396
To αμερικανικό Πεντάγωνο από ψηλά | REUTERS

Το Πεντάγωνο επαναλαμβάνει στον Ερντογάν: διαλέξτε, ή S-400, ή F-35, αλλιώς κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 11:51
To αμερικανικό Πεντάγωνο από ψηλά
|REUTERS

Το Πεντάγωνο επαναλαμβάνει στον Ερντογάν: διαλέξτε, ή S-400, ή F-35, αλλιώς κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2019, 11:51

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μπέρδεψε λίγο την κατάσταση με τις παραληρηματικές του δηλώσεις στην Οσάκα και ο Ταγίπ Ερντογάν να θριαμβολογούσε στις κάμερες για την υπόσχεση ότι δεν θα του επιβληθούν κυρώσεις αν πάρει τελικά τους ρωσικού S-400, το Πεντάγωνο όμως, δείχνει να έχει άλλη άποψη για το θέμα.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Οpen στην Ουάσινγκτον, Mιχάλης Ιγνατίου, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας επιμένει και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να έχει και τα δύο συστήματα», (τους S-400 και τα μαχητικά F-35).

Αυτό επανέλαβε άλλωστε σε νέα του δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου,  ώρες μόλις μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεση σε κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου CAATSA» (του νόμου για την καταπολέμηση των εχθρών της Αμερικής).

Σε νέα γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε ότι παρά τα όσο ειπώθηκαν στην Οσάκα, «δεν έχει αλλάξει τίποτα».

«Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα (κατασκευής) των F-35. Δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να έχει και τα δύο συστήματα», ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, κάτι που αυτομάτως σημαίνει  ότι αν η Αγκυρα προχωρήσει τελικά στην εγκατάσταση των S-400, η πώληση των F-35 δεν θα προχωρήσει και θα ακυρωθεί.

Επιπλέον, η Τουρκία θα εκδιωχθεί από το πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών και θα της επιβληθούν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

Διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται ο Μιχάλης Ιγνατίου, εξήγησε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ έχει το δικαίωμα είτε να τις ελαφρύνει είτε να τις αναβάλει για ένα χρονικό διάστημα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στέλνουν Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο είναι σαφές: «ή S-400, ή F-35, ποτέ και τα δύο μαζί». Κατά συνέπεια η απόκτηση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία, οδηγεί αναγκαστικά σε κυρώσεις.

Δεν άλλωστε λίγοι αυτοί που παραλληλίζουν τη διαφορά αυτή απόψεων μεταξύ του κ. Τραμπ και των υπουργών του, με την περίπτωση της αναγγελίας του αμερικανού προέδρου, προ μηνών, για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, την οποία όμως αναγκάστηκε τελικά να πάρει πίσω για λόγους εθνικής ασφάλειας και για να προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας (YPG), συμμάχους του στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...