362
H Μικρή Βενετία στη Μύκονο (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Το παράδοξο της Μυκόνου: Πρώτη στον εμβολιασμό αλλά… πορτοκαλί!

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 21 Οκτωβρίου 2021, 20:50
H Μικρή Βενετία στη Μύκονο (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Το παράδοξο της Μυκόνου: Πρώτη στον εμβολιασμό αλλά… πορτοκαλί!

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 21 Οκτωβρίου 2021, 20:50

Μία έκπληξη επιφυλάσσει ο νέος Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, καθώς η περιοχή με την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, η Μύκονος, ανεβαίνει επίπεδο και από το κίτρινο μπαίνει στο πορτοκαλί (εδώ).

Το νησί των ανέμων δεν έχει μόνο την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Και η θετικότητα από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου είναι μόλις 0,47% (μέσος όρος της χώρας 0,68%), που είναι επίσης αρκετά χαμηλά. Επιπλέον, δεν είναι καλοκαίρι και η τουριστική σεζόν είναι σε πλήρη ύφεση.

Για ποιους λόγους τότε η Επιτροπή Επιδημιολόγων αποφάσισε ότι το νησί βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κόκκινο;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, τα νούμερα αυτά δεν έχουν πάντα πρακτική αξία, ειδικά σε ένα νησί που ακόμη και γεμάτο τουρίστες να μην είναι, έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό από τους μόνιμους κατοίκους του, λόγω των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση.

Η Μύκονος έχει όντως εμβολιαστική κάλυψη λίγο πάνω από 76%. Αυτό όμως αφορά μόνο τους μόνιμους κατοίκους, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός στο νησί είναι σχεδόν διπλάσιος, αν υπολογίσει κάποιος ότι δεν έχουν κλείσει ακόμη όλες οι επιχειρήσεις και ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρχουν αρκετοί τουρίστες.

Αύξηση 30% στα κρούσματα!

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η Μύκονος εμφάνιζε σταθερά 30% αύξηση στα κρούσματα κάθε εβδομάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διότι όταν κλείνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο νησί παραμένουν λίγες ημέρες για να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν κάτω από σκληρές συνθήκες και ωράρια, δίχως ρεπό ή αργία για έξι μήνες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, καθώς πριν ταξιδέψουν στο νησί για σεζόν είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν ήρθε η ώρα να κάνουν τη δεύτερη δόση, θα έπρεπε ή να πάνε στη Σύρο και να διανυκτερεύσουν, ή στον τόπο καταγωγής τους, όπου είχαν κάνει και την πρώτη δόση, διότι στη Μύκονο, όπως και στα περισσότερα νησιά, δεν δημιουργήθηκε ποτέ εμβολιαστική γραμμή για το AstraZeneca.

Ετσι, παρέμειναν μερικώς ή καθόλου εμβολιασμένοι και τώρα, που ήρθε η ώρα για αυτούς να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν, μολύνονται, αυξάνοντας το επιδημιολογικό φορτίο στο νησί και δημιουργώντας το παράδοξα στα στατιστικά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...