444
O Αλ. Τσίπρας με τον Στ. Κοντονή στα υπουργικά έδρανα της Βουλής. Ενα στιγμιότυπο που δεν θα ξαναδούμε | SOOC

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2018, 19:55
O Αλ. Τσίπρας με τον Στ. Κοντονή στα υπουργικά έδρανα της Βουλής. Ενα στιγμιότυπο που δεν θα ξαναδούμε
|SOOC

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2018, 19:55

Η απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή προκάλεσε έκπληξη, καθώς μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ζακύνθου ήταν ο άνθρωπος τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε εμπιστευτεί για να ηγηθεί της επιχείρησης «Σκάνδαλο-Novartis», με στόχο συγκεκριμένους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Ισως όμως αυτό ακριβώς το φιάσκο της όλης υπόθεσης –και ο συμβολισμός του καθεστωτισμού του ΣΥΡΙΖΑ– να ήταν και αυτό που πλήρωσε ο κ. Κοντονής, στον οποίο ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε καθώς φαίνεται πολλές εναλλακτικές.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον κ. Κοντονή τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε· τελικά τη θέση θα την αναλάβει ο άλλος αποπεμφθείς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Δεν είναι γνωστό αν υπήρξε άλλη πρόταση προς τον κ. Κοντονή, ο οποίος λέγεται ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τον αμετακίνητο αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Κατά το ρεπορτάζ, ο Ζακυνθινός κ. Κοντονής, ο οποίος βρέθηκε και εκτεθειμένος με την υπόθεση του Αριστείδη Φωκά της Energa, ως παρορμητικός και εκρηκτικός χαρακτήρας είχε χάσει την εμπιστοσύνη πολλών συναδέλφων του στο Υπουργικό και αρκετοί ήταν αυτοί που τον αποκαλούσαν ειρωνικά «Κόντε». Παρ’ ολ’ αυτά φέρεται να είχε ζητήσει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο όμως ο κ. Τσίπρας προόριζε για τον φίλο του (απερχόμενο αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης) Αλέξη Χαρίτση, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι εμφανές ότι στήνει μια «προεδρική φρουρά» γύρω του.

Τη θέση, άλλωστε, του κ. Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης παίρνει ο Μιχάλης Καλογήρου, μέχρι τώρα γενικός γραμματέας της κυβέρνησης (και εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα σε νομικά ζητήματα).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καλογήρου, δικηγόρος, διατέλεσε παλαιότερα νομικός σύμβουλος του Νίκου Παππά και είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος, ενώ συνέδραμε και στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Με σπουδές στην Ιταλία, όπου και εργάστηκε για ένα διάστημα πριν επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα το 2001, συνεργάστηκε αρχικώς με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως του Φ. Κουβέλη, καθώς και στην ομάδα του εκλιπόντος Γ. Σταμούλη για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου από τους Ναζί. Έχει εξειδικευτεί σε ζητήματα που συνδέονται με το Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμμετέχοντας στη δικηγορική εταιρεία του Σωτήρη Φέλιου, με δραστηριοποίηση στο Δίκαιο των ΜΜΕ.

Είναι μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού από μαθητής.

Ωστόσο, πιο ενδιαφέρον έχουν αυτά που δεν γράφει το κρατικό πρακτορείο.

Ο κ. Καλογήρου είχε τη φήμη του «ανθρώπου των ειδικών αποστολών» του κ. Τσίπρα. Χαρακτηριστική ειδική αποστολή, το ταξίδι που έκανε προκειμένου να παραλάβει από τον Ερβέ Φαλτσιανί (βλ. Λίστα Λαγκάρντ) δύο USB με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε ελβετική τράπεζα. Ο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...