Οι αφηγήσεις προσφύγων από το Αφγανιστάν και τη Συρία στις σελίδες αυτού το ιδιαίτερου βιβλίου | .
Επικαιρότητα

Ιστορίες προσφύγων σε κόμικ

«Το πιο κρύο καλοκαίρι», τρεις εικονογραφημένες αληθινές ιστορίες προσφύγων, ένα θαυμάσιο βιβλίο του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ εξαντλήθηκε και επανεκδίδεται
Protagon Team

Τρεις αληθινές ιστορίες προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν γίνονται εικόνες χωρίς ωραιοποιήσεις και λόγια πομπώδη. Ο λόγος για «Το πιο κρύο καλοκαίρι», ένα θαυμάσιο βιβλίο του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ που εξαντλήθηκε και εκδόθηκε ξανά. Η Δήμητρα Αδαμοπούλου, ο Θανάσης Πέτρου και ο Γιώργος Τραγάκης παίρνουν τα πενάκια τους και με περισσή μαεστρία εξιστορούν το ταξίδι τριών προσφύγων προς την Ευρώπη.

Οι ιστορίες συνοδεύονται από μονοσέλιδες συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών τους: ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών από τη Δαμασκό, που έπειτα από πολλές περιπέτειες καταφέρνει και φτάνει στο κέντρο φιλοξενίας του Βερολίνου.

Μία Σύρια 24 ετών αναζητά στη Γερμανία τον ξενιτεμένο σύζυγό της μαζί με την κόρη της. Δύο αγόρια της φυλής των Χαζάρων από το Αφγανιστάν, για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν, διασχίζουν με τα πόδια σχεδόν τη μισή Ασία για να καταλήξουν ο ένας στη Φρανκφούρτη και ο δεύτερος στο Όσλο, όπου χάνονται τα ίχνη του. Κοινό σημείο, το πέρασμα όλων από την Ελλάδα, τη βασική χώρα διέλευσης, όπου γνώρισαν τόσο την αλληλεγγύη όσο και την έχθρα.

Μίσος, φόβος, πρόσωπα, οικογένειες, όνειρα, νεκρά παιδιά, η Ευρώπη σαν απόρθητο φρούριο και εθελοντές που προσφέρουν τον εαυτό τους – όλα μπλέκονται αριστοτεχνικά και γίνονται εικόνες άλλοτε έγχρωμες και άλλοτε ασπρόμαυρες με όλες τις αποχρώσεις του γκρι.

Η επιλογή των ιστοριών τυχαία, ο λόγος που τις διάλεξαν ήταν ότι «οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να είναι μέλη της οικογένειάς μας, φίλοι, γείτονές μας. Σίγουρα όμως στο κοντινό μέλλον θα γίνουν συνάνθρωποί μας, στις κοινωνίες μας, στους τόπους μας. Ας τους υποδεχτούμε». Αυτά σημειώνουν στην εισαγωγή ο Martin Schirdewan και η Ιωάννα Μεϊτάνη, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου και συντονίστρια του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ αντίστοιχα.

Πράγματι, την ώρα που η ροή μεταναστών συνεχίζεται αμείωτη, οι πνιγμοί δεν σταματούν και κυριαρχούν ο φόβος και η άγνοια, τούτο το βιβλίο είναι μια σύντομη παύση για κατανόηση και ειλικρινή συγκίνηση, για να δει κανείς τα πρόσωπα και τις ιστορίες πίσω από τους αριθμούς και τους τίτλους.

Η έκδοση συμπληρώνεται ταιριαστά από μια επίκαιρη ανάλυση του Μιχάλη Παναγιωτάκη για τα αίτια της μαζικής μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια με τίτλο «Δέκα Σημεία για τη Γεωπολιτική Συγκυρία της Προσφυγικής Κρίσης», ένα ποίημα της Ηλέκτρας Αλεξανδροπούλου («Ιδού Εγώ») και ένα άρθρο του Κωστή Τσιτσελίκη, καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με τίτλο «Μεταναστευτικές Πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Ξέρουμε τι (δεν) Θέλουμε;».


Το κόμικ, όπως και όλες οι εκδόσεις του Ιδρύματος, διατίθεται δωρεάν και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Παράρτημα (rosalux.gr).