίσιμα θέματα που άπτονται των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών».

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι το πόρισμα θα ερευνηθεί από τους Προέδρους και τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών και ότι στη συνέχεια τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής θα προσκληθούν σε ακροάσεις με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διερεύνηση των Αιτίων των Πυρκαγιών στην Ελλάδα, καθηγητής Γιόχαν Γκόλνταμερ, είπε πως «το πόρισμα αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός πολύ εντατικού διαλόγου που διήρκεσε τέσσερις μήνες και στον οποίο συμμετείχαν έλληνες επιστήμονες, ειδικοί, επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες όλων των κλάδων. Συμμετείχαν επίσης όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης και πραγματοποιήθηκε ένα στρογγυλό τραπέζι, σε εθνικό επίπεδο, τον Δεκέμβριο του 2018, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες».

Όπως ανέφερε, στο Πόρισμα περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Επιτροπής για τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να αναλάβει η ελληνική πολιτεία προκειμένου να ενισχύσει τον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αδυναμίες στο κομμάτι της αποτελεσματικής πρόληψης, μπορούν να αποδοθούν:

1. Στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας.

2. Στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων

3. Στα κενά και τη μειωμένη αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων για το πυρικό ιστορικό που μπορεί να καθοδηγήσουν τις δράσεις πρόληψης

4. Στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό

5. Στην άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα

6. Στην περιστασιακή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και την αναποτελεσματική οργάνωση του εθελοντισμού

7. Στη μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη, σε σχέση με τα πολλαπλάσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών.

Σε άλλο σημείο της Έκθεσης, υπογραμμίζεται ότι για την καταστολή των πυρκαγιών πρέπει να συνεργαστούν 17 φορείς, που ανήκουν σε έξι υπουργεία, προκειμένου να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες.