952
Η σκιέρ με το λαμπερό χαμόγελο «καλημερίζει» τους Κινέζους μέσα από τηλεοπτικά σποτάκια, διαφημίσεις στις στάσεις των ΜΜΜ και αφίσες | Sean M. Haffey/Getty Images

Το (πανέμορφο) πρόσωπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Sportscaster Sportscaster 2 Φεβρουαρίου 2022, 15:23
Η σκιέρ με το λαμπερό χαμόγελο «καλημερίζει» τους Κινέζους μέσα από τηλεοπτικά σποτάκια, διαφημίσεις στις στάσεις των ΜΜΜ και αφίσες
|Sean M. Haffey/Getty Images

Το (πανέμορφο) πρόσωπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Sportscaster Sportscaster 2 Φεβρουαρίου 2022, 15:23

Στα 18 της χρόνια η Αϊλίν Γκου είναι, ήδη, η κορυφαία αθλήτρια στο ελεύθερο σκι, παγκόσμια πρωταθλήτρια σε δύο αγωνίσματα -το halfpipe και το slopestyle- και φαβορί για τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στους Χειμερινούς Αγώνες που αρχίζουν την προσεχή Παρασκευή στο Πεκίνο. Είναι, επίσης, επαγγελματίας μοντέλο ενός από τα πιο γνωστά πρακτορεία των ΗΠΑ. Πρωταγωνίστρια στις διαφημιστικές καμπάνιες της Louis Vuitton και της Tiffany & Co. Σε μερικούς μήνες θα σπουδάζει στο Στάνφορντ. Μιλάει Αγγλικά και Μανδαρινικά, και παίζει πιάνο.

Θα μπορούσε να είναι το επόμενο μεγάλο «αστέρι» της αμερικανικής Ολυμπιακής ομάδας, όμως επέλεξε να αγωνιστεί με τα χρώματα της Κίνας: της χώρας στην οποία γεννήθηκε η μητέρα της, προτού παντρευτεί Αμερικανό και εγκατασταθεί στο Σαν Φρανσίσκο. Το ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Instagram, τον Ιούνιο του 2019, τονίζοντας ότι φιλοδοξεί «να ενώσει ανθρώπους, να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας». Την απόφασή της την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στην Κίνα, όπου έγινε διάσημη σε χρόνο – ρεκόρ.

Η πανέμορφη σκιέρ με το λαμπερό χαμόγελο «καλημερίζει» τους Κινέζους μέσα από τηλεοπτικά σποτάκια, διαφημίσεις στις στάσεις των ΜΜΜ, αφίσες που προμοτάρουν το μεγάλο αθλητικό ραντεβού, αλλά και από τα εξώφυλλα της κινεζικής έκδοσης του Vogue, του Elle και του InStyle. Στον κατάλογο με τους χορηγούς της περιλαμβάνονται επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Bank of China, η China Mobile και η γαλακτοβιομηχανία Mengniu. «Ο κόσμος εδώ θα τη λατρέψει όπως τον Γιάο Μινγκ (ο πρώτος κινέζος σταρ του ΝΒΑ)», τόνισε στην Washington Post ο Τζεφ Ράφολο, πρώην παρουσιαστής εκπομπών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο οποίος την τελευταία 20ετία εργάζεται στην Κίνα. «Αυτοί οι Αγώνες θα είναι το δικό της ΝΒΑ».

Στις ΗΠΑ, όμως, όπου η Γκου εξακολουθεί να ζει, να προπονείται και να αγωνίζεται, τα συναισθήματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οσοι είναι πεπεισμένοι ότι η Κίνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, νιώθουν οργή για τη νεαρή που δεν το «μέτρησε» στην απόφασή της, ενώ η βιομηχανία της δημοσιότητας αδιαφορεί για τη χαρισματική αθλήτρια που αγνόησε το γεγονός ότι οι αμερικανο-κινεζικές σχέσεις είναι χειρότερες παρά ποτέ τα 50 τελευταία χρόνια.

Οταν, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων, κατηγορώντας το καθεστώς του κινέζου ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, για «γενοκτονία» κατά των Μουσουλμάνων Ουϊγούρων στο Σιντζιάνγκ, η Γκου ρωτήθηκε αν αντιλαμβάνεται πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση που δημιούργησε η απόφασή της. Κι εκείνη απάντησε, αποφεύγοντας να εμπλέξει στη συζήτηση την πολιτική: «Είμαι αθλήτρια, οπότε κάνω αυτό που αγαπώ, προσπαθώντας να πω τη δική μου ιστορία. Αγαπώ το σκι, τη μόδα, το σχολείο, τις φίλες μου. Είμαι ένα 18χρονο κορίτσι που μεγαλώνει, και θέλω, απλώς, να μοιραστώ τη ζωή μου. Είναι το μόνο που μπορώ να κάνω».

Συνεντεύξεις δεν δίνει, παρά μόνο σε life-style περιοδικά, και για να μιλήσει για τα πρότζεκτ των χορηγών της. Οπως στα βιντεάκια της Red Bull, «Κάθε μέρα Αϊλίν». Μπορεί να φοβάται μην πει κάτι που θα βλάψει την εικόνα της στην Κίνα. Δεν είναι τόσο μικρή, ώστε να μη θυμάται εκείνο το «τιτίβισμα» του γενικού διευθυντή των Χιούστον Ρόκετς, το 2019, που διέκοψε τις μεταδόσεις αγώνων του ΝΒΑ στην αχανή χώρα. Ισως, πάλι, να πιστεύει πραγματικά ότι ο αθλητισμός μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική, και το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει στους Αμερικανούς γιατί αποφάσισε να αλλάξει σημαία, πέρα απ’ όσα είχε γράψει στο Instagram πριν από δυόμισι χρόνια. Ολοι πίστευαν πως ήταν αποτέλεσμα της έντονης επιρροής που ασκεί πάνω της η μητέρα της, Γιαν. Μέχρι προχθές, που η Αϊλίν είχε διάθεση για εξομολογήσεις.

Μέσα στην παγωνιά του χιονοδρομικού κέντρου του Κόπερ στο Κολοράντο, με τα παγοπέδιλα στο ένα χέρι και το τρόπαιο του αγώνα που είχε, μόλις, κερδίσει στο άλλο, αφηγήθηκε στο δημοσιογραφικό της ακροατήριο πόση μοναξιά ένιωθε από τα 8 μέχρι τα 13 της, που ήταν το μοναδικό κορίτσι της ομάδας της στο σκι. Στα 14, η εμφάνιση μιας εξαιρετικής αθλήτριας, της Μάτζι Βόισιν, που θα συμμετάσχει για τρίτη φορά σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς, της χάρισε ένα πρότυπο. Μια τεράστια έμπνευση. Τότε συνειδητοποίησε πως θα ήθελε κι εκείνη να γίνει, κάποτε, μια Βόισιν για τις νεώτερες. Και σκέφτηκε ότι στην Κίνα, την οποία επισκεπτόταν τακτικά με τη μητέρα της, θα μπορούσε να παρακινήσει πολύ περισσότερες κοπέλες. Στις ΗΠΑ υπάρχουν, πλέον, πολλές σπουδαίες σκιέρ, ενώ στην Κίνα το σπορ είναι, σχεδόν, άγνωστο. Αν και υπερδύναμη στους Θερινούς Αγώνες, στους Χειμερινούς η χώρα δεν κατέκτησε, ποτέ, πάνω από πέντε χρυσά μετάλλια.

Οι Κινέζοι είναι περήφανοι, που θα φιλοξενήσουν Ολυμπιακούς Αγώνες για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 14 χρόνια. Η Κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία, και να ωθήσει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ανθρώπους στα χειμερινά σπορ. Και, ξαφνικά, μια 18χρονη από τις ΗΠΑ (που κατηγορούν την Κίνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας), η οποία τυχαίνει να είναι η καλύτερη αθλήτρια στο ελεύθερο σκι, επιλέγει να την εκπροσωπήσει σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Γι’ αυτό η Αϊλίν είναι τόσο αγαπητή, προτού, καν, αρχίσουν οι Αγώνες.

Η ιστορία γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, αν της προσθέσουμε ένα μυστήριο. Η Κίνα δεν αναγνωρίζει τη διπλή ιθαγένεια, και απαιτεί από τους πολίτες της να παραδίδουν τα διαβατήρια άλλων χωρών που, τυχόν, κατέχουν. Αλλά, όπως υπογραμμίζει η Washington Post, το όνομα της Γκου δεν εμφανίζεται στους καταλόγους των Αμερικανών που έχουν απαρνηθεί την αμερικανική ιθαγένεια. Επιπλέον, η ευκολία με την οποία η αθλήτρια ταξιδεύει από τις ΗΠΑ στην Κίνα και πίσω, μαρτυρά πως δεν έχει παραδώσει το αμερικανικό της διαβατήριο. Το σενάριο ότι θα αγωνιστεί για την Κίνα κατόπιν ειδικής συμφωνίας με τις κινεζικές Αρχές, μοιάζει πολύ πειστικό.

Θα μπορούσε να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο κόσμων; Κάποτε είχε πει πως η πολιτική την ενδιαφέρει, και ότι μια μέρα θα ήθελε να γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα. Αλλά η απάντηση είναι «μάλλον όχι».

Θα μπορούσε, όμως, κάλλιστα, να γίνει το πρόσωπο των Αγώνων. Αν δεν είναι, ήδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...