Η Αν Ινταλγκό δείχνει αποφασισμένη να στριμώξει την Airbnb και να ρυθμίσει την αγορά και ενοικίαση ακινήτων στο Παρίσι | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Το Παρίσι κηρύσσει τον πόλεμο στην Airbnb

Η επανεκλεγείσα δήμαρχος Αν Ινταλγκό ετοιμάζει δημοψήφισμα. Θα ρωτάει τους Παριζιάνους αν συμφωνούν με το ενδεχόμενο μείωσης του ανώτατου ορίου ημερών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της Airbnb ακόμα και στις τριάντα μόνον ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
Protagon Team

Παρότι παρατηρείται πλέον μια κάποια σχετική κίνηση, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και των λοιπών κατοικιών σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι έως και τα μέσα Μαρτίου έκαναν χρυσές δουλειές χάρη στην πλατφόρμα της Airbnb, εξακολουθούν να κλαίνε και να οδύρονται για τις πολλές χιλιάδες ευρώ που έχασαν και πρόκειται να χάσουν, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των κρατήσεων που προκάλεσε η επέλαση του κορονοϊού και το καθολικό lockdown που ακολούθησε.

Οι Παριζιάνοι, ωστόσο, καλούνται να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο πρόβλημα – αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Ντενί Κονάρ και Κλεμάν Γκιγιού της Le Monde. Αμέσως μετά την πρόσφατη επανεκλογή της η Αν Ινταλγκό, η μαχητική σοσιαλίστρια δήμαρχος της Πόλης του Φωτός, δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη θέλησή της να παράσχει στους δημότες της τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους, πιθανώς τον ερχόμενο Νοέμβριο μέσω δημοψηφίσματος, όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του ανώτατου ορίου ημερών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της Airbnb ακόμα και στις τριάντα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Παρότι η όποια τελική απόφαση επί του ζητήματος αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης, η Ινταλγκό γνωρίζει πως η γνώμη των πολιτών του Παρισιού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τη δημοφιλή πλατφόρμα που έφερε τα πάνω κάτω στη βιομηχανία του τουρισμού ανά την υφήλιο είναι λίγο πολύ γνωστές. Η κατακόρυφη αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω του Airbnb επέφερε σημαντική μείωση του αριθμού των διαθέσιμων προς μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων και δραματική αύξηση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, των τιμών ενοικίασης αλλά και πώλησής τους. Συγχρόνως ευνόησε τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων και προς όφελος εταιρειών διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων οι οποίες κατέληξαν να κατέχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ακίνητα τα οποία προσφέρουν προς ενοικίαση στην πλατφόρμα του Airbnb.

Οσον αφορά ειδικά το Παρίσι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της η Αν Ινταλγκό δεσμεύτηκε για την εκπόνηση ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου προγράμματος στέγασης στο οποίο προβλέπεται η δαπάνη 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε βάθος εξαετίας) για την εξαγορά, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τριάντα χιλιάδων κατοικιών που θα διατεθούν προς πώληση στα μέλη της μεσαίας τάξης της πρωτεύουσας της Γαλλίας σε ιδιαίτερα χαμηλές (μειωμένες έως και 20% σε σχέση με τις σημερινές) τιμές.

Πονοκέφαλο, ωστόσο, στις δημοτικές αρχές του Παρισιού, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους κατά του Airbnb, προκαλεί το γεγονός πως κανένας δεν γνωρίζει πόσα συνολικά ακίνητα της γαλλικής πρωτεύουσας διατίθεται προς ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας της Airbnb. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία ο συνολικός αριθμός των κατοικιών που ενοικιάζονται για διάστημα μεγαλύτερο των 120 ημερών ανά έτος είναι 4.080. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ιστότοπο αναλύσεων InsideAirbnb ανέρχονται σε 18.500 χιλιάδες ενώ κατά το AirDNA στο Παρίσι ενοικιάζονται κάθε χρόνο για διάστημα μεγαλύτερο των 180 ημερών περί τις 8.700 κατοικίες. Το να καθοριστεί, ωστόσο, επακριβώς ο αριθμός αυτός είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία της «επανάστασης» της Ινταλγκό καθώς από τον αριθμό των κατοικιών που ενοικιάζονται επαγγελματικά, θα εξαρτηθεί ο αριθμός των κατοικιών που θα διατεθούν εκ νέου για μακροχρόνια μίσθωση.

Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Monde», παρά τη ραγδαία μείωση των κρατήσεων (75% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο Παρίσι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι εκτιμούν οι αναλυτές του AirDNA), οι μεγάλες εταιρείες αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακινήτων δεν βιάζονται να ξεφορτωθούν (είτε μέσω της πώλησής τους είτε μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσής τους) τα ακίνητα που εξαγόρασαν ούτως ώστε να τα εκμεταλλευτούν μέσω της Airbnb. Ενδεχομένως να ευελπιστούν πως το άμεσο μέλλον θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη των στελεχών της ίδιας της εταιρείας που θεωρούν δεδομένο πως «οι μεγάλες πόλεις θα συνεχίσουν να αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς».

Ωστόσο πριν από λίγες εβδομάδες ο 38χρονος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι αποκάλυψε πως επιθυμία του είναι «να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Ανθρωποι όπως εσείς και εγώ να ανοίγουμε τις πόρτες των σπιτιών μας και να προσφέρουμε εμπειρίες».